دانشگاه ادیان و مذاهب
  ورود به سامانه
نام کاربری
 
وب سایت دانشگاه
سامانه جامع آموزش
سامانه آموزش مجازی
پست الکترونیک
کلمه عبور
AR EN FA
 
آخرین مطالب
در گفت‌وگو با دکتر غفوری نژاد بررسی شد؛
بهره‌مندی از سیره امام باقر(ع) در تاریخ ادبیات فارسی
حجت الاسلام والمسلمین براتی مطرح کرد؛
خانه کعبه می تواند به تفاهم ملل و صلح جهانی کمک کند
یادداشتی از دکتر شریعتمداری؛
در سایه سارِ آفتابِ دزفول
روزنامه ایران منتشر کرد؛
در حریم معبود
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت تصریح کرد؛
حج می‌تواند الهام بخش وحدت و آزادی مسجد الاقصی باشد
مسئول دفتر اجتماعی سیاسی حوزه‌های علمیه بیان کرد؛
حج باید کانون هدایت جوامع باشد
امام‌جمعه اهل‌سنت قازان قایه مطرح کرد؛
اختلاف جایی در حج ندارد
مدیرگروه مطالعات تمدنی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تشریح کرد؛
مناسک اسلامی باید امتداد اجتماعی پیدا کنند
رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیام به حجاج بیت الله الحرام،
غرب مستکبر در منطقه حساس ما و اخیراً در همه جهان روز‌به‌روز ضعیف‌تر شده است
حضرت آیت الله العظمی سبحانی تصریح کرد؛
مراسم حج؛ دعوت به خدای یگانه و فراخوانی به وحدت کلمه است

بهره‌مندی از سیره امام باقر(ع) در تاریخ ادبیات فارسی

 
تاریخ انتشار: 1401/04/18    

بهره‌مندی از سیره امام باقر(ع) در تاریخ ادبیات فارسی

امام باقر(ع) نه تنها میان شیعیان بلکه بین عالمان اهل سنت نیز به عنوان عالم بزرگوار و راوی مورد اعتماد مطرح است.

دانشیار گروه شیعه‌شناسی دانشگاه ادیان و مذاهب با اشاره به اینکه «تذکرة الاولیا» عطار با ذکر امام صادق(ع) آغاز می‌شود و با سخنی از سیره امام باقر(ع) خاتمه می‌یابد، گفت: طبری عالم بزرگ اهل سنت نیز در تاریخ و تفسیرش به‌وفور از سخنان حضرت باقر(ع) استفاده کرده است.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه حجت الاسلام والمسلمین دکتر محمد غفوری‌نژاد، دانشیار گروه شیعه‌شناسی دانشگاه ادیان و مذاهب، در گفت‌وگو با ایکنا از قم، با بیان اینکه امام باقر(ع) میان ائمه دارای ویژگی منحصر به فردی است، اظهار کرد: ایشان از سوی پدر و همچنین مادر علوی هستند و مادر امام باقر(ع) دختر امام حسن مجتبی(ع) بودند.

وی ادامه داد: حضرت در خردسالی در حادثه کربلا حضور داشتند و در دوران درگیری میان بنی‌امیه و آل‌زبیر جوانی خود را سپری و مشاهده کردند که پدر بزرگوارشان امام سجاد(ع) بدون اینکه خود را درگیر مسایل سیاسی و نظامی کنند، به تربیت دینی و علمی می‌پرداختند.

استاد دانشگاه با اشاره به اینکه امام باقر(ع) نه تنها میان شیعیان بلکه بین عالمان اهل سنت نیز به عنوان عالم بزرگوار و راوی مورد اعتماد مطرح است، ابراز کرد: در آثار اصلی حدیث اهل سنت از جمله موطا ابن مالک، مسند ابن حنبل و الرساله شافعی فرمایشات امام باقر(ع) مطرح شده، همچنین در کتب صوفیان اهل سنت فرمایشات حضرت به‌طور مکرر نقل شده است.

وی با اشاره به اینکه تذکرة الاولیا عطار با ذکر امام صادق(ع) آغاز می‌شود و با سخن از سیره امام باقر(ع) خاتمه می‌یابد، ابراز کرد: طبری عالم بزرگ اهل سنت در اواخر قرن سه و اوایل قرن چهار در تاریخ و تفسیرش به وفور از سخنان حضرت باقر(ع) استفاده کرده است.

سیره امام باقر(ع)

غفور‌ی‌نژاد در خصوص سیره این امام بزرگوار افزود: همان‌گونه که در منابع حدیثی شیعه از جمله کافی کلینی آمده این امام نسبت به پوشیدن لباس خوب و خوردن غذای لذیذ از خود و خانواده‌شان دریغ نمی‌کردند. در دوره‌ای که زهد و تصوف نزد افرادی بسیار مهم بود و برخی از عالمان اهل سنت با زندگی زاهدانه نزد مردم جایگاه کسب می‌کردند اما امام باقر(ع) این شیوه را پیش نگرفتند و خود و خانواده‌شان را از این نعمت محروم نکردند.

عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب گفت: ذهبی از علمای اهل سنت در خصوص امام باقر(ع) می‌گوید که ایشان دانش و رفتار صحیح را در یک جا جمع کرده بود و در گرمای حجاز برای کسب روزی همراه با خدمتکارانش تلاش می‌کرد و انگیزه خود را اطاعت از خدا و بی‌نیازی از مردم عنوان می‌کرد.

مدیر گروه اسلام و ادیان پژوهشکده بین‌المللی امام رضا(ع) اظهار کرد: در سیره آن حضرت آمده که محمد بن منکدر امام را در حالیکه با خستگی مشغول انجام کاری در مزرعه بودند، مشاهده و به ایشان اعتراض کرد که آیا درست است که مرد شریفی مانند شما در این گرمای طاقت‌فرسا برای طلب مال دنیا خود را آزار دهد و اگر مرگ شما در این حال فرا برسد چه می‌کنید؟ که حضرت پاسخ داد اگر مرگ من در این حال فرا برسد، مشغول عبادت و انجام وظیفه از دنیا رفته‌ام و عین اطاعت خداوند است و من در حال کسب روزی حلال هستم تا محتاج دیگران نباشم.

غفوری‌نژاد گفت: ابن عساکر و ابن قتیبه نوشته‌اند که با اینکه امام باقر(ع) از بیماری فرزندش غمگین بود زمانیکه فرزندش از دنیا رفت صبر پیشه کرد.

۵ نصیحت کلیدی از امام باقر(ع)

دانشیار گروه شیعه‌شناسی دانشگاه ادیان و مذاهب ابراز کرد: در سیره اخلاقی امام باقر(ع) چند نکته وجود دارد که نیاز ما در این روزهاست که نخست حلم امام است که نقل شده فردی مسیحی با کینه‌ای که از امام داشت به ایشان توهین کرد و نسبت به مادر بزرگوار این حضرت عنوان بدزبان را داد و این امام فرمود اگر نسبت‌هایی که به مادرم می‌دهی راست است که خدا از گناهش بگذرد و اگر نسبتی که به او می‌دهی دروغ است خدا از گناه تو بگذرد و مرد مسیحی زمانیکه این حلم و وقار را از حضرت دید مسلمان شد، این در حالی بود که این امام بزرگوار در جامعه، امام شیعیان بوده و جایگاه داشت و به دردسر انداختن مرد مسیحی برای‌ ایشان آسان بود اما ایشان به گونه‌ای دیگر رفتار کرده و وی را به خود جذب کردند.

غفوری‌نژاد اخلاق نیکو را در سیره حضرت بسیار برجسته عنوان کرد و یادآور شد: حضرت باقر(ع) می‌فرمود که اگر به تو خیانت کردند تو خیانت نکن، اگر تو را تکذیب کردند خشمگین مشو و اگر مدحت کردند شاد مشو و اگر سرزنشت کردند بی‌تابی مکن که این‌ها پنج نصیحت کلیدی است که می‌تواند به حیات طیبه در انسان کمک کند.


برچسب ها : امام باقر, طبری, دانشگاه ادیان و مذاهب, محمد غفوری‌نژاد

نظرات
نام *
پست الکترونیک *
متن *

دانشگاه ادیان و مذاهب


نشانی: ایران - قم - پردیسان
تلفن: 32802610 25 98+
فکس: 32802627 25 98+
کد پستی: 3749113357
صندوق پستی: 37185 - 178
پست الکترونیکی: info@urd.ac.ir
سامانه پیامکی: 3000135789

دانشکده ها

دانشکده شیعه شناسی
دانشکده ادیان
دانشکده مذاهب
دانشکده فلسفه
دانشکده زن و خانواده
دانشکده عرفان
دانشکده رسانه و ارتباطات
دانشکده دین و هنر
دانشکده علوم و معارف قرآن
دانشکده حقوق
دانشکده زبان و فرهنگ ملل
دانشکده مطالعات ملل
دانشکده تاریخ
واحد مشهد

خدمات فناوری اطلاعات

سامانه جامع آموزش
سامانه آموزش مجازی
سامانه پذیرش دانشجو
سامانه اتوماسیون اداری
پست الکترونیک
جستجو در کتابخانه
کتابخانه دیجیتال

بیانیه رسالت

دانشگاه ادیان و مذاهب، نخستین دانشگاه تخصصی ادیان و مذاهب در ایران، برخاسته از حوزه علمیه، ضمن شناخت ادیان و مذاهب و تعامل و گفت و گو با پیروان آنها با تکیه بر مشترکات، در جهت همبستگی انسانی، تقویت صلح، کاهش آلام بشری، گسترش معنویت و اخلاق و معرفی عالمانه اسلام بر اساس آموزه های اهل بیت علیهم السلام به پژوهش و تربیت نیروی انسانی متخصص اقدام می نماید.