نشست علمی «الهیات محیط زیست» با سخنرانی خانم سعیده میرصدری روز پنجشنبه هجدهم بهمنماه 1397 برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه، خانم سعیده میرصدری دانشجوی دکتری دینپژوهی در نهمین نشست علمی که به همت دانشکده ادیان برگزار میشود، با اشاره به اهمیت محیط زیست در دوران معاصر گفت: بحثهای علمی در باب بحران محیط زیست و عواقب مهیب و خطرناک آن در آینده از دهۀ هفتاد میلادی در غرب آغاز شد. از همان ابتدا افرادی چون لین وایت (Lynn White) انگشت اتهام را به سمت مسیحیت نشانه رفتند و جهانبینی مسیحی را به علت اهمیت مرکزی و مهمی که به انسان و رستگاری او میدهد و جدا کردن خدا از عالم و طبیعت، عامل اصلی رفتار غیرمسئولانۀ بشر و علّت تقدسزدایی از طبیعت دانستند.
وی در ادامه گفت: از همان زمان الهیدانان مسیحی سعی کردند که هر یک به طریقی به این چالش پاسخ دهند. در این میان برخی بر لزوم تغییر نگرش بنیادین مسیحیت در باب باورهای کلیدیاش چون گناه، نجات، رستگاری و ... و ارائۀ خوانشی جدید از آن تأکید نمودند. آنها دست به ارائۀ بدیلهای نویی از نوع رابطۀ خداوند با عالم زدند؛ بدیلها و خوانشهایی که بر اساس آنها تمامی زیستمندان دارایِ ارزش ذاتی تلقی شده و رستگاری، درواقع بازگرداندن نظم و یکپارچگی و وحدت به دل طبیعت باشد.
میرصدری در ادامه گفت: در پی تلاشها و آگاهیبخشیهای چنین الهیدانانی است که در سال 2015 شاهد نامۀ پاپ فرانسیس در حمایت از محیط زیست با عنوان «Laudato Si’» هستیم که خطاب به تمامیِ انسانها و بهخصوص مسیحیان عالم، از همه دعوت میکند تا برای نجات زمین، «خانۀ مشترکمان»، تلاش کنند.
وی در ادامه به ارائة گزارش مختصری از کتابModels of God: Theology for an Ecological, Nuclear Age پرداخت و گفت: الگوهایی از خداوند؛ الهیاتی برای عصر اکولوژیک/بومشناختی و هسته¬ای اثری است که در سال 1987 به قلم سلی مک فاگ، الهیدان فمنیست امریکایی، نگاشته شده است. مدعای اصلی کتاب این است که الگوها، و به تبع آن مفاهیم و زبانی که در سنت مسیحی در باب خدا و رابطهاش با عالم رایج بوده و هست، نه تنها دیگر مناسب نیستند و کارکرد خود را از دست دادهاند، بلکه برای روزگار حاضر مضر نیز می¬باشند؛ چرا که الگویی را ارائه میکنند که بر اساس جهانبینی دوگانهانگارانه، سلسلهمراتبی و تفوقگرایانه است. بنابراین نویسنده در این کتاب مساعی خود را صرف ارائه تصور بدیعی از خداوند با مجموعهای از صفات و افعال بسیار متفاوت (نسبت به الگوی خدای سنتی) میکند؛ مدلی که، به زعم وی، با روزگار حاضر همخوانی بیشتری دارد. بررسی این کتاب به ما کمک خواهد کرد تا درک روشنتری از تلاش نظری و عملی الهیدانان مسیحی در پاسخ به بحران محیط زیست داشته باشیم.
|
دانشکده ها دانشکده شیعه شناسی |
خدمات فناوری اطلاعات سامانه جامع آموزش |
بیانیه رسالت دانشگاه ادیان و مذاهب، نخستین دانشگاه تخصصی ادیان و مذاهب در ایران، برخاسته از حوزه علمیه، ضمن شناخت ادیان و مذاهب و تعامل و گفت و گو با پیروان آنها با تکیه بر مشترکات، در جهت همبستگی انسانی، تقویت صلح، کاهش آلام بشری، گسترش معنویت و اخلاق و معرفی عالمانه اسلام بر اساس آموزه های اهل بیت علیهم السلام به پژوهش و تربیت نیروی انسانی متخصص اقدام می نماید. |