جلسه دفـاع از پایاننامه دکتری با عنوان موضوع شناسی و مبانی فقهی استظلال از منظر مذاهب فقهی در گروه مذاهب فقهی معاونت آموزشی و پژوهشی دانشکده مذاهب برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی در جلسهای که سهشنبه 12 بهمن 95 در سالن کنفرانس امام موسی صدر دانشگاه ادیان و مذاهب با حضور حجتالاسلام دکتر مهدی درگاهی بهعنوان استاد راهنما، حجتالاسلام دکتر رضا اسلامی، حجتالاسلام دکتر علی مرتضوی مهر، استاد مشاور و حجتالاسلام دکتر محمد رسول آهنگران، حجتالاسلام دکتر سید جعفر صادقی فدکی و حجتالاسلام دکتر حسین رجبی در جایگاه استاد داور برگزار شد دانشجو نسرین فتاحی از پایاننامهاش دفاع کرد.
در چکیده این پایاننامه آمده است:
بررسی موضوع و حکم استظلال مرد محرم در حال احرام از مسائل اختلافی بین فقهای مذاهب اسلامی است، که نیازمند تتبع از منظر فقه مذاهب اسلامی است. حرمت تظلیل اختصاص به شخصی پیدا میکند که قادر باشد نه فردی که مضطر باشد. منظور از حالات اضطرار حالاتی مانند بیماری، سرما و غیره است. اگر شخص محرم، مضطر باشد میتواند از سایهبان استفاده کند، ولی باید کفاره بپردازد بنابراین شخص محرم درصورتیکه سایبان بر سرخود قرار دهد، باید کفاره بپردازد؛ خواه اختیاراً این کار را کرده باشد خواه اضطراراً. دیدگاه مشهور از علمای امامیه و اهل سنت به همراه سنت نبوی و اهلبیت و صحابه ایشان ازجمله دلایلی است که حرمت استظلال و پوشاندن سر برای مردان محرم را اثبات میکند. محقق در این تحقیق درصدد آن است که شناخت حدود و اغور ادله و تبیین وظیفه و تکلیف مردان در موضوع و حکم استظلال را با توجه به نگاهی به مذاهب فقه اسلامی تبیین کند و علاوه بر بررسی اقوال و ادله علمای امامیه به اقوال و ادله دیگر مذاهب فقهی اشاره کند علاوه بر اینکه مسائل جدید استظلال و موضوع شناسی آن با توجه به مسائل جدید از منظر فرق اسلامی از مباحثی است که تاکنون موردبررسی قرار نگرفته است بیان میکند؛ و نیل به این مَقصد در سایه توصیف و تحلیل گزارههای فقه این مذاهب با گردآوری دادههای کتابخانه میسّر است که نتیجه آن، تبیین و تحلیل دیدگاهها و ادله در مسئله استظلال در روز است.
کلمات کلیدی: استظلال، استظلال در شب، موضوع، سایبان ثابت، سایبان متحرک، محرمات احرام، حرمت تظلیل، حکم
|
دانشکده ها دانشکده شیعه شناسی |
خدمات فناوری اطلاعات سامانه جامع آموزش |
بیانیه رسالت دانشگاه ادیان و مذاهب، نخستین دانشگاه تخصصی ادیان و مذاهب در ایران، برخاسته از حوزه علمیه، ضمن شناخت ادیان و مذاهب و تعامل و گفت و گو با پیروان آنها با تکیه بر مشترکات، در جهت همبستگی انسانی، تقویت صلح، کاهش آلام بشری، گسترش معنویت و اخلاق و معرفی عالمانه اسلام بر اساس آموزه های اهل بیت علیهم السلام به پژوهش و تربیت نیروی انسانی متخصص اقدام می نماید. |