پایاننامه کارشناسی ارشد «بررسی آثار و اندیشههای مؤید بالله هارونی» شنبه دوم اسفندماه دفاع میشود.
معاونت آموزشی و پژوهشی دانشکده شیعهشناسی، دفاعیه کارشناسی ارشد با موضوع «بررسی آثار و اندیشههای مؤید بالله هارونی» را برگزار میکند.
به گزارش مرکز اطلاعرسانی و روابط عمومی، دانشجو زاهرا ابراهیمی در این جلسه از پایاننامه خود با عنوان «بررسی آثار و اندیشههای مؤید بالله هارونی» دفاع خواهد کرد.
استاد راهنمای این پایاننامه استاد سید علی موسوینژاد، استاد مشاور دکتر مصطفی سلطانی و استاد داور حجتالاسلام مهدی مهریزی خواهند بود.
این جلسه روز شنبه دوم اسفندماه 1393 ساعت 16:00 در سالن کنفرانس شهید بهشتی برگزار خواهد شد.
چکیده پایاننامه:
مؤیدبالله، احمد بن حسین هارونی (333ه.ق ـ411ه.ق)، دانشمند برجستهی شیعی و یکی از مهمترین امامان نامدار و بهرسمیت شناخته شدهی زیدی ایران است که نقش ویژهای در ترویج مذهب زیدیه، در شمال ایران و یمن داشته است. وی بعد از زوال قدرت سیاسی علویان طبرستان، در سال380ه.ق برای احیای دوبارهی قدرت علویان، در منطقهی شرق گیلان ـ هوسم ـ قیام کرد و بعد از چندین بار قیام علیه حکام محلی منطقه، در سال 387ه.ق، موفق به تشکیل حکومت کوچک محلی در هوسم شد. مؤیدبالله هارونی علاوه بر فعالیت سیاسی ـ به عنوان یک امام زیدی ـ، دانشمندی صاحب قلم بوده و آثار فاخر متعددی در حوزهی حدیث، کلام اسلامی، فقه، عرفان و شعر از خود به جای گذاشته است. در میان تألیفات مؤیدبالله هارونی، آثار کلامی پرمحتوایی به چشم میخورد که نشان از دغدغههای فکری و مذهبی وی نسبت به این مباحث دارد. تألیفات کلامی وی را میتوان به دو حوزه تقسیم کرد: آثاری که مؤیدبالله در تبیین و اثبات عقاید مذهبی خویش ـ زیدیه ـ نگاشته، و دیگری تألیفاتی که در رد و نقض عقاید دیگر فرق (رسالات جدلی) به رشتهی تحریر درآورده است. رویکرد حدیثی مؤیدبالله هارونی نیز در میان زیدیه از اهمیت ویژهای برخوردار است؛ چراکه در پرتو مکتوبات حدیثی وی میتوان به اصول و قواعد کلی موجود در حدیث زیدیه دست یافت. اگرچه زیدیه توجه ویژهای به عرفان و تصوف نداشتهاند، اما مؤیدبالله در اینزمینه نیز، نه تنها حضور فعال داشته و صاحب اثری به نام سیاسه المریدین است، بلکه در حوزهی عرفان عملی نیز، نمونه و الگویی برای پیروان خویش به شمار میآید. اندیشه و سیرهی اجتماعی ـ عرفانی وی، در کتاب سیره الإمام المؤیدبالله، نوشتهی مرشدبالله شجری، به خوبی منعکس است. سنت زیدیه که مؤیدبالله هارونی به عالمان بعد از خود انتقال داده است، بعدها توسط زیدیان مهاجر، از ایران به یمن برده شد و در آنجا تداوم یافت و بخشی از سنت زیدیهی یمن را تشکیل داد.
کلید واژهها: زیدیه، زیدیهی شمال ایران، علویان طبرستان، مؤیدبالله هارونی، اندیشهی سیاسی، کلامی و حدیثی مؤیدبالله هارونی.
|
دانشکده ها دانشکده شیعه شناسی |
خدمات فناوری اطلاعات سامانه جامع آموزش |
بیانیه رسالت دانشگاه ادیان و مذاهب، نخستین دانشگاه تخصصی ادیان و مذاهب در ایران، برخاسته از حوزه علمیه، ضمن شناخت ادیان و مذاهب و تعامل و گفت و گو با پیروان آنها با تکیه بر مشترکات، در جهت همبستگی انسانی، تقویت صلح، کاهش آلام بشری، گسترش معنویت و اخلاق و معرفی عالمانه اسلام بر اساس آموزه های اهل بیت علیهم السلام به پژوهش و تربیت نیروی انسانی متخصص اقدام می نماید. |