جلسه دفـاع از پایان نامه کارشناسی ارشد با عنوان امامت از دیدگاه علامه حلی و فضل بن روز بهان با تاکید بر کتاب نهج الحق و ابطال الباطل در گروه مذاهب کلامی معاونت آموزشی و پژوهشی دانشکده مذاهب برگزار شد.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی و روابط عمومی در این جلسه که شنبه اول آبان در سالن کنفرانس امام موسی صدر دانشگاه ادیان و مذاهب با حضور حجت الاسلام دکتر مصطفی سلطانی به عنوان استاد راهنما، حجت الاسلام دکتر علیرضا ایمانی مقدم، در جایگاه استاد داور برگزار شد دانشجو ناصر شعبانی چنانی از پایان نامه اش دفاع کرد.
در چکیده این پایان نامه آمده است:
در این که امامت، یک مقام انتخابی است یا انتصابی، میان مسلمانان اختلاف است: از یک سو، امامیه با تبیینی عقلانی، تعیین امام را امری انتصابی و تنصیصی از جانب پروردگار متعال و پیامبر(صلی الله علیه و آله) می داند زیرا اولا تعیین امام، لطفی است از جانب پروردگار برای اصلاح امور بندگانش و هر لطفی، بر خدا لازم است بنابراین، خدای متعال امام را خود تعیین می فرماید و ثانیا از نظر قرآن، امام باید افضل و معصوم باشد و جز خداوند که محیط بر ماکان و ما یکون است، کسی عالم بر عصمت و افضلیت افراد نیست؛ پس باید خداوند بر امامت امام، تصریح بفرماید. علامه حلی در کتاب نهج الحق، مؤید این دیدگاه است. از سوی دیگر اهل سنت، تعیین امام را امری انتخابی و بر عهده مردم می داند و معتقد است که نصی در این زمینه وارد نشده است و پیامبر تعیین نفرموده که چه کسی بعد از او، امام امت و جانشین پیامبر است به همین خاطر تعیین امام و جانشین پیامبر بر عهده ی انسان ها نهاده شده است ، فضل بن روزبهان در کتاب ابطال الباطل، این دیدگاه را مطرح می کند. آنچه پیش روست بررسی تطبیقی دیدگاه این دو عالم است که هر یک نماینده دو جریان فکری در عالم اسلام می باشند، ما در این بررسی، به دنبال تبیین اندیشه های این دو عالم و بازشناسی اندیشه های اصیل شیعه هستیم تا هم پاسخی باشد بر معاندین با مذهب امامیه و هم نقاط مشترک دیدگاه ها بازشناسی و در جهت تقریب مذاهب، بهره برداری شود.
کلمات کلیدی: امامت، ولایت، علامه حلی، فضل بن روزبهان، نهج الحق و کشف الصدق، ابطال الباطل
|
دانشکده ها دانشکده شیعه شناسی |
خدمات فناوری اطلاعات سامانه جامع آموزش |
بیانیه رسالت دانشگاه ادیان و مذاهب، نخستین دانشگاه تخصصی ادیان و مذاهب در ایران، برخاسته از حوزه علمیه، ضمن شناخت ادیان و مذاهب و تعامل و گفت و گو با پیروان آنها با تکیه بر مشترکات، در جهت همبستگی انسانی، تقویت صلح، کاهش آلام بشری، گسترش معنویت و اخلاق و معرفی عالمانه اسلام بر اساس آموزه های اهل بیت علیهم السلام به پژوهش و تربیت نیروی انسانی متخصص اقدام می نماید. |