جلسه دفـاع از پایان نامه کارشناسی ارشد با عنوان مطالعه زمینهها و سیر ارتقاء حبی جامعه مسلمین نسبت به اهل بیت پیامبر در قرن دوم هجری در گروه مطالعات تاریخ تشیع معاونت آموزشی و پژوهشی دانشکده شیعه شناسی برگزار شد.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی و روابط عمومی در این جلسه که چهارشنبه 15 اردیبهشت در سالن کنفرانس شهیدبهشتی دانشگاه ادیان و مذاهب با حضور دکتر محمد نصیری به عنوان استاد راهنما، دکتر علی آقانوری، استاد مشاور و حجت الاسلام والمسلمین محمدمحسن مروجیطبسی در جایگاه استاد داور برگزار شد دانشجو بهجت تیمورینهار از پایان نامه اش دفاع کرد.
در چکیده این پایان نامه آمده است:
بروز برخی بدعتها و انحرافها پس از پیامبر(صلی الله علیه و آله)، خصوصاً در زمان امویان منجر به فاصله گرفتن مسلمانان از اهل بیت (علیهم السلام) و اسلام صحیح وگرایش به اسلام اموی شده بود. از سویی فشارهای سیاسی بر اهل بیت (علیهم السلام) که وارث حقیقی خلافت و رهبری مسلمین بودند واز سوی دیگر محدودیتهای اعمال شده بر شیعیانشان، گو این که شرایط جامعه اسلامی را به سوی دوری از آیه شریفه اجر رسالت و مودت اهل بیت (علیهم السلام) سوق داد و جامعهای غیر علاقه مند به اهل بیت (علیهم السلام) شکل گرفت. ولیکن هر چه به اواخر قرن دوم نزدیکتر میشود جریان حب اهل بیت و گرایش مردم به سوی خاندان پیامبر و اسلام نبوی رنگ و روی دیگری به خود گرفته تا حدی که در جریان ولایتعهدی امام رضا (علیه السلام) و شهادت ایشان وجود خیل عظیمی از محبان و معتقدان به امامت ایشان انکار ناپذیر است. مجموعهای از رخدادها و کوششها موجب این تغییر در قرن دوم شده است این که " ارائه وضعیت اسلام در دوره اموی و نیز تبیین راهبرد شجره امامت در قرن دوم هجری برای گذار جامعه مسلمین از اسلام اموی و بازگشت به اسلام نبوی، " مساله اصلی این پژوهش است. در مقام فرضیه میتوان گفت: به نظر میرسد در دوران بنیامیه، جامعه اسلامی با اسلام نبوی و وارثان حقیقی آن فاصله گرفته و به سمت اسلام منهای مودت و حب اهل البیت (علیهم السلام) حرکت کرده است. در حالی که فضای حاکم درقرن دوم هجری حکایت از ارتقا حبی جامعه مسلمین نسبت به اهل بیت رسالت، و گسترش و فزونی محبت جامعه نسبت به آنان را نشان میدهد. به نظر میرسد تاثیر اصلی در این وضعیت معطوف به نقش مؤثر امامانی است که در این عصر، امامت و رهبری شیعیان را برعهده داشتند. شجره امامت در این دوره به منظور بازگشت جامعه اسلامی از اسلام اموی، راهبرد اصلی خود را در ایجاد فضای اسلام حبی، در جامعه از طریق تبیین جایگاه و مفهوم امامت، توسعه فضای علمی و تبیین صحیح اسلام واقعی و پاکسازی دین از جعلیات، تربیت شاگردان، توجه و ارتباط با گروههای مختلف جامعه مسلمین قرار داده بودند در تحقیق پیش رو تلاش خواهد شد به روش توصیفی- تحلیلی و با بهره گیری از اسناد و منابع تاریخی ابعادی چند از مساله مورد پژوهش و باز نمائی قرارگیرد.
واژگان کلیدی: ارتقاء حبی، اهل بیت، امامت، قرن دوم هجری، جامعه اسلامی، اجررسالت، اسلام اموی، اسلام، محبت اهل بیت.
|
دانشکده ها دانشکده شیعه شناسی |
خدمات فناوری اطلاعات سامانه جامع آموزش |
بیانیه رسالت دانشگاه ادیان و مذاهب، نخستین دانشگاه تخصصی ادیان و مذاهب در ایران، برخاسته از حوزه علمیه، ضمن شناخت ادیان و مذاهب و تعامل و گفت و گو با پیروان آنها با تکیه بر مشترکات، در جهت همبستگی انسانی، تقویت صلح، کاهش آلام بشری، گسترش معنویت و اخلاق و معرفی عالمانه اسلام بر اساس آموزه های اهل بیت علیهم السلام به پژوهش و تربیت نیروی انسانی متخصص اقدام می نماید. |