دانشگاه ادیان و مذاهب
  ورود به سامانه
نام کاربری
 
وب سایت دانشگاه
سامانه جامع آموزش
سامانه آموزش مجازی
پست الکترونیک
کلمه عبور
AR EN FA
 
آخرین مطالب
حجت الاسلام والمسلمین براتی مطرح کرد؛
خانه کعبه می تواند به تفاهم ملل و صلح جهانی کمک کند
در گفت‌وگو با دکتر غفوری نژاد بررسی شد؛
بهره‌مندی از سیره امام باقر(ع) در تاریخ ادبیات فارسی
یادداشتی از دکتر شریعتمداری؛
در سایه سارِ آفتابِ دزفول
روزنامه ایران منتشر کرد؛
در حریم معبود
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت تصریح کرد؛
حج می‌تواند الهام بخش وحدت و آزادی مسجد الاقصی باشد
مسئول دفتر اجتماعی سیاسی حوزه‌های علمیه بیان کرد؛
حج باید کانون هدایت جوامع باشد
مدیرگروه مطالعات تمدنی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تشریح کرد؛
مناسک اسلامی باید امتداد اجتماعی پیدا کنند
امام‌جمعه اهل‌سنت قازان قایه مطرح کرد؛
اختلاف جایی در حج ندارد
رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیام به حجاج بیت الله الحرام،
غرب مستکبر در منطقه حساس ما و اخیراً در همه جهان روز‌به‌روز ضعیف‌تر شده است
آیت الله مبلغی تاکید کرد؛
مراسم حج؛ یک وحدت خدایی است

ربط و نسبت رنج و نیروانه در فرآیند نجات آیین بودای اولیه، با تأکید بر راه هشت‌گانه

 
تاریخ انتشار: 1400/05/03    

ربط و نسبت رنج و نیروانه در فرآیند نجات آیین بودای اولیه، با تأکید بر راه هشت‌گانه

جلسه دفاع از رساله دکتری دانشجو ابوالقاسم جعفری با عنوان «ربط و نسبت رنج و نیروانه در فرآیند نجات آیین بودای اولیه، با تأکید بر راه هشت‌گانه» روز یکشنبه سوم مردادماه 1400 به صورت مجازی برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه، در جلسه دفاع از رساله دکتری دانشجو ابوالقاسم جعفری با عنوان «ربط و نسبت رنج و نیروانه در فرآیند نجات آیین بودای اولیه، با تأکید بر راه هشت‌گانه»، دکتر محمدمهدی علیمردی به عنوان استاد راهنما و دکتر مهدی لکزایی به عنوان استاد داور حضور داشتند.

 

در چکیده این رساله آمده است:

سؤال اصلی این رساله این است که طبق تعالیم بودا در کانون پالی، نجات چیست و رنج و نیروانه چه نقشی در فرآیند نجات در تعالیم این آیین دارند. برای این منظور اصطلاحات اساسی مربوط به نجات مانند رنج و نیروانه تعریف و ارتباط هستی‌شناختی آنها تبیین شد. فرضیه اصلی این است که بر اساس سخنان بودا در کانون پالی، آن‌چه که رهرو را از نادانی و تشنگی نجات می‌دهد، دانش مستقیمی است که پس از طی دیانه‌های مختلف، در تجربه مراقبه کسب می‌شود. بودا در کانون پالی خود را منجی نمی‌داند که بتوان با استعانت‌جویی از او یاری خواست بلکه رهروان را به تلاش فردی توصیه می‌کند. این رساله پاسخ خود اولاً از کانون پالی می‌جوید که قدیمی‌ترین منبع سخنان بودا را دارد. تعلیم اصلی بودا رنج بودن این جهان، بی‌ذات بودن و نپاینده بودن آن است. بخش نظری تعالیم بودا چهار حقیقت شریف است یعنی رنج، ریشه رنج، راه رهایی از رنج و راه هشت‌گانه‌ای که به رهایی از رنج می‌انجامد. اگر بخواهیم تعالیم بودا را خلاصه کنیم، چنین است: رنج و راه رهایی از آن. کانون پالی سه نوع رنج معرفی می‌کند که فقط رنج سنکاره‌ای امکان توقف دارد و با اجرای راه هشت‌گانه و رسیدن به نیروانه می‌توان بر آن پیروز شده چرخه سمساره را گسست. راه هشت‌گانه عباتند از: دیدگاه درست، فضیلت‌جویی درست، گفتار درست، رفتار درست، معاش درست، تلاش درست، ذهن‌آگاهی درست و سمادهی درست. این سه آخری مربوط به تمرین مراقبه یا مدیتیشن بودایی است. حقیقت نیروانه دانش مستقیم است که با چشم دل قابل ادراک است. نیروانه حقیقتی قابل مشاهده است که با خوشی همراه است. فرآیند نجات را در قالب هستی وابسته می‌توان تبیین کرد زیرا تعدادی از حلقه‌های آن با پنج بخش تشکیل‌دهنده وجود انسان مشترک است. دانستگی آن بخشی از انسان است که در زندگی‌های متعدد او در چرخه سمساره حضور دارد و با رسیدن به دانش و رفع نادانی دگرگون شده و از سمساره رها می‌شود. دانش مستقیم در پالی ابینیّا است که عالم اصلی رهایی است و در مطالعات بودایی کمتر مورد تأکید قرار گرفته است. از نظر علمی آیین بودا دارای مطالبی عمیق درباره سلوک معنوی است ولی هنوز تناقضاتی اساسی در خود دارد: مانند متعدد بودن تعداد حلقه‌های زنجیر علّی. پس، تعالیم او در فرآیند نجات از رنج و رسیدن به نیروانه، گرچه برای آن عصر بسیار پرمحتوا است، اما ناظر به عالم هستی نیست، بلکه ناظر به توجیهات اخلاقی است که در همان زمان مطرح بوده و هنوز نکاتی مهم و کلیدی از آن با تناقض درونی و اشکالات جدی منطقی مواجه است.


برچسب ها : ابوالقاسم جعفری, دانشگاه ادیان و مذاهب, محمدمهدی علیمردی, مهدی لکزایی

نظرات
نام *
پست الکترونیک *
متن *

دانشگاه ادیان و مذاهب


نشانی: ایران - قم - پردیسان
تلفن: 32802610 25 98+
فکس: 32802627 25 98+
کد پستی: 3749113357
صندوق پستی: 37185 - 178
پست الکترونیکی: info@urd.ac.ir
سامانه پیامکی: 3000135789

دانشکده ها

دانشکده شیعه شناسی
دانشکده ادیان
دانشکده مذاهب
دانشکده فلسفه
دانشکده زن و خانواده
دانشکده عرفان
دانشکده رسانه و ارتباطات
دانشکده دین و هنر
دانشکده علوم و معارف قرآن
دانشکده حقوق
دانشکده زبان و فرهنگ ملل
دانشکده مطالعات ملل
دانشکده تاریخ
واحد مشهد

خدمات فناوری اطلاعات

سامانه جامع آموزش
سامانه آموزش مجازی
سامانه پذیرش دانشجو
سامانه اتوماسیون اداری
پست الکترونیک
جستجو در کتابخانه
کتابخانه دیجیتال

بیانیه رسالت

دانشگاه ادیان و مذاهب، نخستین دانشگاه تخصصی ادیان و مذاهب در ایران، برخاسته از حوزه علمیه، ضمن شناخت ادیان و مذاهب و تعامل و گفت و گو با پیروان آنها با تکیه بر مشترکات، در جهت همبستگی انسانی، تقویت صلح، کاهش آلام بشری، گسترش معنویت و اخلاق و معرفی عالمانه اسلام بر اساس آموزه های اهل بیت علیهم السلام به پژوهش و تربیت نیروی انسانی متخصص اقدام می نماید.