شرکت کنندگان در سومین دوره کوتاهمدت شیعهشناسی در نخستین برنامه پس از افتتاحیه این دوره با حجتالاسلام والمسلمین خسروپناه رئیس مؤسسه حکمت و فلسفه اسلامی دیدار و گفتوگو کردند.
به گزارش مرکز اطلاعرسانی و روابط عمومی دانشگاه، حضور در مؤسسه حکمت و فلسفه و دیدار با حجتالاسلام والمسلمین دکتر عبدالحسین خسروپناه نخستین برنامه علمی شرکت کنندگان در سومین دوره کوتاهمدت شیعهشناسی بود.
دکتر عبدالحسین خسروپناه رئیس مؤسسه حکمت و فلسفه در این دیدار که در محل این مؤسسه در تهران سخن میگفت، ضمن معرفی مؤسسه در پاسخ به یکی از حاضران، در بیان معنای فلسفه اسلامی به سه معنا در فلسفه یعنی فلسفه فیلسوفان مسلمان، فلسفه تمدن اسلامی و استفاده از متون اسلامی دربخش عقلیات فلسفه اشاره کرد و گفت: ایران با سایر کشورهای اسلامی متفاوت است. مردم ایران از قدیم به حکمت و فلسفه علاقهمند بودهاند. علاقه ایرانیان به اسلام هم از روی حکمتدوستی آنان بوده است و حضور نسل جوان در مجالس مذهبی نشان میدهد گرایش جوانان به اسلام بالا است.
وی در ادامه درباره ویژگی فلسفه سیاسی در اسلام گفت: فلسفه سیاسی، نظریاتی است که نشان میدهد نگاه فیلسوفان به سیاست چیست. مثلاً فارابی از مدینه فاضله و فضیلتمندی میگوید تا نشان دهد سیاست باید به پشتوانه حکمت باشد و این که سیاست باید به پشتوانه شریعت باشد. از دیگر سو اکثر فیلسوفان مسلمان فلسفه سیاسی داشتهاند.
خسروپناه در پاسخ به سؤالی درباره دلیل مشارکت نکردن فیلسوفان در تشکیل حکومت گفت: اکثر حکومتها در دست اهلسنت بوده و از این جهت فیلسوفان به صورت مستقیم در حکومتها شرکت نداشتهاند اما بعد از صفویه، فیلسوفانی مانند شیخ بهایی در دوره صفویه و امام خمینی در دوره معاصر به صورتهای متفاوت در حکومت حضور داشتهاند.
وی در ادامه، در پاسخ به سؤالی دیگر درباره نظریه سهروردی گفت: وی در حکم الاشراق آورده که حکومت تنها به دست انسان کامل قابل تحقق است.
وی در ادامه به فعالیتهای مؤسسه حکمت و فلسفه اشاره کرد و افزود: آرای فلسفه سیاسی اسلامی فیلسوفان از کندی تا متأخر به صورت یک دانشنامه در دست نشر است. همچنین در این مؤسسه کلاسهای آزاد برگزار میشود که علاقهمندان میتوانند به صورت آزاد در این کلاسها شرکت کنند. استقبال از این کلاسها بالا است و گاه تا 200 نفر در این کلاسها ثبت نام میکنند.
در این جلسه همچنین سرکار خانم دکتر اعوانی به معرفی مجلات و منشورات مؤسسه پرداخت و گفت: یکی از فعالیتهای مؤسسه، تصحیح انتقادی متون فلسفی از جمله آثار بوعلی سینا، سهروردی و ملا صدرا است.
وی افزود: دوفصلنامه «جاویدان خرد» از جمله نشریات این مرکز است که به صورت بینالمللی و به دو زبان فارسی و انگلیسی منتشر میشود.
شرکت کنندگان در پایان این دیدار از کتابخانه مؤسسه حکمت و فلسفه اسلامی دیدار کردند.
این دیدار روز دوشنبه اول شهریورماه 1395 به انجام رسید.
گفتنی است سومین دوره کوتاهمدت شیعهشناسی با همت دانشگاه ادیان و مذاهب، از اول تا دوازدهم شهریورماه 1395 با حضور پژوهشگرانی از پنج قاره در قم برگزار میشود.
اولین و دومین دوره کوتاهمدت شیعهشناسی در اسفند 1393 و 1394 در محل دانشگاه ادیان و مذهب برگزار شد.
صادق 1395/06/06 - 14:48:58 |
سلام |
|
دانشکده ها دانشکده شیعه شناسی |
خدمات فناوری اطلاعات سامانه جامع آموزش |
بیانیه رسالت دانشگاه ادیان و مذاهب، نخستین دانشگاه تخصصی ادیان و مذاهب در ایران، برخاسته از حوزه علمیه، ضمن شناخت ادیان و مذاهب و تعامل و گفت و گو با پیروان آنها با تکیه بر مشترکات، در جهت همبستگی انسانی، تقویت صلح، کاهش آلام بشری، گسترش معنویت و اخلاق و معرفی عالمانه اسلام بر اساس آموزه های اهل بیت علیهم السلام به پژوهش و تربیت نیروی انسانی متخصص اقدام می نماید. |