کتاب «اسلام نصگرا» به ترجمه سیدمهدی طباطبایی دانشآموخته دکتری و ابراهیم سلیمی نوه دانشآموخته کارشناسی ارشد دانشگاه ادیان و مذاهب در بیست و پنجمین جشنواره کتاب سال دانشجویی حائز رتبه شایسته تقدیر شد. آنچه میخواهید چکیده این اثر است:
کتاب «اسلام نصگرا» نوشته رابرت گلیو، به ترجمه سیدمهدی طباطبایی دانشآموخته دکتری و ابراهیم سلیمی نوه دانشآموخته کارشناسی ارشد دانشگاه ادیان و مذاهب در بیست و پنجمین جشنواره کتاب سال دانشجویی حائز رتبه شایسته تقدیر شد.
همچنین کتاب مذکور به مرحله نهایی جشنواره کتاب سال حوزههای علمیه نیز راه یافته است.
آنچه میخواهید چکیده این اثر است:
«اخباری» به معنای مصطلح آن، از قرن یازدهم، جای خود را در سنت فکری شیعه باز کرده است. اگرچه پیش از این نیز به ندرت، در قرون ششم و هفتم، این تعبیر را در خصوص همهی حدیثگرایان شیعه به کار بردهاند. اخباريگری مصطلح را محمدامین استرآبادی و پیروان او پایهگذاری کردند. این جریان، یک نسل پس از وی و شاگردانش، به جریانی فراگیر تبدیل شد؛ تا اینکه در اواخر قرن يازدهم، آرای اخباریان به پیکره فقهی، اصولی و کلامی شیعه، جایگاهی در خور پیدا کرد. با تلاش عالمان اخباریای چون: فیض کاشانی و شیخ حرعاملی بود که اخباریگری توانست جای خود را در میان مدارس علمیِِ تشیع باز نماید و برای حدود 150 سال به یک جریان رسمی فکری در شیعه مبدل گردد. وجود حکمی الهی در هر چیز، صحت تمام روایات کتب اربعه، لزوم کسب یقین، انحصار منابع تفکر و استنباط به روایات اهلبیت(علیهمالسلام)، عدم اعتبار ظن مجتهدان، عدم حجیت ظواهر قرآن، نکوهش اصول و کلام عقلی و ... از جملهی دیدگاههای اخباریان است.
کتاب Scripturalist_Islam تالیف پرفسور رابرت گلیو مدیر مرکز عربی – اسلامی دانشگاه اکستر انگلستان است که توسط انتشارات بریل در سال 2007م. به چاپ رسیده و به عنوان کتاب سال جمهوری اسلامی ایران در سال 1387ش. معرفی شده است. این کتاب پس از 4 سال ترجمه، نقد و بررسی توسط دکتر سید مهدی طباطبایی و ابراهیم سلیمینوه و مقابله آن توسط دکتر حمیدرضا شریعتمداری و دکتر محمد حسن محمدی مظفر، انجام و توسط انتشارات دانشگاه ادیان و مذاهب با نام اسلام نصگرا در قم منتشر شده است.
فصول این کتاب عبارتند از:
فصل اول: نزاع اخباری - اصولی و اخباریان نخستین
فصل دوم: محمدامین استرآبادی و تشکیل مکتب اخباری
فصل سوم: اندیشه فقهی استرآبادی
فصل چهارم: اندیشه کلامی و فلسفی استرآبادی
فصل پنجم: گسترش اخباریگری بعد از استرآبادی
فصل ششم: تعیین حدود نزاعهای اخباری- اصولی
فصل هفتم: تفسیر قرآن اخباري
فصل هشتم: سنت و اخبار در فقه اخباري
فصل نهم: روش تفسیر اخباری
پیوست 1: عالمان اخباری از استرآبادی تا پایان قرن سیزدهم هجری
پیوست 2: تفصیل« فهرستهای اختلاف» بین اخباریان و اصولیان
پیوست 3: فتوای محمد أمین استرآبادی برای شاه عباس صفوی درمورد پاکی شراب
|
دانشکده ها دانشکده شیعه شناسی |
خدمات فناوری اطلاعات سامانه جامع آموزش |
بیانیه رسالت دانشگاه ادیان و مذاهب، نخستین دانشگاه تخصصی ادیان و مذاهب در ایران، برخاسته از حوزه علمیه، ضمن شناخت ادیان و مذاهب و تعامل و گفت و گو با پیروان آنها با تکیه بر مشترکات، در جهت همبستگی انسانی، تقویت صلح، کاهش آلام بشری، گسترش معنویت و اخلاق و معرفی عالمانه اسلام بر اساس آموزه های اهل بیت علیهم السلام به پژوهش و تربیت نیروی انسانی متخصص اقدام می نماید. |