هندوان با فاصله بسیار کمی از جشن دیوالی، یکی از باستانیترین جشنهای مذهبی جهان را با نام «چهاث پوژا» که در ستایش سوریا، ربالنوع خورشید است، برگزار میکنند.
تاریخ این جشن به اولین روزهای طلوع ادیان در جهان بازمیگردد. «چهاث» به معنای عدد شش است و به ششمین ماه هندوان «کارتیک» اشاره دارد. همچنین این جشن شش روز بعد از جشن دیوالی یا جشن نور برگزار میشود. امسال این جشن چهار روزه مقارن شده است با چهارم تا هفتم اکتبر. این جشن در مناطق مرزی هندوستان با نپال با شور بیشتری برگزار میشود.
بر اساس آموزههای دین هندو، خورشید یکی از قدرتمندترین خدایان است که حیات انسان به حضور آن وابسته است. در دین هندو، سوریا علاوه بر تأمین گرما و انرژِی، در صورت انجام آیینهای خاص، قادر به برآوردن آرزوها نیز هست. در طول این جشن چهار روزه مردم هدایای بسیاری را به امید تحقق صلح و آرامش و خوشبختی و برداشت محصول فراوان، به پیشگاه سوریا تقدیم میکنند. این هدایا عمدتاً از میان محصولات کشاورزی انتخاب میشود.
در روز اول این جشن، هندوها با انجام غسل در رودخانهها خود را از گناهان تطهیر میکنند، بعد از غسل کردن زنان آب رودخانهای را که در آن غسل کردهاند به خانه میآورند و با آن غذا میپزند. روز دوم که به نام لوهاندا و کارنا معروف است، مخصوص روزهداری است. این روزه ۳۶ ساعت به طول میانجامد و هندوها از هرگونه خوردنی و آشامیدنی امتناع میکنند.
هندوها در روز سوم که ساندیا آرگیا نام دارد، علاوه بر روزه گرفتن هنگام طلوع آفتاب، به اجرای یک مراسم آیینی ویژه به همین نام میپردازند. آنها باید در طلوع آفتاب به طور کامل خود را در آب رودخانه به طور جمعی غوطهور کنند. سپس غذاهای آماده شده را بر روی برگهای بامبو میگذارند و به سمت خورشید در آب رها میکنند. روز چهارم که اوشا آرگیا نام دارد، روز پایان جشن است، و بار دیگر هندوها هدایای خود را به خورشید هدیه میکنند. مراسم روزه نیز با غروب آفتاب در این روز به پایان میرسد. هندوها روزه خود را هنگام غروب آفتاب چهارمین روز با زنجبیل و آب رودخانه باز میکنند.
منبع: مؤسسه گفتوگوی ادیان
|
دانشکده ها دانشکده شیعه شناسی |
خدمات فناوری اطلاعات سامانه جامع آموزش |
بیانیه رسالت دانشگاه ادیان و مذاهب، نخستین دانشگاه تخصصی ادیان و مذاهب در ایران، برخاسته از حوزه علمیه، ضمن شناخت ادیان و مذاهب و تعامل و گفت و گو با پیروان آنها با تکیه بر مشترکات، در جهت همبستگی انسانی، تقویت صلح، کاهش آلام بشری، گسترش معنویت و اخلاق و معرفی عالمانه اسلام بر اساس آموزه های اهل بیت علیهم السلام به پژوهش و تربیت نیروی انسانی متخصص اقدام می نماید. |