دانشگاه ادیان و مذاهب با ارائه طرحی به ستاد همکاری حوزه و آموزشوپرورش، آمادگی خود را برای برگزاری نشستهای تخصصی توانمندسازی معلمان و دانشآموزان در سطوح مختلف اعلام نمود.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه ادیان و مذاهب به نقل از پایگاه اطلاعرسانی دبیرخانه ستاد همکاریها، نشست بررسی نحوه برگزاری "دورههای اعتقادی" با حضور حجتالاسلام مهدی فرمانیان رئیس دانشکده مذاهب اسلامی و علیرضا رحیمی معاون برنامهریزی و پژوهش ستاد همکاریها در دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار شد.
در این نشست حجتالاسلام فرمانیان رئیس دانشکده مذاهب اسلامی، با ضروری دانستن توانمند کردن همه افراد جامعه شیعی در قبال شبهات اعتقادی گفت؛ باید اذعان نمود، بسیاری از افراد جامعه شیعی، هنوز حقیقت آموزههای تشیع و مبانی اعتقادی خود را نشناخته و این مسئله درشان کشوری که پرچم تشیع را به اهتزاز درآورده است نیست.
*باید نسل جوان را در مقابل هجمهها توانمند کرد
وی گفت؛ تشیع یک مکتب و مذهب بالنده پویا و با قدمت است که اصل تأسیس آن به ابتدای اسلام و زمان نبوت پیامبر گرامی اسلام برمیگردد و بازگو کردن و شناخت قدمت تاریخ و معارف و مکارم تشیع، هیچ منافاتی با وحدت بین المذاهب ندارد و باید نسل جوان را در مقابل هجمههایی که علیه مکتب شیعه و آموزههای آن تدارک دیدهشده است توانمند کرد.
عضو هیئتعلمی دانشگاه ادیان و مذاهب افزود؛ در بحث شیعه شناسی و معرفی آموزههای تشیع و اثبات ولایت و خلافت اهلبیت علیهمالسلام، به دنبال تخریب و توهین به سایر مذاهب اسلامی نیستیم و این حق جامعه شیعی است که تاریخ تشیع و فرازوفرودهایی که این مذهب حقه در طول تاریخ داشته است را بشناسد، ما باید جنبههای ثبوتی و ایجابی خود را برای فرزندانمان بیان کنیم و در اینگونه دورهها، هیچگاه به دنبال نفی یا اثبات آموزههای دیگر مذاهب نیستیم.
حجتالاسلام فرمانیان با ذکر این مطلب که باید بحث شیعه شناسی را به با جدیت در همه محافل علمی و عمومی مطرح کنیم گفت؛ متأسفانه از دهه هفتاد، بستر فکری و اعتقادی در بسیاری از متون آموزشی به وجود آمد که هیچگاه نتوانست موجب تقویت اعتقادات در دانشآموزان شود، وقتی به متون آموزش نگاه میکنیم خواهیم دید این متون نمیتوانند، دانشآموز نوجوان و جوان ما را در مقابل هجمهها توانمند و مقاوم کند و همین امر باعث رشد کلیساهای خانگی و تقویت سلفی گری و تحرکات وهابیت برای اغفال نسل جوان شده است.
*استقبال نهادهای مختلف از دورههای شیعه شناسی
وی به برگزاری برخی از کارگاههای شیعه شناسی توسط این دانشکده و استقبال نهادهای مختلف از آن اشاره کرد و گفت؛ در اجرای اینگونه دورهها بهگونهای عمل کردهایم که حتی مورد استقبال مولویهای مناطق سنی نشین کشور قرارگرفته و برخی از مولویها با استقبال از محتوای این دورهها اذعان میداشتند چنین اطلاعاتی را از تشیع نداشتهاند بنابراین، ما فقط به دنبال بیان ویژگیهای خود هستیم و بنای تعرض یا نقد دیگر مذاهب را در این دورهها نداریم.
*به کمک آموزشوپرورش نیازمندیم
حجتالاسلام فرمانیان خاطرنشان ساخت؛ بر اساس قانون اساسی، شیعه مذهب رسمی کشور است و مسئولین در پاسداری از این مذهب سوگند یادکردهاند لذا مسئولین فرهنگی نیز باید همه تلاش خود را برای حفظ ارزشهای تشیع بنمایند و یکی از مهمترین دستگاههای مرتبط با این موضوع، آموزشوپرورش است.
وی گفت؛ دانشگاه ادیان و مذاهب منادی وحدت بین المذاهب است و اتفاقاً از نقاط قوت دانشگاه این است که دانشجویان آن بهتناسب رشته و علاقهمندیشان با همه ادیان و مذاهب گوناگون آشنا شده و در خصوص تاریخ ادیان مختلف متخصص و کارشناس میشوند.
*تربیت طلاب و کارشناسان توانمند
حجتالاسلام فرمانیان یادآور شد؛ دانشکده شیعه شناسی این دانشگاه، تاکنون طلاب و دانشجویان توانمندی را در این خصوص تربیتکرده است و آمادهایم تا بهدوراز هرگونه افراطوتفریط وصرفا از جایگاه علمی و اعتقادی در همکاری با آموزشوپرورش، بعد علمی و اعتقادی معلمان و دانشآموزان را تقویت نماییم.
*جزییات طرح دورههای اعتقادی
در ادامه این نشست دکتر باقری از اعضای هیئتعلمی دانشگاه ادیان و مذاهب و مجری طرح برگزاری دورهها اعتقادی گفت؛ برای رسیدن به حیات طیبه باید اعتقادات جامعه را تقویت نمود و دانشکده شیعه شناسی بر اساس مأموریتهای خود، طرحی را تحت عنوان دورههای اعتقادی در سطوح مختلف در نظر گرفته که آموزشوپرورش میتواند در اجرای این طرح مفید و مثمر ثمر باشد.
وی با بیان جزییات این طرح گفت؛ این طرح در پنج سطح دیدهشده و متون آموزش آن بهتناسب حضور شرکتکنندگان، یعنی؛ کودکان، نوجوانان، جوانان، عمومی و تخصصی تدوینشده است که در بحث تخصصی منجر به تربیت پژوهشگر شیعه شناسی میشود.
وی افزود؛ برای مربیان سطوح مختلف متون کاربردی طراحی و تدوینشده و در صورت فراهم شدن سازوکارهای آن، عقاید شیعه به این پنج گروه بهصورت کاربردی و علمی آموخته میشود.
* استقبال ستاد همکاریها ازاینگونه برنامهها
در ادامه این نشست علیرضا رحیمی، معاون پژوهش و برنامهریزی دبیرخانه ستاد همکاریها با استقبال از ایده دانشکده شیعه شناسی گفت؛ سند تحول بنیادین آموزشوپرورش به دنبال ایجاد حیات طیبه است و برای محقق شدن مفاد این سند، نیازمند همکاری و همافزایی همه دستگاههای مرتبط بافرهنگ و تعلیم و تربیت ازجمله دانشگاهها و اساتید مبرز هستیم.
*راه تحقق سند تحول از دوره ابتدایی میگذرد
وی بابیان اینکه برای تحقق حیات طیبه باید از پیشدبستانی و دوره ابتدایی، دانشآموز را با آموزههای دینی و شیعی آشنا کرد گفت؛ در این دوره حساس است که معلم و مدرسه میتواند ذهن کودکان را بر اساس ارزشهای دینی رشد و نمو دهند و اگر اینگونه نباشد در دوره نوجوانی و جوانی بهسختی میتوان شبهات مختلف از ذهن یک دانشآموز پاک کرد
رحیمی در ادامه، ارتباط دانشگاه ادیان و مذاهب با دانشگاه فرهنگیان را ضروری دانست و گفت؛ در بستر این ارتباط میتوان کارهای زیر بنایی قابلتوجهی را انجام داد، زیرا معلمان آینده از مسیر دانشگاه فرهنگیان، وارد دستگاه تعلیم و تربیت میشوند.
*ضرورت تعامل فکری و اجرایی با دانشگاه فرهنگیان
معاون برنامهریزی و پژوهش دبیرخانه ستاد همکاریها گفت؛ یکی از اقدامات اصولی که دانشکده شیعه شناسی میتواند در ارتباط با آموزشوپرورش داشته باشد، آنالیز کتابهای درسی دانشگاه فرهنگیان و متون دینی و اعتقادی که برای تریپت معلمان آینده در این دانشگاه تدریس میشود است.
وی افزود؛ در جریان این همکاری میتوان کتابهای درسی این دانشگاه را آسیبشناسی کرد و نقاط قوت و ضعف آن را بررسی نمود.
رحیمی در بخش دیگری از سخنان خود گفت؛ نشست مسئولان دانشگاه ادیان و مذاهب با سازمان پژوهش وزارت آموزشوپرورش نیز میتواند زمینه همکاریهای علمی و پژوهشی با این دانشگاه را به وجود آورد.
وی گفت؛ دبیرخانه ستاد همکاریها نیز آمادگی خود را برای اجرای آزمایشی دورههای اعتقادی تخصصی در قالب برپایی چند گروه کارآموزی اعلام میدارد و امیدواریم بتوانیم درزمینهٔ توانمندسازی اعتقادی جامعه دانشآموزی و معلمان، اقدامات قابلتوجهی را داشته باشیم.
|
دانشکده ها دانشکده شیعه شناسی |
خدمات فناوری اطلاعات سامانه جامع آموزش |
بیانیه رسالت دانشگاه ادیان و مذاهب، نخستین دانشگاه تخصصی ادیان و مذاهب در ایران، برخاسته از حوزه علمیه، ضمن شناخت ادیان و مذاهب و تعامل و گفت و گو با پیروان آنها با تکیه بر مشترکات، در جهت همبستگی انسانی، تقویت صلح، کاهش آلام بشری، گسترش معنویت و اخلاق و معرفی عالمانه اسلام بر اساس آموزه های اهل بیت علیهم السلام به پژوهش و تربیت نیروی انسانی متخصص اقدام می نماید. |