دانشگاه ادیان و مذاهب
  ورود به سامانه
نام کاربری
 
وب سایت دانشگاه
سامانه جامع آموزش
سامانه آموزش مجازی
پست الکترونیک
کلمه عبور
AR EN FA
 
آخرین مطالب
حجت الاسلام والمسلمین براتی مطرح کرد؛
خانه کعبه می تواند به تفاهم ملل و صلح جهانی کمک کند
در گفت‌وگو با دکتر غفوری نژاد بررسی شد؛
بهره‌مندی از سیره امام باقر(ع) در تاریخ ادبیات فارسی
یادداشتی از دکتر شریعتمداری؛
در سایه سارِ آفتابِ دزفول
روزنامه ایران منتشر کرد؛
در حریم معبود
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت تصریح کرد؛
حج می‌تواند الهام بخش وحدت و آزادی مسجد الاقصی باشد
مسئول دفتر اجتماعی سیاسی حوزه‌های علمیه بیان کرد؛
حج باید کانون هدایت جوامع باشد
مدیرگروه مطالعات تمدنی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تشریح کرد؛
مناسک اسلامی باید امتداد اجتماعی پیدا کنند
امام‌جمعه اهل‌سنت قازان قایه مطرح کرد؛
اختلاف جایی در حج ندارد
رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیام به حجاج بیت الله الحرام،
غرب مستکبر در منطقه حساس ما و اخیراً در همه جهان روز‌به‌روز ضعیف‌تر شده است
آیت الله مبلغی تاکید کرد؛
مراسم حج؛ یک وحدت خدایی است

تحلیل شرح صدر، عوامل و آثار آن مبتنی بر قرآن با روی‌کرد عرفانی

 
تاریخ انتشار: 1399/12/28    

تحلیل شرح صدر، عوامل و آثار آن مبتنی بر قرآن با روی‌کرد عرفانی

جلسه دفاع از رساله دکتری حسن حق‌پرست دانشجوی رشته تصوف و عرفان اسلامی دانشکده عرفان با عنوان «تحلیل شرح صدر، عوامل و آثار آن مبتنی بر قرآن با روی‌کرد عرفانی» روز پنجشنبه 28 اسفندماه 1399 در سالن امام موسی صدر دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار شد.

در جلسه دفاع از رساله دکتری حسن حق‌پرست دانشجوی رشته تصوف و عرفان اسلامی دانشکده عرفان با عنوان «تحلیل شرح صدر، عوامل و آثار آن مبتنی بر قرآن با روی‌کرد عرفانی»، دکتر محمد نصیری به عنوان استاد راهنما و حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر رضا الهی‌منش به عنوان استاد مشاور و حجج اسلام دکتر امیر جوان‌آراسته، دکتر یوسف غضبانی و دکتر سیاوش رودگر به عنوان استادان داور حضور داشتند.

 

در چکیده این رساله آمده است:

يکي از مسائلي که در قرآن، حيات انبيا و به طور خاص اعظم رسولان الهي(ص) از اهميت فوق‌العاده برخوردار است، شرح صدر است. شرح صدر از بزرگ‌ترين نعمت‌هاي الهي است که در کاربرد حقيقي‌اش نصيب رسولان الهي و اهل ايمان مي‌گردد. اين اصطلاح در حوزه‌هايي چند ازجمله روان‌شناسي، اجتماع، اخلاق، سياست و مديريت مورد توجه است و کارکردهاي آن به‌ويژه در حوزه‌هاي عمل اجتماعي و رفتاري مورد توجه است. اين‌که منظور از اين اصطلاح و کاربرد قرآني آن چيست؟ و در روي‌کرد عرفاني چگونه قابل تبيين و بر چه علل و اسبابي استوار و نيز داراي چه آثار و پيامدهايي است، مسائل اين پژوهش را برساخته است. چنان‌که اين حقيقت که شرح صدر رسول خاتم خداوند(ص) در حوزه تفسير و تأويل، داراي چه مصداق يا مصاديقي می‌تواند بود و جواب به برخي شبهات احتمالي در اين خصوص که با روشي توصيفي ـ تحليلي ارائه شده است. به نظر مي‌رسد از ميان ده‌ها معناي ارزشمند درباره شرح صدر با تأکيد بر کاربردهاي مثبت قرآني آن بتوان بر تفسح صدر قلب، به علم، حکمت‌آموزي، تلقي وحي و نيز شکيبايي در مقابل آزار ديگران تأکيد کرد و در اصطلاح عرفان بر مفهوم جامع گشايش وجودي انسان صحه گذاشت. در سخن از اسباب شرح صدر، مي‌توان از نقش معرفت حقيقي، تدبر در ظاهر و باطن قرآن، ذکر لفظي و معنوي، تسبيح و عبادت به‌عنوان مهم‌ترين علل شرح صدر، سخن گفت. چنان که به لحاظ پيامدها، مي‌توان از جهت معرفتي بر رفع غطاء انيّت و کشف حجاب اثنينيّت از اهل ايمان به طور عام و اولياء و رسولان الهي به طور خاص و ديده وحدت‌بين يافتن صاحب شرح صدر تأکيد کرد و در سخن از آثار و پيامدهاي اخلاقي و رفتاري بر پيامد راستي و درستي در حوزه‌هاي گوناگون، دگردوستي، خوش‌بيني و مثبت‌انديشي و فراآمدن به ساحت احسان سخن گفت. در اشاره به شبهات احتمالي شرح صدر رسول خدا(ص) نيز مي‌توان گفت: از يک سو، رخداد معروف شق صدر رسول خدا (ص) در کودکي، افسانه‌اي برساخته دست دشمنان يا دوستاني است که اولاً قائل به عصمت رسول خدا(ص) در کودکي نبوده و ثانياً از لوازم اين‌چنين رخدادي آگاهي نداشتند و از سوي ديگر اولاً در صدد انکار منزلت هاروني علي(ع) برآمده‌اند و ثانياً به‌نوعي پيامد تمدني شرح صدر که بر اساس آن موعود اديان (عج)، با گشايش و نظر لطف و مهر، جهان را پر از عدل و داد کرده و به قرب خداوند مي‌رساند، مورد غفلت قرار داده‌اند. درحالي‌که چنين روي‌کردي مي‌تواند حکايت‌گر درست و دقيقي از «اَلْيوْمَ أَکمَلْتُ لَکمْ دينَکمْ»، باشد و آرامش شتافتن به ديدار خداوند: «فَإِذا فَرَغْتَ فَانْصَبْ وَ إِلى رَبِّكَ فَارْغَبْ» را توجيه نمايد.


برچسب ها : رساله, دکتری, حسن حق پرست, دانشکده عرفان, دانشگاه ادیان و مذاهب, رضا الهی منش, امیر جوان آراسته, محمد نصیری, یوسف غضبانی, سیاوش دادگر

نظرات
نام *
پست الکترونیک *
متن *

دانشگاه ادیان و مذاهب


نشانی: ایران - قم - پردیسان
تلفن: 32802610 25 98+
فکس: 32802627 25 98+
کد پستی: 3749113357
صندوق پستی: 37185 - 178
پست الکترونیکی: info@urd.ac.ir
سامانه پیامکی: 3000135789

دانشکده ها

دانشکده شیعه شناسی
دانشکده ادیان
دانشکده مذاهب
دانشکده فلسفه
دانشکده زن و خانواده
دانشکده عرفان
دانشکده رسانه و ارتباطات
دانشکده دین و هنر
دانشکده علوم و معارف قرآن
دانشکده حقوق
دانشکده زبان و فرهنگ ملل
دانشکده مطالعات ملل
دانشکده تاریخ
واحد مشهد

خدمات فناوری اطلاعات

سامانه جامع آموزش
سامانه آموزش مجازی
سامانه پذیرش دانشجو
سامانه اتوماسیون اداری
پست الکترونیک
جستجو در کتابخانه
کتابخانه دیجیتال

بیانیه رسالت

دانشگاه ادیان و مذاهب، نخستین دانشگاه تخصصی ادیان و مذاهب در ایران، برخاسته از حوزه علمیه، ضمن شناخت ادیان و مذاهب و تعامل و گفت و گو با پیروان آنها با تکیه بر مشترکات، در جهت همبستگی انسانی، تقویت صلح، کاهش آلام بشری، گسترش معنویت و اخلاق و معرفی عالمانه اسلام بر اساس آموزه های اهل بیت علیهم السلام به پژوهش و تربیت نیروی انسانی متخصص اقدام می نماید.