سمینار «عقل و دین» به دعوت بنیاد مطالعات اسلامی برلین و کلیسای کاتولیک دومینکنها و با حضور حجت الاسلام و المسلمین نواب رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب در آلمان برگزار شد.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی و روابط عمومی به نقل از سایت خبری تحلیلی مباحثات، در این سمینار که از اول می تا سوم می در هتل دومینکن شهر کلن برقرار بود علاوه بر دکتر نواب پروفسور حاج محمد لگنهاوزن و حجت الاسلام والمسلمین دکتر حبیب الله بابایی از قم، و دکتر طباطبایی و دکتر مصلح از دانشگاه علامه طباطبایی تهران و نیز برخی از اساتید اروپایی و دانشجویان ایرانی مقیم آلمان حضور داشتند.
در این نشست اساتید بحث های مختلفی ارائه کردند که هر یک از آنها با رویکردی نسبتا متفاوت به بحث میان عقل و دین در حوزه نظر و عمل (واقعیات دین در زندگی امروز اروپاییان) می پرداخت و فرصتی برای گفتگوی میان مسیحیت کاتولیک و شیعیان فراهم شد.
این نشست اولین گفتگوی این فرقه با شیعیان ایرانی بود. به گفته برخی از دومینکن ها در این کنفرانس، برخی از ایرانیان معاند در آلمان تا کنون مانع برگزاری چنین نشست هایی شده اند و آن را مایه تقویت نظام آخوندی در ایران دانسته اند.
در این سمینار مقالات به چند شکل و در چند موضوع مطرح شد: برخی از مقالات که بیشتر از سوی محققان ایرانی بود درمورد کلیاتی از آموزه های اسلامی در باب «عقل» بود. برخی دیگر از مقالات هم در مورد متدولوژی و مبانی گفتگو از منظر متفکران غربی مانند هایدگر و هگل و هابرماس بود که از سوی برخی از اساتید ایرانی ارائه گردید. آنچه محققان کاتولیک ارائه کردند بیشتر با رویکردی الهیاتی و با سطحی نسبتا متمایز مطرح شد که قابل اعتنا و محل تأمل بود. در میان پرزنت هایی که از سوی دومینکن ها انجام گرفت برخی از گزارشها که از وضعیت سکولاریزاسیون در آلمان و جایگاه اسلام در نگرش عمومی آلمانیها مطرح شد شگفتانگیز بود. در این گزارش وضعیت اسلامهراسی در آلمان و آمارهای آن تکاندهنده بود: اینکه 85 درصد مدارا و گشودگی به دیگران را ضروری می دانند، 61 درصد تکثر دینی را قبول می کنند، ولی بیش از نیمی آلمانی ها اسلام را تهدید می دانند، و تنها 25 درصد آلمانی ها به اسلام به عنوان ظرفیت نگاه میکنند. گویا اسلام در میان آلمانیها دین محسوب نمیشود. نکتۀ جالب اینکه آلمانی های شهری گشودگی بیشتری نسبت به اسلام نشان میدهند. در شهرهایی که مسلمانان کم هستند، بدبینی به مسلمانان بیشتر، و در شهرهایی که مسلمانان زیاداند بدبینی به آنها کمتر است. مهمترین حاصل این کنفرانس، علاوه بر متن کنفرانس که نکات خوبی دربرداشت، آشناییها و ارتباطات و گفتگوهای موثرتری بود که در حاشیه این سمینار میان اندیشمندان ایرانی و دومینکن های کاتولیک رخ داد.
بعد از سمینار روزهای یکشنبه و دوشنبه از مدفن آلبرتوس مگنوس و کتابخانه توماس آکویینی در شهر کلن و کلیسای جامع دم Dom و مراکز تاریخی و قدیمی این شهر کهن مورد بازدید میهمانان سمینار قرار گرفت. شاید مهمترین قسمت این سفر، بازدید از کتابخانه توماس آکویینی بود که علاوه بر تکنولوژی پیشرفته کتابداری، وجود میراث کتابهای قدیمی و نفیس در این کتابخانه بسیار اهمیت داشت. برخی از این کتابها به لحاظ تاریخی متعلق به هزار سال قبل بودند و بیمه برخی از آنها بیش از 5 میلیون یورو در سال بود.
|
دانشکده ها دانشکده شیعه شناسی |
خدمات فناوری اطلاعات سامانه جامع آموزش |
بیانیه رسالت دانشگاه ادیان و مذاهب، نخستین دانشگاه تخصصی ادیان و مذاهب در ایران، برخاسته از حوزه علمیه، ضمن شناخت ادیان و مذاهب و تعامل و گفت و گو با پیروان آنها با تکیه بر مشترکات، در جهت همبستگی انسانی، تقویت صلح، کاهش آلام بشری، گسترش معنویت و اخلاق و معرفی عالمانه اسلام بر اساس آموزه های اهل بیت علیهم السلام به پژوهش و تربیت نیروی انسانی متخصص اقدام می نماید. |