دانشگاه ادیان و مذاهب
  ورود به سامانه
نام کاربری
 
وب سایت دانشگاه
سامانه جامع آموزش
سامانه آموزش مجازی
پست الکترونیک
کلمه عبور
AR EN FA
 
آخرین مطالب
حجت الاسلام والمسلمین براتی مطرح کرد؛
خانه کعبه می تواند به تفاهم ملل و صلح جهانی کمک کند
در گفت‌وگو با دکتر غفوری نژاد بررسی شد؛
بهره‌مندی از سیره امام باقر(ع) در تاریخ ادبیات فارسی
یادداشتی از دکتر شریعتمداری؛
در سایه سارِ آفتابِ دزفول
روزنامه ایران منتشر کرد؛
در حریم معبود
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت تصریح کرد؛
حج می‌تواند الهام بخش وحدت و آزادی مسجد الاقصی باشد
مسئول دفتر اجتماعی سیاسی حوزه‌های علمیه بیان کرد؛
حج باید کانون هدایت جوامع باشد
مدیرگروه مطالعات تمدنی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تشریح کرد؛
مناسک اسلامی باید امتداد اجتماعی پیدا کنند
امام‌جمعه اهل‌سنت قازان قایه مطرح کرد؛
اختلاف جایی در حج ندارد
رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیام به حجاج بیت الله الحرام،
غرب مستکبر در منطقه حساس ما و اخیراً در همه جهان روز‌به‌روز ضعیف‌تر شده است
آیت الله مبلغی تاکید کرد؛
مراسم حج؛ یک وحدت خدایی است

هنر اسلامی مملو از مولفه‌های حکمی و عرفانی است

 
تاریخ انتشار: 1401/03/26    

هنر اسلامی مملو از مولفه‌های حکمی و عرفانی است

مسجد به عنوان یک نمونه تمام عیار هنر اسلامی که از آن می‌توان به عنوان هنر مقدس نام برد نمونه‌ای از این هنر اسلامی است.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه، دکتر مهدی بهرامی یکی از اعضای هیئت اعزامی دانشگاه ادیان و مذاهب به اتریش در دپارتمان مطالعات الهیات اسلامی دانشگاه وین با موضوع «نقش مولفه‌های حکمی و عرفانی شیعی در هنر اسلامی» به زبان انگلیسی سخنرانی کرد.
بر اساس این گزارش، وی بعد از تبیین نظرات مختلف در مورد معنا و مفهوم هنر اسلامی گفت: در خصوص هنر اسلامی ۴ نظریه مطرح شده است. برخی از تاریخ‌نگاران هنر معتقدند که چیزی به عنوان هنر اسلامی وجود ندارد چرا که هنر اسلامی تبیین کننده یک سبک خاص هنری نیست. برخی معتقدند هنری که در سرزمین‌های اسلامی بدون توجه به مضمون آنها خلق شده است را می‌توان هنر اسلامی نامید. برخی دیگر عنوان می‌کنند هر هنری که توسط مسلمانان خلق شده باشد هنر اسلامی است. برخی نیز معتقدند که هر هنری که محتوا و مضمون اسلامی داشته باشد را می‌توان هنر اسلامی نامید.

وی عنوان کرد: به هر حال آنچه را که ما به عنوان هنر اسلامی قلمداد می‌کنیم به هر نحوی که تبیین کنیم نمی‌توانیم آن را در دنیای هنر انکار کنیم. بدون تردید هنری فاخر و دارای مضامین و مفاهیم اسلامی در تاریخ و تمدن اسلامی وجود دارد. علاوه بر این تردیدی وجود ندارد که اندیشه اسلامی در خلق چنین هنری تاثیر بسزایی داشته و این تاثیر تنها در خصوص محتوا و مضمون نبوده است بلکه حتی فرم اثر هنری را هم تحت تاثیر خود قرار داده و باعث خلق فرم‌های خاص و ویژه‌ای در حوزه تمدن و هنر اسلامی شده است.

دکتر بهرامی گفت: در خصوص ماهیت هنر اسلامی نیز سه نظریه وجود دارد؛ برخی معتقدند که هنر اسلامی یک هنر صرفا تزئینی است و هیچ مولفه ایمانی، رمزی و عرفانی در آن وجود ندارد. این هنر توسط مسلمانان صرفا برای تزیین مورد استفاده قرار گرفته شده و هیچ اندیشه و حکمتی در ورای استفاده از این تزئینات وجود ندارد. در مقابل این نظریه برخی هنر اسلامی را دارای رمز و راز می‌دانند و هر مولفه‌ای در هنر اسلامی را برگرفته از حکمت و عرفان اسلامی می‌دانند. آنها معتقدند که هنرمند مسلمانان هیچ بخشی از هنرش را صرفا برای تزیین خلق نکرده است و او بر اساس و مبنای اندیشه اسلامی هنری را خلق کرده که بازتاب جهان دیگر و جهان برین باشد.

وی ادامه داد: البته یک نظرگاه پدیدارشناسی نیز در مورد هنر مطرح شده است که هم بعد تاریخی و هم بعد عرفانی و رمزی هنر را در نظر گرفته و هنر اسلامی را اینگونه تحلیل و تبیین می‌کند. به هر حال آنچه روشن و مسلم است این است که نمی‌توان بعد معنوی و عرفانی هنر اسلامی را نادیده گرفت. در حقیقت باید گفت یکی از مهمترین مولفه‌های هنر اسلامی بعد معنوی و عرفانی آن است این مقوله است که باعث شده است هنر اسلامی رنگ و بوی خاص خودش را داشته باشد.

استاد دانشگاه ادیان و مذاهب در دانشگاه وین بیان کرد: اینکه گفته می‌شود هنر اسلامی دارای فرم خاصی نیست قابل پذیرش نیست چرا که بسیاری از فرم‌هایی که در هنرهای اسلامی مخصوصا معماری مورد استفاده قرار می‌گیرد از خلاقیت هنرمندان مسلمان با تکیه بر مولفه‌های اسلامی خلق شده‌اند. مسجد به عنوان یک نمونه تمام عیار هنر اسلامی که از آن می‌توان به عنوان هنر مقدس نام برد نمونه‌ای از این هنر اسلامی است. زمانی یک هنر مقدس می‌شود که فرم هنر نیز در محتوای هنر ذوب شود و حتی فرم هنر نیز رنگ و بوی دینی به خود بگیرد.

وی بیان کرد: در معماری اسلامی رمز و راز عرفانی موج می‌زند. هر بخش از هنر اسلامی بر اساس یک اندیشه عرفانی ساخته شده است. نوع رنگ‌ها و شکل‌های استفاده شده در هنر اسلامی دارای یک رمز و راز عرفانی است و هر کدام دلیلی عرفانی دارد. هر رنگی که در هنر اسلامی استفاده شده است بر اساس و مبنای اندیشه عرفانی معنا و مفهومی دارد و هنرمند مسلمان حتی با استفاده از رنگ‌ها نیز خواسته است مفاهیم و مبانی اسلامی را منتقل کند.


 


برچسب ها : مهدی بهرامی, دانشگاه وین

نظرات
نام *
پست الکترونیک *
متن *

دانشگاه ادیان و مذاهب


نشانی: ایران - قم - پردیسان
تلفن: 32802610 25 98+
فکس: 32802627 25 98+
کد پستی: 3749113357
صندوق پستی: 37185 - 178
پست الکترونیکی: info@urd.ac.ir
سامانه پیامکی: 3000135789

دانشکده ها

دانشکده شیعه شناسی
دانشکده ادیان
دانشکده مذاهب
دانشکده فلسفه
دانشکده زن و خانواده
دانشکده عرفان
دانشکده رسانه و ارتباطات
دانشکده دین و هنر
دانشکده علوم و معارف قرآن
دانشکده حقوق
دانشکده زبان و فرهنگ ملل
دانشکده مطالعات ملل
دانشکده تاریخ
واحد مشهد

خدمات فناوری اطلاعات

سامانه جامع آموزش
سامانه آموزش مجازی
سامانه پذیرش دانشجو
سامانه اتوماسیون اداری
پست الکترونیک
جستجو در کتابخانه
کتابخانه دیجیتال

بیانیه رسالت

دانشگاه ادیان و مذاهب، نخستین دانشگاه تخصصی ادیان و مذاهب در ایران، برخاسته از حوزه علمیه، ضمن شناخت ادیان و مذاهب و تعامل و گفت و گو با پیروان آنها با تکیه بر مشترکات، در جهت همبستگی انسانی، تقویت صلح، کاهش آلام بشری، گسترش معنویت و اخلاق و معرفی عالمانه اسلام بر اساس آموزه های اهل بیت علیهم السلام به پژوهش و تربیت نیروی انسانی متخصص اقدام می نماید.