دانشگاه ادیان و مذاهب
  ورود به سامانه
نام کاربری
 
وب سایت دانشگاه
سامانه جامع آموزش
سامانه آموزش مجازی
پست الکترونیک
کلمه عبور
AR EN FA
 
آخرین مطالب
حجت الاسلام والمسلمین براتی مطرح کرد؛
خانه کعبه می تواند به تفاهم ملل و صلح جهانی کمک کند
در گفت‌وگو با دکتر غفوری نژاد بررسی شد؛
بهره‌مندی از سیره امام باقر(ع) در تاریخ ادبیات فارسی
یادداشتی از دکتر شریعتمداری؛
در سایه سارِ آفتابِ دزفول
روزنامه ایران منتشر کرد؛
در حریم معبود
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت تصریح کرد؛
حج می‌تواند الهام بخش وحدت و آزادی مسجد الاقصی باشد
مسئول دفتر اجتماعی سیاسی حوزه‌های علمیه بیان کرد؛
حج باید کانون هدایت جوامع باشد
مدیرگروه مطالعات تمدنی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تشریح کرد؛
مناسک اسلامی باید امتداد اجتماعی پیدا کنند
امام‌جمعه اهل‌سنت قازان قایه مطرح کرد؛
اختلاف جایی در حج ندارد
رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیام به حجاج بیت الله الحرام،
غرب مستکبر در منطقه حساس ما و اخیراً در همه جهان روز‌به‌روز ضعیف‌تر شده است
آیت الله مبلغی تاکید کرد؛
مراسم حج؛ یک وحدت خدایی است

بررسی و تحلیل ـ انتقادی ابعاد سلاح‌های کشتار جمعی از دیدگاه اسلام با تأکید بر مبانی اخلاق اسلامی

 
تاریخ انتشار: 1396/06/22    

بررسی و تحلیل ـ انتقادی ابعاد سلاح‌های کشتار جمعی از دیدگاه اسلام با تأکید بر مبانی اخلاق اسلامی

جلسه دفـاع از پایان نامه دکتری با عنوان بررسی و تحلیل ـ انتقادی ابعاد سلاح‌های کشتار جمعی از دیدگاه اسلام با تأکید بر مبانی اخلاق اسلامی در گروه دین پژوهی معاونت آموزشی و پژوهشی دانشکده ادیان برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه ادیان و مذاهب، در جلسه دفاعیه‌ای که سه شنبه 21 شهریور در سالن کنفرانس.. دانشگاه ادیان و مذاهب با حضور دکتر حسن عبدی به عنوان استاد راهنما، دکتر محمدمهدی علیمردی، استاد مشاور و آقایان دکتر اسحاق طاهری، دکتر حمیدرضا شریعتمداری و دکتر باقر طالبی دارابی در جایگاه اساتید داور برگزار شد دانشجو محمدجواد هاشمی از پایان نامه‌اش دفاع کرد.

در چکیده این پایان نامه آمده است:

سلاح‌های کشتار جمعی یکی از مسائل جهان معاصر است که عموم دولت‌ها از کاربست آنها منع می‌کنند. کشور جمهوری اسلامی ایران که بر اساس تعالیم دینی شکل گرفته سالهاست که متهم به ساخت و تولید سلاح‌های کشتار جمعی گردیده است. عنصر دین یکی از مقومات اساسی شکل گیری این نظام (جمهوری اسلامی) می‌باشد و هرگونه تصمیم گیری در جهت تولید و کاربست ویا عدم آن فرع نظر دین مبین اسلامی می‌باشد. از اینرو این رساله در صدد پاسخگویی به این پرسش اساسی می‌باشدکه: «بر اساس رویکرد تحلیلی – انتقادی، مقتضای نگرش اسلامی به ویژه مبانی اخلاق اسلامی درباره ابعاد سلاح‌های کشتار جمعی چیست؟»

با بررسی‌های انجام شده مشخص شد که تلقی‌ها از سلاح‌های کشتار جمعی تلقی‌های صحیح و کامل نمی‌باشند از اینرو تعاریف سلاح کشتار جمعی که موجب تلقی آدمیان از سلاح‌های کشتار جمعی می‌گردد دارای نقص و کاستی می‌باشد و نیازمند باز تعریف می‌باشند. در این تحقیق با استفاده از روش تحلیلی انتقادی و بر پایه استناد به متون و منابع دینی به تحلیل و برسی مسئله پرداخته شد. و در صدد اثبات فرضیه خود بر آمد و با ارائه تعریف جامع از سلاح‌های کشتار جمعی اثبات نمود که: براساس مبانی اخلاق اسلام، تولید، انباشت و کاربست سلاح‌های کشتار جمعی مجاز نمی‌باشد. ادله‌ متعددی برای جواز استفاده از سلاح‌های کشتار جمعی ارائه شده که با بررسی و نقد آن‌ها نهایتاً به این نتیجه رسیدیم که: مبانی اخلاق اسلامی پرداختن به تمامی ابعاد سلاح‌های کشتار جمعی را غیر اخلاقی و مذموم می‌دانند و به هیچ وجه تولید و کاربست آن را ولو در مقام دفاع روا نمی‌داند. و با استناد به آیهٔ شریفه «وَ أَعِدُّوا لَهُمْ مَا اسْتَطَعْتُمْ مِنْ قُوَّة...ٍ» و دیگر آیات نمی‌توان نظر به جواز تولید و کاربست سلاح‌های کشتار جمعی داشت. اخلاق اسلامی با مذموم دانستن (مطلق) ظلم، کاربست جنگ افزارهای کشتار جمعی را ممنوع می‌داند و با بکار گیری منظومهٔ باورها (اعتقادات) و شریعت اسلامی که منبعث از وحی و منطبق بر فطرت آدمیان می‌باشد نوعی باز دارندگی درونی در آنها ایجاد خواهد نمود، دین اسلام گاهی از روش توجه دادن به فطرت پاک انسان‌ها، آن‌ها را از کاربرد سلاح‌های کشتار جمعی باز می‌دارد و دگر بار، با یاد آوری روز قیامت و توجه دادن به بهشت و دوزخ، آن‌ها را از تولید و کاربرد سلاح‌های کشتار جمعی منصرف می‌سازد. به یاد داشتن خداوند به عنوان ناظر آرمانی، که همواره شاهد اعمال انسان‌هاست، و در قیامت حاکم اوست (الشاهد هوالحاکم) و بر اساس انطباق اعمال با فرمان الهی جزا خواهد داد؛ از دیگر عواملی است که دین برای منع کاربرد سلاح‌های کشتار جمعی پیش می‌نهد. در پایان تحقیق این نتیجه به دست آمد که صرف وضع قوانین هرچند بین المللی نمی‌تواند اطمینان بخش از عدم بکارگیری جنگ افزارهای ممنوعه (در حقوق) در منازعات مسلحانه باشد. لذا علاوه بر وضع قوانین نیازمند عوامل درونی ـ باطنی از قبیل: عقل، دین، فطرت (وجدان) و اخلاق می‌باشیم. اخلاق دینی از جمله بهترین نوع بازدارندگی‌های درونی می‌باشند.

کلمات کلیدی: سلاح‌های کشتار جمعی؛ سلاح‌های هسته‌ای؛ سلاح‌های شیمیایی؛ سلاح‌های میکروبی؛ اخلاق اسلامی؛ دین اسلام؛ شیعه.

 


برچسب ها : سلاح‌های کشتار جمعی, دیدگاه اسلام

نظرات
نام *
پست الکترونیک *
متن *

دانشگاه ادیان و مذاهب


نشانی: ایران - قم - پردیسان
تلفن: 32802610 25 98+
فکس: 32802627 25 98+
کد پستی: 3749113357
صندوق پستی: 37185 - 178
پست الکترونیکی: info@urd.ac.ir
سامانه پیامکی: 3000135789

دانشکده ها

دانشکده شیعه شناسی
دانشکده ادیان
دانشکده مذاهب
دانشکده فلسفه
دانشکده زن و خانواده
دانشکده عرفان
دانشکده رسانه و ارتباطات
دانشکده دین و هنر
دانشکده علوم و معارف قرآن
دانشکده حقوق
دانشکده زبان و فرهنگ ملل
دانشکده مطالعات ملل
دانشکده تاریخ
واحد مشهد

خدمات فناوری اطلاعات

سامانه جامع آموزش
سامانه آموزش مجازی
سامانه پذیرش دانشجو
سامانه اتوماسیون اداری
پست الکترونیک
جستجو در کتابخانه
کتابخانه دیجیتال

بیانیه رسالت

دانشگاه ادیان و مذاهب، نخستین دانشگاه تخصصی ادیان و مذاهب در ایران، برخاسته از حوزه علمیه، ضمن شناخت ادیان و مذاهب و تعامل و گفت و گو با پیروان آنها با تکیه بر مشترکات، در جهت همبستگی انسانی، تقویت صلح، کاهش آلام بشری، گسترش معنویت و اخلاق و معرفی عالمانه اسلام بر اساس آموزه های اهل بیت علیهم السلام به پژوهش و تربیت نیروی انسانی متخصص اقدام می نماید.