دانشگاه ادیان و مذاهب
  ورود به سامانه
نام کاربری
 
وب سایت دانشگاه
سامانه جامع آموزش
سامانه آموزش مجازی
پست الکترونیک
کلمه عبور
AR EN FA
 
آخرین مطالب
حجت الاسلام والمسلمین براتی مطرح کرد؛
خانه کعبه می تواند به تفاهم ملل و صلح جهانی کمک کند
در گفت‌وگو با دکتر غفوری نژاد بررسی شد؛
بهره‌مندی از سیره امام باقر(ع) در تاریخ ادبیات فارسی
یادداشتی از دکتر شریعتمداری؛
در سایه سارِ آفتابِ دزفول
روزنامه ایران منتشر کرد؛
در حریم معبود
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت تصریح کرد؛
حج می‌تواند الهام بخش وحدت و آزادی مسجد الاقصی باشد
مسئول دفتر اجتماعی سیاسی حوزه‌های علمیه بیان کرد؛
حج باید کانون هدایت جوامع باشد
مدیرگروه مطالعات تمدنی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تشریح کرد؛
مناسک اسلامی باید امتداد اجتماعی پیدا کنند
امام‌جمعه اهل‌سنت قازان قایه مطرح کرد؛
اختلاف جایی در حج ندارد
رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیام به حجاج بیت الله الحرام،
غرب مستکبر در منطقه حساس ما و اخیراً در همه جهان روز‌به‌روز ضعیف‌تر شده است
آیت الله مبلغی تاکید کرد؛
مراسم حج؛ یک وحدت خدایی است

مبانی واگرایی و هم‌گرایی شیعه (امامیه) و دیوبندیه در توسل و زیارت

 
تاریخ انتشار: 1399/12/20    

مبانی واگرایی و هم‌گرایی شیعه (امامیه) و دیوبندیه در توسل و زیارت

جلسه دفاع از رساله دکتری علی زنگویی دانشجوی رشته مذاهب اسلامی دانشگاه ادیان و مذاهب با عنوان «مبانی واگرایی و هم‌گرایی شیعه (امامیه) و دیوبندیه در توسل و زیارت» روز چهارشنبه 20 اسفندماه 1399 در دانشکده مذاهب دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه، در جلسه دفاع از رساله دکتری علی زنگویی دانشجوی رشته مذاهب اسلامی دانشگاه ادیان و مذاهب با عنوان «مبانی واگرایی و هم‌گرایی شیعه (امامیه) و دیبوندیه در توسل و زیارت»، دکتر محمدطاهر رفیعی به عنوان استاد راهنما، حجت‌الاسلام دکتر حبیب حاتمی به عنوان استاد مشاور، حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر مهدی فرمانیان، دکتر حسین جهان‌تیغ و دکتر محمدمحسن مروجی طبسی به عنوان استادان مشاور حضور داشتند.

 

در چکیده این رساله آمده است:

این پژوهش با هدف بررسی مبانی واگرایی و همگرایی شیعه (امامیه) و جریان دیوبندیه در توسل و زیارت انجام گرفته است. توسل و زیارت در راستای سنت خداوند و وجود سلسله اسباب در نظام آفرینش قابل فهم است. گناهان بی‌شمار که وجود انسان‌ها را فرا گرفته است، امکان ارتباط مستقیم با ذات الهی و دریافت مستقیم فیض را از آنان سلب کرده است. از این رو انسان‌ها لیاقت برقراری رابطه مستقیم با خداوند را ندارند، زیرا سنخیت به او را از دست داده است، گناهان، سبب دوری از او شده است و به خاطر همین، انسان‌ها به توسل رو می‌آورند. هرچند در اصل مشروعیت زیارت و توسل در اسلام تردیدی نیست و در برخی از فروعات آن میان مسلمانان ازجمله مکتب تشیع و جریان دیوبندیه اختلافاتی به چشم می‌خورد. این اختلافات در فروعات مسائل اعتقادی است؛ و به اصول دین مربوط نمی‌شود. اگرچه همین اختلافات امروزه به یکی از مباحث جنجال‌برانگیز میان اندیشمندان مسلمان مبدل شده و حتی از جوامع علمی به عامه مردم سرایت کرده و نتایج آن را به اصول دین یعنی مسئله توحید مربوط می‌سازند. از این رو پرداختن به این مسئله از اهمیت بسیاری برخوردار است. نوع پژوهش در این اثر توصیفی و تحلیلی و کتابخانه‌ای است. نتایج حاصل از این پژوهش به این‌جا می‌رسد که شیعیان اعتقاد دارند انبیا و ائمه اطهار تنها واسطه فیض الهی‌اند. زیارت و توسل به پیامبر اعظم(ص) و اولیای الهی به عنوان یک اصل مسلم و سنت حسنه، در روایات متواتر فریقین مورد تأکید و اهتمام فراوان است. بیشتر دیوبندیان از جواز زیارت توسل به اولیای الهی و شفیع قرار دادن آنها نزد خداوند دفاع کرده و مورد قبول آنان قرار دارد. هرچند در این میان، برخی از آنان تحت تأثیر افکار ظاهرگرایان، برخی انواع توسل و شفاعت را مورد شبهه و انکار قرار داده‌اند. از این رو، پژوهش حاضر، در تلاش است که مبانی واگرایی و هم‌گرایی را از دیدگاه مکتب تشیع و جریان دیوبندیه درباره مشروعیت توسل و زیارت بررسی نماید.

 


برچسب ها : رساله, دکتری, شیعه, دیوبندیه, توسل, زیارت, دانشگاه ادیان و مذاهب, دانشکده مذاهب, علی زنگویی, مهدی فرمانیان, حسین جهانتیغ, محمدمحسن مروجی طبسی, حبیب حاتمی, محمدطاهر رفیعی

نظرات
نام *
پست الکترونیک *
متن *

دانشگاه ادیان و مذاهب


نشانی: ایران - قم - پردیسان
تلفن: 32802610 25 98+
فکس: 32802627 25 98+
کد پستی: 3749113357
صندوق پستی: 37185 - 178
پست الکترونیکی: info@urd.ac.ir
سامانه پیامکی: 3000135789

دانشکده ها

دانشکده شیعه شناسی
دانشکده ادیان
دانشکده مذاهب
دانشکده فلسفه
دانشکده زن و خانواده
دانشکده عرفان
دانشکده رسانه و ارتباطات
دانشکده دین و هنر
دانشکده علوم و معارف قرآن
دانشکده حقوق
دانشکده زبان و فرهنگ ملل
دانشکده مطالعات ملل
دانشکده تاریخ
واحد مشهد

خدمات فناوری اطلاعات

سامانه جامع آموزش
سامانه آموزش مجازی
سامانه پذیرش دانشجو
سامانه اتوماسیون اداری
پست الکترونیک
جستجو در کتابخانه
کتابخانه دیجیتال

بیانیه رسالت

دانشگاه ادیان و مذاهب، نخستین دانشگاه تخصصی ادیان و مذاهب در ایران، برخاسته از حوزه علمیه، ضمن شناخت ادیان و مذاهب و تعامل و گفت و گو با پیروان آنها با تکیه بر مشترکات، در جهت همبستگی انسانی، تقویت صلح، کاهش آلام بشری، گسترش معنویت و اخلاق و معرفی عالمانه اسلام بر اساس آموزه های اهل بیت علیهم السلام به پژوهش و تربیت نیروی انسانی متخصص اقدام می نماید.