دانشگاه ادیان و مذاهب
  ورود به سامانه
نام کاربری
 
وب سایت دانشگاه
سامانه جامع آموزش
سامانه آموزش مجازی
پست الکترونیک
کلمه عبور
AR EN FA
 
آخرین مطالب
حجت الاسلام والمسلمین براتی مطرح کرد؛
خانه کعبه می تواند به تفاهم ملل و صلح جهانی کمک کند
در گفت‌وگو با دکتر غفوری نژاد بررسی شد؛
بهره‌مندی از سیره امام باقر(ع) در تاریخ ادبیات فارسی
یادداشتی از دکتر شریعتمداری؛
در سایه سارِ آفتابِ دزفول
روزنامه ایران منتشر کرد؛
در حریم معبود
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت تصریح کرد؛
حج می‌تواند الهام بخش وحدت و آزادی مسجد الاقصی باشد
مسئول دفتر اجتماعی سیاسی حوزه‌های علمیه بیان کرد؛
حج باید کانون هدایت جوامع باشد
مدیرگروه مطالعات تمدنی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تشریح کرد؛
مناسک اسلامی باید امتداد اجتماعی پیدا کنند
امام‌جمعه اهل‌سنت قازان قایه مطرح کرد؛
اختلاف جایی در حج ندارد
رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیام به حجاج بیت الله الحرام،
غرب مستکبر در منطقه حساس ما و اخیراً در همه جهان روز‌به‌روز ضعیف‌تر شده است
آیت الله مبلغی تاکید کرد؛
مراسم حج؛ یک وحدت خدایی است

«نردبانی به آسمان» نخستین کتاب آکادمیک ایران درباره یهودیان است

 
تاریخ انتشار: 1394/02/20    

«نردبانی به آسمان» نخستین کتاب آکادمیک ایران درباره یهودیان است

نشست «بررسی وضعیت نشر اقلیت‌های دینی کشور قبل و بعد انقلاب» با سخنرانی مهندس آرش آبایی استاد مدعو دانشگاه ادیان و مذاهب در حاشیه نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برگزار شد.

نشست «بررسی وضعیت نشر اقلیت‌های دینی کشور قبل و بعد انقلاب» در حاشیه نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برگزار شد.

آرش آبایی، پژوهشگر و مدرس علوم دینی یهود و استاد مدعو دانشگاه ادیان و مذاهب در این نشست که به جامعه کلیمیان ایران اختصاص داشت، کتاب «نردبانی به آسمان» اثر شیرین‌دخت دقیقیان را نخستین کتاب در ایران توصیف کرد که به شکل آکادمیک درباره یهودیان تألیف شده و به موضوع نیایشگاه در تاریخ و فلسفه یهود پرداخته است.

وی انتشار «فرهنگ فارسی ـ عبری» اثر سلیمان حییم را دیگر دستاورد جامعه یهودیان ایران برشمرد و افزود: حییم در زمان حیات خود سعی کرد این کتاب را سامان دهد و منتشر کند اما با درگذشت وی این کار ناتمام ماند تا این که کتاب با سرویراستاری دکتر حمامی ویراستاری نهایی شد و در پاییز سال گذشته انتشار یافت.

تمسک یهودیان به کتاب در انجام فرایض دینی

آبایی در ادامه این نشست کتاب‌های یهودیان را در سه بخش بررسی کرد و افزود: نخستین کتاب‌هایی که یهودیان با آن‌ها در ارتباط مستقیم هستند، کتاب‌های دینی آن‌ها است که در فرایض دینی خود به آن‌ها رجوع می‌کنند.

وی گفت: حجم مکتوبات یهودیان برای استفاده در نیایش و نماز بسیار بالا است و باید در ادای فرایض دینی خود به متون مراجعه کنند زیرا احکام دینی به زبان عبری نوشته شده و باید به آن زبان ادا شود.

آبایی توضیح داد: کلیمیان باید در فرایض دینی خود به «تورا» (تورات) و «سیدور» مراجعه کنند زیرا بدون رجوع به این دو کتاب انجام فرایض غیرممکن است.

استاد مدعو دانشگاه ادیان و مذاهب، کتاب «مزامیر حضرت داود(ع)» را دیگر کتاب یهودیان عنوان کرد و افزود: این کتاب در کنار دو کتاب «تورا» و «سیدور» در کل جامعه یهود در جهان مورد استفاده قرار می‌گیرد که پس از انقلاب نیز تلاش‌هایی برای ترجمه این کتاب در ایران صورت گرفته است.

کلیمیان به متون خود وابسته هستند

آبایی در ادامه این نشست به صنعت ترجمه در بین کلیمیان در ایران اشاره کرد و گفت: صنعت ترجمه به زبان فارسی در بین کلیمیان ایران رایج نبود. آن‌ها به متون اصلی وابسته بودند و ترجمه در بین آن‌ها به ندرت صورت می‌گرفت. آن‌ها بیشتر برای مطالعه ترجمه‌ کتاب «عهد عتیق» به ترجمه‌ای که مسیحیان ارائه کرده بودند، مراجعه داشتند.

وی در ادامه بررسی وضعیت نشر در میان جامعه کلیمیان ایران به «تقویم عبری» اشاره کرد و گفت: «تقویم عبری» در میان کلیمیان ایران دارای جایگاهی ویژه‌ است، زیرا آن‌ها علاوه بر آگاهی از تاریخ، روز و ماه، برای انجام فرایض دینی خود به این تقویم نیاز دارند که کار انتشار این تقویم در ایران از سال 1320 از سوی خاندان کهن‌صدق صورت گرفته است.

آبایی بخش دیگری از کتاب‌های جامعه کلیمیان در ایران را کتاب‌های آموزشی دین یهود به جوانان و نوجوانان دانست و گفت: پیش از انقلاب،‌ اجباری برای تعلیم دین به نوجوانان وجود نداشت؛ به همین دلیل تعالیم دین یهود سلیقه‌ای و محفلی صورت می‌گرفت. اما بعد از وقوع انقلاب اسلامی تعلیم دین سویه اجباری به خود گرفت و کتاب‌هایی در این زمینه تولید شدند که اغلب غیرآموزشی بودند. البته این کتاب‌ها بعد از مدتی اصلاح و تجدید چاپ شدند.

این پژوهشگر دین یهود در ادامه این نشست و در بیان بخشی دیگری از مکتوبات جامعه کلیمیان گفت: نشریات، بخش دیگری از مکتوبات جامعه کلیمیان ایران هستند. نخستین نشریه کلیمیان در سال 1300 در ایران چاپ شد که بعدها متوقف شد.

وی نشریه «تموز» با سردبیری هارون یشایائی را دیگر نشریه کلیمیان در ایران عنوان کرد و گفت: این نشریه در فاصله سال‌های 1358 تا 1368 منتشر شد و از سال 1378 نیز نشریه «افق بینا» انتشار یافت که تا به امروز 41 عنوان از آن منتشر شده است و طولانی‌ترین نشریه جامعه کلیمیان به لحاظ دوره انتشار است.

در این نشست علی فریدونی، مدیر مجامع، تشکل‌ها و فعالیت‌های فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، هارون یشایایی، عضو فعال جامعه یهود ایران و علاقه‌مندان مباحث دینی حضور داشتند.

گفتنی است این نشست روز پنجشنبه 17 اردیبهشت‌ماه 1394 در سالن اقوام و ادیان بیست و هشتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برگزار شد.


برچسب ها : آرش آبایی, یهودیت

نظرات
نام *
پست الکترونیک *
متن *

دانشگاه ادیان و مذاهب


نشانی: ایران - قم - پردیسان
تلفن: 32802610 25 98+
فکس: 32802627 25 98+
کد پستی: 3749113357
صندوق پستی: 37185 - 178
پست الکترونیکی: info@urd.ac.ir
سامانه پیامکی: 3000135789

دانشکده ها

دانشکده شیعه شناسی
دانشکده ادیان
دانشکده مذاهب
دانشکده فلسفه
دانشکده زن و خانواده
دانشکده عرفان
دانشکده رسانه و ارتباطات
دانشکده دین و هنر
دانشکده علوم و معارف قرآن
دانشکده حقوق
دانشکده زبان و فرهنگ ملل
دانشکده مطالعات ملل
دانشکده تاریخ
واحد مشهد

خدمات فناوری اطلاعات

سامانه جامع آموزش
سامانه آموزش مجازی
سامانه پذیرش دانشجو
سامانه اتوماسیون اداری
پست الکترونیک
جستجو در کتابخانه
کتابخانه دیجیتال

بیانیه رسالت

دانشگاه ادیان و مذاهب، نخستین دانشگاه تخصصی ادیان و مذاهب در ایران، برخاسته از حوزه علمیه، ضمن شناخت ادیان و مذاهب و تعامل و گفت و گو با پیروان آنها با تکیه بر مشترکات، در جهت همبستگی انسانی، تقویت صلح، کاهش آلام بشری، گسترش معنویت و اخلاق و معرفی عالمانه اسلام بر اساس آموزه های اهل بیت علیهم السلام به پژوهش و تربیت نیروی انسانی متخصص اقدام می نماید.