دانشگاه ادیان و مذاهب
  ورود به سامانه
نام کاربری
 
وب سایت دانشگاه
سامانه جامع آموزش
سامانه آموزش مجازی
پست الکترونیک
کلمه عبور
AR EN FA
 
آخرین مطالب
حجت الاسلام والمسلمین براتی مطرح کرد؛
خانه کعبه می تواند به تفاهم ملل و صلح جهانی کمک کند
در گفت‌وگو با دکتر غفوری نژاد بررسی شد؛
بهره‌مندی از سیره امام باقر(ع) در تاریخ ادبیات فارسی
یادداشتی از دکتر شریعتمداری؛
در سایه سارِ آفتابِ دزفول
روزنامه ایران منتشر کرد؛
در حریم معبود
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت تصریح کرد؛
حج می‌تواند الهام بخش وحدت و آزادی مسجد الاقصی باشد
مسئول دفتر اجتماعی سیاسی حوزه‌های علمیه بیان کرد؛
حج باید کانون هدایت جوامع باشد
مدیرگروه مطالعات تمدنی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تشریح کرد؛
مناسک اسلامی باید امتداد اجتماعی پیدا کنند
امام‌جمعه اهل‌سنت قازان قایه مطرح کرد؛
اختلاف جایی در حج ندارد
رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیام به حجاج بیت الله الحرام،
غرب مستکبر در منطقه حساس ما و اخیراً در همه جهان روز‌به‌روز ضعیف‌تر شده است
آیت الله مبلغی تاکید کرد؛
مراسم حج؛ یک وحدت خدایی است

نشست علمی «علل و عوامل گسترش سلفیه در جهان امروز»

 
تاریخ انتشار: 1395/09/02    

نشست علمی «علل و عوامل گسترش سلفیه در جهان امروز»

حجت‌الاسلام والمسلمین فرمانیان در نشست علمی جریان‌شناسی سلفیه معاصر که در سالن شهید عارف الحسینی مجتمع آموزش عالی امام خمینی برگزار شد، با بیان این که شش جریان سلفی را می‌توان در جهان اسلام رصد نمود، اظهار داشت: جریان وهابیت با همه گروه‌های هم‌سو تنها یکی از طیف‌های جریان سلفیه به شمار می‌رود.

عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب که در نشست علمی «علل و عوامل گسترش سلفیه در جهان امروز» سخن می‌گفت، جریان اخوان‌المسلمین با گرایش درونی مختلف را دومین جریان سلفیه در جهان اسلام عنوان کرد و ابراز داشت: تکفیری‌ترین جریان سلفی در جهان اسلام، جریان سلفیه جهادی است که از مصر آغاز شده و با نمادهایی مانند داعش،‌ القاعده، ‌بوکوحرام و ... نمود یافته است. آنان جهاد را برای تشکیل حکومت اسلامی واجب عینی می‌دانند.

حجت‌الاسلام والمسلمین فرمانیان جریان دیوبندی را با گرایش‌های مختلف، از دیگر جریان‌های سلفی عنوان کرد. به گفته وی، جریان سلفیه زیدی، از دیگر جریان‌های سلفی است که از ابن‌الوزیر آغاز و تا شوکانی ادامه یافته است. این گروه تحت تأثیر عربستان قصد داشت زیدیان را به سمت سلفیه سوق دهد.

وی ششمین جریان را جریان سلفیه فعال در ایران اسلامی عنوان کرد و ابراز داشت: این جریان تحت تأثیر ابن‌تیمیه افکار سلفیه را منعکس می‌کند که از آن‌ها می‌توان به عنوان سلفی شیعی یاد کرد. این جریان توسل و شفاعت را زیر سؤال می‌برند.

این استاد حوزه و دانشگاه با بیان این که سلفی‌ها در جهان حدود 250 میلیون پیرو دارند، ‌اظهار داشت: وضعیت جهان اسلام و قدرت‌یابی تفکرات سکولار در این عصر که به نوعی در مقابل آموزه‌های دینی قرار گرفته‌اند، فضا را برای ظهور و بروز تفکرات سلفی فراهم کرده است.

وی با بیان این که تفکرات سلفی تنها راه تشکیل حکومت اسلامی را ورود به عرصه‌های نظامی و جهاد می‌دانند، ‌یادآور شد: این تفکرات بسیاری از جوانان اسلامی و مشتاق معارف اسلامی را به سوی جنگ و خونریزی سوق می‌دهد.

عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب با اشاره به این که متأسفانه در عرصه کنونی هیچ جریان معتدلی بین اهل سنت،‌ ندا و پرچم اسلام‌خواهی را بلند نمی‌کند، اظهار داشت: تنها گروهی که در جهان اهل‌سنت ندای دین‌خواهی و برگشت به آموزه‌های دین سر می‌دهد، جریان سلفی‌گری افراطی است.

وی قدرت‌یابی کشورهای شیعی در جهان را از دیگر دلایل تلاش جریان‌های سلفی عنوان کرد و اذعان داشت: نگرش سلفیه در قدرت‌یابی تشیع در عرصه‌های مختلف جهانی، رقابتی است. متأسفانه این جریان به اسم اسلام بر ضد اسلام و به اسم مذهب بر ضد مذهب فعالیت می‌کند.

حجت‌الاسلام والمسلمین فرمانیان با اشاره به این که متأسفانه قرآن کریم تنها لقلقه زبان گروه‌های افراطی قرار گرفته است و اعمال ضد اسلامی انجام می‌دهند، خاطرنشان کرد: این گروه‌ها فضا را برای اسلام‌هراسی و حضور تفکرات ضددینی در جوامع بشری آماده نموده‌اند.

وی حضور آمریکا و استکبار جهانی را در منطقه از مهم‌ترین دلایل قدرت‌یابی جریان‌های تکفیری عنوان کرد و ابراز داشت: بی‌شک تشکیل حکومت دینی معتدل در داخل جریان اهل‌سنت فضا را برای حضور جریان‌های افراطی تنگ‌تر نموده و سدی در برابر تکفیر خواهد بود.

حجت‌الاسلام والمسلمین فرمانیان در ادامه، فقر حاکم بر جوامع اسلامی را از دیگر عوامل تأثیربخشی تبلیغات سوء جریان‌های افراطی عنوان کرد.

وی با بیان این که جریان وهابیت به کمک غرب توانست در سراسر جهان پایگاه‌هایی برای خود ایجاد کند، ‌تصریح کرد: در دورانی نه چندان دور تفکرات چپ سوسیالیستی در جهان اسلام قدرت گرفت. غرب پس از این واقعه به هم‌پیمانان خود در جهان اسلام دستور تأسیس سازمان کنفرانس اسلامی در آن دوران و راه‌اندازی مساجد و مدارس مختلف دینی را در سراسر جهان صادر کرد.

عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب افزود: سیاست استکبار جهانی سبب شد وهابیت به صورت اقلیتی اسلامی ظهور و بروز جدی و پررنگی در جهان داشته باشد.

سخنران این نشست علمی با اشاره به این که بسیاری از کشورهای غربی یکی از افراد اسلام‌شناس را مشاور خود قرار داده‌اند،‌ خاطرنشان کرد: سیاست استکبار جهانی و رفتار آل‌سعود سبب شد اقلیتی به نام وهابیت در جای جای جهان حضور یابد.

وی با بیان این که وهابیت در غرب خود را اصلاح‌طلب اسلامی معرفی می‌کند، اظهار داشت:‌ بیش از ششصد شبکه ماهواره‌ای به دست جریان‌های وهابی، مستقیماً برای تخریب معارف اهل‌بیت(ع) در سراسر جهان تأسیس شده است.

عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب ضمن ارائه تاریخچه‌ای از تشکیل جریان اخوان‌المسلمین خاطرنشان کرد: هیچ عالمی در جهان اسلام وجود ندارد که ضمن پذیرش افکار ابن‌تیمیه، تکفیری باشد، ‌در حالی که جاهلان و کم‌سوادان جهان اسلام، با مطالعه افکار ابن‌تیمیه تکفیری شده‌اند.

حجت‌الاسلام والمسلمین فرمانیان با بیان این که اخوان‌المسلمین، تلفیقی از رویکردهای سیاسی،‌جهادی، مردم‌سالاری و ... در خود جای داده است، خاطرنشان کرد: بزرگ‌ترین رهبران اخوان‌المسلمین در عصر حاضر، ضمن رد مبانی تکفیر، مفاهیم جهادی سید قطب را پذیرفته‌اند.

وی ادامه داد: گروه‌های افراطی در هر جای جهان اسلام نقطه‌ای از اختلاف را دیدند، به نام جهاد ورود کرده فضای امنیتی، ‌اقتصادی، ‌اجتماعی و فرهنگی آن مکان را مورد حمله قرار داده بر ضد منافع اسلامی حرکت کردند.

رئیس دانشکده مذاهب اسلامی دانشگاه ادیان و مذاهب با بیان این که امروز مشکل جهان اسلام بر اساس فتاوای ابن‌تیمیه روی می‌دهد، ‌اظهار داشت: متأسفانه جنگ‌ها و اختلافات سیاسی همواره بر تفکرات مذهبی تأثیر گذاشته و مذاهب اسلامی را از یکدیگر دور نموده است.

حجت‌الاسلام والمسلمین فرمانیان با بیان این که بر اساس تعریف چهارگانه ابن‌تیمیه از سلفیه، وهابیت تنها جریان سلفی در جهان اسلام است،‌ اظهار داشت: مهم‌ترین مسئله‌ای که سبب سلفی دانستن جریان‌های مختلف در جهان اسلام می‌شود، ‌تنها تعریف عبادت و اقسام توحید و شرک ابن‌تیمیه از سلفیه است.

منبع: پیام المصطفی نشریه خبری اطلاع‌رسانی جامعه المصطفی العالمیه


برچسب ها : سلفیه, مهدی فرمانیان

نظرات
نام *
پست الکترونیک *
متن *

دانشگاه ادیان و مذاهب


نشانی: ایران - قم - پردیسان
تلفن: 32802610 25 98+
فکس: 32802627 25 98+
کد پستی: 3749113357
صندوق پستی: 37185 - 178
پست الکترونیکی: info@urd.ac.ir
سامانه پیامکی: 3000135789

دانشکده ها

دانشکده شیعه شناسی
دانشکده ادیان
دانشکده مذاهب
دانشکده فلسفه
دانشکده زن و خانواده
دانشکده عرفان
دانشکده رسانه و ارتباطات
دانشکده دین و هنر
دانشکده علوم و معارف قرآن
دانشکده حقوق
دانشکده زبان و فرهنگ ملل
دانشکده مطالعات ملل
دانشکده تاریخ
واحد مشهد

خدمات فناوری اطلاعات

سامانه جامع آموزش
سامانه آموزش مجازی
سامانه پذیرش دانشجو
سامانه اتوماسیون اداری
پست الکترونیک
جستجو در کتابخانه
کتابخانه دیجیتال

بیانیه رسالت

دانشگاه ادیان و مذاهب، نخستین دانشگاه تخصصی ادیان و مذاهب در ایران، برخاسته از حوزه علمیه، ضمن شناخت ادیان و مذاهب و تعامل و گفت و گو با پیروان آنها با تکیه بر مشترکات، در جهت همبستگی انسانی، تقویت صلح، کاهش آلام بشری، گسترش معنویت و اخلاق و معرفی عالمانه اسلام بر اساس آموزه های اهل بیت علیهم السلام به پژوهش و تربیت نیروی انسانی متخصص اقدام می نماید.