آیا یهودیها در آلمان احساس امنیت میکنند؟ «شورای مرکزی یهودیان» در پاسخ میگوید که «نه هرجا»؛ این مرکز خصومت مسلمانان را یکی از دلایل ذکر میکند. نمایندگان مسلمانان هم اذعان میکنند که مشکلاتی وجود دارد.
پارلمان محلی ایالت بایرن آلمان طرحی را پیشکش کرده است. نمایندگان این پارلمان بدون ذکر نام در طرح خود از یهودیان خواستهاند تا در بایرن، ایالت جنوبی آلمان باقی بمانند. الیور یورگ از حزب محافظهکار «اتحاد سوسیال مسیحی» میگوید: شهروندان یهودی عزیز! ما هر کاری را که در توان خود داریم، انجام میدهیم تا امنیت شما و مؤسسات شما را تضمین کنیم.
این کلمات پرمعنا در زمانی خطاب به اجتماع یهودیان گفته میشود که یک بار مردم میپرسند آلمان چقدر برای زندگی یهودیان امن است؟ این گفتمان توسط جوزف شوستر، رئیس شورای مرکزی یهودیان در آلمان در مصاحبه با رادیوی «آر. بی .بی» برلین دامن زده شد.
شوستر گفت که یهودیان نباید از ترس پنهان شوند. او همچنان یادآور شد که ساختمانها و مؤسسات یهودیان به خوبی محافظت شدهاند: به هرحال، پرسش این است که آیا در همسایگی مشکلآفرینان، مناطقی با سکنه زیاد مسلمان، آیا عاقلانه است که با پوشیدن کلاه یهودی خودت را یهودی معرفی کنی؛ یا بهتر است کدام نوع دیگر کلاه بپوشی.
شوستر گفت: هرچند پدیده در حال افزایش یهودستیزی نو نیست، اما سال گذشته برای اولین بار «شورای مرکزی یهودیان» به طور شگفتآوری شاهد همبستگی دور از انتظار در این زمینه بود: در یک سو راستگرایان افراطی، با یهودستیزی در چپ که احساسات ضد اسرائیلی دارد، یکی شد؛ و این ترکیب همچنان با یهودستیزی بین جوانان مسلمان نیز ترکیب گردید.
«شورای مرکزی مسلمانان» گفته است که اظهارات شوستر را درک میکند. ایمن مازیک، دبیرکل این شورا در آلمان به روزنامه «برلینرسایتونگ» گفت: این ترسها قابل درکاند. او خاطرنشان کرد که این شورا به صراحت خود را از حمله جوانان مسلمان بر یهودیها، دور نگه میدارد. مازیک گفت: حمله بر یهودیها، حمله بر جامعه ما است. او همچنان اضافه نمود که اسلام هرگونه یهودستیزی و اشکال دیگر نژادپرستی را گناهی بزرگ میداند.
این گفتمان چندان نو نیست. در سال 2013، دانیل آلتر، خاخام برلین، از مناطقی سخن گفت که آنان را مناطق ممنوعه برای یهودیها نامید. سال پیشتر از آن او مورد ضرب و شتم گروهی از جوانان که گفته میشود عربتبار و ترکتبار بودند، قرار گرفت.
شارلوت کنوبلاخ، رئیس پیشین شورای مرکزی یهودیان نیز بارها به یهودیان آلمان توصیه کرده بود که وقتی به محلات عمومی میروند، زیاد مذهب خود را نمایان نکنند.
این پرسش که آیا یهودیان در آلمان احساس امنیت میکنند یا نه، موجب برانگیختن افکار عمومی این کشور شده است. برای بسیاری، این سناریویی ترسناک است که فکر کنند 70 سال پس از هولوکاست، یهودیها بار دیگر در مرکز خصومت دیگران قرار بگیرند.
به عنوان مثال توماس دیمیزیر، وزیر داخله آلمان نگرانی عمیق خود را نسبت به این مسئله ابراز داشت که اجتماع یهودیان ضروری ببینند که درباره امنیت خود بحث کنند.
یهودیها در آلمان تجربیات مختلفی دارند. ماکسیمیلیان فلدهاکه، جوان 26 ساله امریکایی به دویچه وله میگوید: من همیشه با کلاه یهودی بیرون میآیم. مردم میبینند که من یهودی هستم و چیزی برایم رخ نداده است. حتی آنها با من احوالپرسی میکنند و «هلو، شلوم» میگویند. یا حداقل بیتفاوت هستند.
فلدهاکه از سال 2012 در آلمان زندگی میکند. او پس از یک سال زندگی در شهر دریسدن، حالا در پوتسدام درس میخواند تا خاخام شود.
به هر حال، ارزیابی لئونید گولدبرگ کاملاً متفاوت است. رئیس «انجمن فرهنگی یهودیان» در شهر وپرتال به دویچهوله گفت که سالها است خاخام آنها نمیتواند با کلاه مخصوص یهودیان در مرکز شهر راه برود: کسانی که این کلاه را میپوشند، سعی میکنند آن را پنهان کنند؛ به عنوان مثال با پوشیدن یک کلاه دیگر بر روی آن؛ تا به این ترتیب عمدتاً از سوی جوانان مسلمان مورد هتک حرمت قرار نگیرند.
هشدار شورای مرکزی یهودیان با نشر گزارشی درباره یهودستیزی هم زمان شده است. بر اساس آمار جمعآوری شده توسط «بنیاد آمادو آنتونیو»، 864 جرم علیه یهودیان در سال گذشته درج گردیده است که ده درصد افزایش را نسبت به سال 2012 نشان میدهد.
جان ریبه، مسئول این پروژه خاطرنشان کرده است که شمار زیادی پروندههای ثبت نشده نیز وجود دارد: بسیاری از حملات گزارش نمیشوند. آن هم به خاطر این که درصد اندکی از پروندههای جنایی حل میشوند.
وزیر داخله آلمان نیز گفته است اگر آمار ثبت شده اینقدر باشد، شمار واقعی بسیار بیشتر است.
بحث درباره امنیت یهودیان در آلمان با گفتوگو درباره امنیت یهودیان در اروپا گره خورده است. پس از حملات تروریستی در کوپنهاگ دنمارک، بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل از یهودیان خواست تا به کشور یهودی اسرائیل مهاجرت کنند.
اما همزمان، جوزف شوستر گفت که دلیلی برای این کار نمیبیند. او گفت که زندگی امن در آلمان کمتر از امنیت زندگی در اسرائیل نیست.
تا کنون، بر خلاف فرانسه، موج مهاجرتی از آلمان به اسرائیل نبوده است. برعکس، علاقه به مهاجرت به آلمان بیشتر شده است چنانچه شمار زیادی از جوانان اسرائیلی به برلین کوچ کردهاند. با این حال، شوستر اخیراً گفت که برای یهودیان سراسر جهان، اسرائیل بیمه عمر ما است.
منبع: دویچهوله فارسی
|
دانشکده ها دانشکده شیعه شناسی |
خدمات فناوری اطلاعات سامانه جامع آموزش |
بیانیه رسالت دانشگاه ادیان و مذاهب، نخستین دانشگاه تخصصی ادیان و مذاهب در ایران، برخاسته از حوزه علمیه، ضمن شناخت ادیان و مذاهب و تعامل و گفت و گو با پیروان آنها با تکیه بر مشترکات، در جهت همبستگی انسانی، تقویت صلح، کاهش آلام بشری، گسترش معنویت و اخلاق و معرفی عالمانه اسلام بر اساس آموزه های اهل بیت علیهم السلام به پژوهش و تربیت نیروی انسانی متخصص اقدام می نماید. |