مقاله دکتر محمد شکری فومشی عضو هیئتعلمی دانشگاه ادیان و مذاهب در نشریه مشهور بولتن سواس به چاپ رسید.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه ادیان و مذاهب مقاله دکتر محمد شکری فومشی عضو هیئتعلمی این دانشگاه در نشریه مشهور بولتن سواس به چاپ رسید.
گفتنی است بولتن سواس متعلق به مدرسه مطالعات مشرقزمین و آفریقا (School of Oriental and African Studies) یکی از دانشکدههای مجموعه دانشگاه لندن است که مخففا SOAS نامیده میشود.
دانشکده مطالعات مشرقزمین و آفریقا از شناختهشدهترین مراکز آموزش عالی دنیا در آموزش و پژوهش در موضوعات مربوط به آفریقا و آسیا بهویژه خاورمیانه است.
دکتر فومشی در گفتوگو با خبرنگار روابط عمومی دانشگاه درباره انتشار این مقاله گفت: عنوان فارسی مقاله بنده «تشخیص هویت یک قطعهدستنویس کوچک از انجیل زندهمانی (مجموعه تورفان، برلین، M5439)» است. در این مقاله بخشی از مهمترین قطعهدستنویس کتاب انجیل زنده مانی (مهمترین اثرمانی) که همانا قطعهدستنویس M17 است، بازسازی شد. این قطعه در برلین نگهداری میشود. قطعه آسیبدیده و ناقص M17 را کاشف رمز خط مانوی، فریدریش کارل مولر، در سال 1904 شناسایی کرد. پسازآن، زبانشناس معروف انگلیسی دیوید نیل مکنزی کوشید از طریق متن یونانی دستنویس یونانیمانی (معروف به CMC) بخش آسیبدیده آن را بازسازی کند. مقاله بنده در یک بررسی نسخهشناسانه و متنشناسانه نشان داد که قطعه جدید و کوچک M5439 به همان برگی تعلق داشته است که قطعه M17 از آن جداشده بود. بنابراین، مقاله بنده با این تشخیص هویت نهتنها ثابت کرد که بازسازی مکنزی قرین صحت نبوده است، بلکه نشان داد که با این قطعه کوچک قادریم نیمه دوم متن را با قطعیت تمام بازسازی کنیم. مقاله بنده مجموعاً دو صفحه است، اما تشخیص هویت قطعه و در پی آن نگارش مقاله دو سال و اندی زمان برد. چراکه این قطعه را باید از میان هزاران قطعه مییافتیم، ضمن اینکه اصل این قطعه در جنگ جهانی دوم از میان رفت و تنها نسخه موجود عکس سیاهوسفیدی بود که در کتابخانه ملی برلین نگهداری میشود. من این مقاله را در بولتن معروف دانشگاه کمبریج BSOAS منتشر کردم.
این استاد دانشگاه ادیان توضیح داد: این نشریه یکی از قدیمیترین و مشهورترین نشریات شرقشناسی جهان است و بُرد و اهمیت آن بینهایت بالاست و همه مقالات آن جزء منبع و مآخذ اصلی دانشگاههای دنیاست. BSOAS فقط مقالاتی را منتشر میکند که علم تولید کرده و دانش را یکقدم به جلو برده باشند. ازاینرو، خوشحالیام را پنهان نمیکنم که زمانی در حیات علمیام مقالهای در این نشریه بزرگ منتشر کردهام. این موضوع البته برای مراکز علمی ایران، ازجمله وزارت علوم ایران، نیز مهم است، چراکه این مقاله از سوی یک ایرانی و از سوی یکی از پژوهشگران پژوهشکده ادیان دانشگاه ادیان و مذاهب منتشرشده است؛ نکتهای که البته زیر نام بنده در نشریه درجشده است تا نشاندهنده مرکز این تولید علم باشد. مقاله بنده در مطالعات مانوی یک حرکت مهم به جلو بود؛ زیرا با این بازسازی نهتنها متن C در کتاب مشهور مری بویس به نام اختصاری Reader ـ که جزء منابع اصلی پژوهشهای مانوی و زبانشناسی تاریخی در دانشگاههای مختلف جهان است ـ اصلاح میشود، بلکه به دانش ما از نوشتههای خودمانی میافزاید که دینش زمانی بخشهایی از سه قاره آسیا و شما افریقا و جنوب اروپا را درنوردیده بود.
|
دانشکده ها دانشکده شیعه شناسی |
خدمات فناوری اطلاعات سامانه جامع آموزش |
بیانیه رسالت دانشگاه ادیان و مذاهب، نخستین دانشگاه تخصصی ادیان و مذاهب در ایران، برخاسته از حوزه علمیه، ضمن شناخت ادیان و مذاهب و تعامل و گفت و گو با پیروان آنها با تکیه بر مشترکات، در جهت همبستگی انسانی، تقویت صلح، کاهش آلام بشری، گسترش معنویت و اخلاق و معرفی عالمانه اسلام بر اساس آموزه های اهل بیت علیهم السلام به پژوهش و تربیت نیروی انسانی متخصص اقدام می نماید. |