دانشگاه ادیان و مذاهب
  ورود به سامانه
نام کاربری
 
وب سایت دانشگاه
سامانه جامع آموزش
سامانه آموزش مجازی
پست الکترونیک
کلمه عبور
AR EN FA
 
آخرین مطالب
حجت الاسلام والمسلمین براتی مطرح کرد؛
خانه کعبه می تواند به تفاهم ملل و صلح جهانی کمک کند
در گفت‌وگو با دکتر غفوری نژاد بررسی شد؛
بهره‌مندی از سیره امام باقر(ع) در تاریخ ادبیات فارسی
یادداشتی از دکتر شریعتمداری؛
در سایه سارِ آفتابِ دزفول
روزنامه ایران منتشر کرد؛
در حریم معبود
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت تصریح کرد؛
حج می‌تواند الهام بخش وحدت و آزادی مسجد الاقصی باشد
مسئول دفتر اجتماعی سیاسی حوزه‌های علمیه بیان کرد؛
حج باید کانون هدایت جوامع باشد
مدیرگروه مطالعات تمدنی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تشریح کرد؛
مناسک اسلامی باید امتداد اجتماعی پیدا کنند
امام‌جمعه اهل‌سنت قازان قایه مطرح کرد؛
اختلاف جایی در حج ندارد
رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیام به حجاج بیت الله الحرام،
غرب مستکبر در منطقه حساس ما و اخیراً در همه جهان روز‌به‌روز ضعیف‌تر شده است
آیت الله مبلغی تاکید کرد؛
مراسم حج؛ یک وحدت خدایی است

تحلیل و بررسی دیدگاه وهابیت در حجیت فهم و فعل سلف

 
تاریخ انتشار: 1400/04/03    

جلسه دفاع از پایان‌نامه کارشناسی ارشد دانشجو انسیه سعادت‌فر با عنوان «تحلیل و بررسی دیدگاه وهابیت در حجیت فهم و فعل سلف» روز پنجشنبه سوم تیرماه 1400 در سالن شهید بهشتی دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه، در جلسه دفاع از پایان‌نامه کارشناسی ارشد دانشجو انسیه سعادت‌فر با عنوان «تحلیل و بررسی دیدگاه وهابیت در حجیت فهم و فعل سلف»، حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر حسین رجبی به عنوان استاد راهنما، دکتر محمد معینی‌فر به عنوان استاد مشاور و دکتر مرتضی شیرودی، دکتر محمدحسن محمدی مظفر و دکتر سید محمدمهدی حسین‌پور به عنوان استادان داور حضور داشتند.

 

در چکیده این پایان‌نامه آمده است:

محوری‌ترین بنیاد مورد ادعای شکل‌گیری وهابیت، توجه ویژه به موقعیت، مرجعیت علمی و عملی سلف سه قرن نخستین اسلام؛ یعنی صحابه، تابعین و تابعین تابعین است. آنان در کنار کتاب، سنت نبوی و اجماع، سلف را به‌عنوان یکی از منابع تشریع در مقابل منبع غنی سنت اهل‌بیت علیهم‌السلام قرار داده‌اند. آن‌ها معتقدند که در همه ابواب فقهی و اعتقادی باید به فهم و فعل آنان رجوع کرد، زیرا آنان به عصر رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌وآله نزدیک بوده و حقایق را بهتر درک کرده‌اند؛ ازاین‌رو، فهم و فعل آنان بر فهم و فعل دیگران ترجیح دارد. وهابیت اصول و فروع دین را با توجه به فهم و فعل سلف تفسیر می‌کنند. آنان کتاب و سنتی را حجت می‌دانند که با فهم و فعل سلف همراه باشد. وهابیت در توجیه و تبیین این ادعا، تلاش کرده‌اند دیدگاه خود را به آیات، روایات و اجماع مستند نمایند. این دلایل همگی با اشکالات متعددی روبه‌رو است؛ چون برخی ادله آنان، هیچ‌گونه دلالتی بر حجیت فهم و فعل سلف ندارد. برخی از دلایل، ضعیف و برخی دیگر اخص از مدعاست. به‌علاوه فهم و فعلی می‌تواند میزان و حجت باشد که از عصمت برخوردار بوده و خطا و اشتباه در آن راه نداشته باشد. بنابراین اگر ملاک حق و باطل، رجوع به فهم و فعل سلف صالح در سه قرن اول است، چرا فهم اهل‌بیت علیهم‌السلام و سخنان آنان میزان حق و باطل نباشد؟ آنان از سلف صالح و برترین آن‌ها و بی‌نیازترین امت اسلامی در فهم مسائل دینی از دیگران بودند. به‌علاوه این‌که در قول و فعل‌شان از خطا و اشتباه مصون بودند. درحالی‌که سلف مورد ادعای وهابیت به گواه تاریخ و بزرگان وهابیت و اهل تسنن، از خطا و گناه مصون نبودند. در این رساله تلاش شده است با روش توصیفی تحلیلی ضمن بازخوانی دیدگاه‌های مطرح در مسئله و بیان ادله وهابی‌ها در حجیت و تقدم فهم و فعل سلف، با بررسی علمی، دلایل آن‌ها با محک نقد، راستی‌آزمایی شود و درنهایت، به این نتیجه می‌رسد که مبنای آن‌ها از اساس، سست و فاقد اعتبار علمی است و نمی‌تواند پایه و اساس مذهب واقع شود، چراکه خودشان هم در این مبنا اختلاف‌نظر دارند.


برچسب ها : پایان نامه, کارشناسی ارشد, دانشگاه ادیان و مذاهب, انسیه سعادت فر, حسین رجبی, مرتضی شیرودی, محمدحسن محمدی مظفر, سید محمدمهدی حسین پور, محمد معینی فر

نظرات
نام *
پست الکترونیک *
متن *

دانشگاه ادیان و مذاهب


نشانی: ایران - قم - پردیسان
تلفن: 32802610 25 98+
فکس: 32802627 25 98+
کد پستی: 3749113357
صندوق پستی: 37185 - 178
پست الکترونیکی: info@urd.ac.ir
سامانه پیامکی: 3000135789

دانشکده ها

دانشکده شیعه شناسی
دانشکده ادیان
دانشکده مذاهب
دانشکده فلسفه
دانشکده زن و خانواده
دانشکده عرفان
دانشکده رسانه و ارتباطات
دانشکده دین و هنر
دانشکده علوم و معارف قرآن
دانشکده حقوق
دانشکده زبان و فرهنگ ملل
دانشکده مطالعات ملل
دانشکده تاریخ
واحد مشهد

خدمات فناوری اطلاعات

سامانه جامع آموزش
سامانه آموزش مجازی
سامانه پذیرش دانشجو
سامانه اتوماسیون اداری
پست الکترونیک
جستجو در کتابخانه
کتابخانه دیجیتال

بیانیه رسالت

دانشگاه ادیان و مذاهب، نخستین دانشگاه تخصصی ادیان و مذاهب در ایران، برخاسته از حوزه علمیه، ضمن شناخت ادیان و مذاهب و تعامل و گفت و گو با پیروان آنها با تکیه بر مشترکات، در جهت همبستگی انسانی، تقویت صلح، کاهش آلام بشری، گسترش معنویت و اخلاق و معرفی عالمانه اسلام بر اساس آموزه های اهل بیت علیهم السلام به پژوهش و تربیت نیروی انسانی متخصص اقدام می نماید.