دانشگاه ادیان و مذاهب
  ورود به سامانه
نام کاربری
 
وب سایت دانشگاه
سامانه جامع آموزش
سامانه آموزش مجازی
پست الکترونیک
کلمه عبور
AR EN FA
 
آخرین مطالب
حجت الاسلام والمسلمین براتی مطرح کرد؛
خانه کعبه می تواند به تفاهم ملل و صلح جهانی کمک کند
در گفت‌وگو با دکتر غفوری نژاد بررسی شد؛
بهره‌مندی از سیره امام باقر(ع) در تاریخ ادبیات فارسی
یادداشتی از دکتر شریعتمداری؛
در سایه سارِ آفتابِ دزفول
روزنامه ایران منتشر کرد؛
در حریم معبود
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت تصریح کرد؛
حج می‌تواند الهام بخش وحدت و آزادی مسجد الاقصی باشد
مسئول دفتر اجتماعی سیاسی حوزه‌های علمیه بیان کرد؛
حج باید کانون هدایت جوامع باشد
مدیرگروه مطالعات تمدنی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تشریح کرد؛
مناسک اسلامی باید امتداد اجتماعی پیدا کنند
امام‌جمعه اهل‌سنت قازان قایه مطرح کرد؛
اختلاف جایی در حج ندارد
رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیام به حجاج بیت الله الحرام،
غرب مستکبر در منطقه حساس ما و اخیراً در همه جهان روز‌به‌روز ضعیف‌تر شده است
آیت الله مبلغی تاکید کرد؛
مراسم حج؛ یک وحدت خدایی است

جایگاه قاعده ملازمه در استنباط احکام فقهی از دیدگاه امامیه و حنفیه

 
تاریخ انتشار: 1397/11/28    

جایگاه قاعده ملازمه در استنباط احکام فقهی از دیدگاه امامیه و حنفیه

جلسه دفاع از رساله دکتری دانشجو مسعود فهامی با عنوان «جایگاه قاعده ملازمه در استنباط احکام فقهی از دیدگاه امامیه و حنفیه» روز یکشنبه 28 بهمن 1397 در سالن شهید بهشتی دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه، در جلسه دفاع از رساله دکتری دانشجو مسعود فهامی با عنوان «جایگاه قاعده ملازمه در استنباط احکام فقهی از دیدگاه امامیه و حنفیه»، حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر حسین رجبی به عنوان استاد راهنما، حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر سید محسن فتاحی به عنوان استاد مشاور و حجج اسلام دکتر رضا اسلامی، دکتر مهدی درگاهی و دکتر محمدحسین درافشانی به عنوان استادان داور حضور داشتند.

 

در چکیده این رساله آمده است:

یکی از موضوعات مهم در فقه اسلامی و یا به تعبیری دیگر، مهم‌ترین موضوع، رابطه عقل و نقل و جایگاه عقل در استنباط احکام است. بدین منظور، این پژوهش به دنبال تبیین جایگاه قاعده ملازمه بین مدرَک عقلی و حکم شرعی در فقه امامیه و احناف است؛ بنا بر این از یک سو به مطالعه قاعده ملازمه در استنباط حکم در فقه امامیه می‌پردازد و از سوی دیگر با تدقیق در شباهت‌ها و افتراقات در دستگاه عقلانی ـ فقهی احناف با قاعده ملازمه، خط سیر قاعده را در ادبیات آنان بیان می‌کند و در مقام تبیین خاستگاه قاعده ملازمه، به موضوع حُسن و قُبح می‌پردازد؛ زیرا مبنای قاعده ملازمه در میان امامیه دیدگاه کلامی حُسن و قُبح عقلی است که خود، موافقان و مخالفانی دارند، در نتیجه فصلی به دلایل قاعده ملازمه در نزد امامیه و دیدگاه موافقان و مخالفان اختصاص یافته است. در ادامه به منظور تبیین جایگاه قاعده ملازمه در دیگر روش‌های استنباط حکم، نظیر به کارگیری قواعد فقهی و ادله شرعی دیگر به مطالعه قواعد عقلانی ـ فقهی هم‌چون قاعده لاضرر، ید، ضمان، اضطرار، وزر، درء، اهم، اتلاف، اکراه و .... پرداخته شده و این نکته مورد مداقه قرار گرفته است که عقل عملی هم در صغرای گزاره‌ها وجود دارد و هم در کبرای آن؛ پس حکم به حسن عدالت و یا قبح ظلم می‌کند و نیز عقل نظری که در کبرای غیر مستقلات عقلی وجود دارد و رابطه بین عقل عملی و حکم شرعی را درک می‌کند، حکم به ملازمه می‌دهد. بنابراین و با امعان نظر به این نکته اخیر، در فصل پایانی این رساله، با پرداختن به تطبیقات قاعده در موضوعاتی هم‌چون به کار بستن حیله شرعی در ربا، فروش سلاح به کفار، فروش مورد وقفی ویران شده، نیابت فقها در امور حسبه و دیگر موضوعات نشان داده می‌شود که چگونه می‌توان با به کارگیری قاعده ملازمه در برخی از مسائل مبتلابه بشری، حکم شرعی را استنباط نمود.

تحقیق مذکور به روش کتابخانه‌ای و با ماهیت توصیفی ـ تحلیلی صورت پذیرفته که از دستاوردهای آن می‌توان به مواردی هم‌چون اثبات هم‌سو بودن بخش عمده‌ای از ادبیات تولید شده فقه احناف با قاعده ملازمه، اثبات صاحب حکم بودن عقل و وجوب شرعی آن در مواردی که عقل با تشخیص مصالح و مفاسد نوعی به حکمی می‌رسد که با شرع مخالفتی ندارد و در نهایت کارآمدی آن در استنباط حکم اشاره کرد.


برچسب ها : مسعود فهامی, حنفیه, رساله, دکتری, دانشگاه ادیان و مذاهب

نظرات
نام *
پست الکترونیک *
متن *

دانشگاه ادیان و مذاهب


نشانی: ایران - قم - پردیسان
تلفن: 32802610 25 98+
فکس: 32802627 25 98+
کد پستی: 3749113357
صندوق پستی: 37185 - 178
پست الکترونیکی: info@urd.ac.ir
سامانه پیامکی: 3000135789

دانشکده ها

دانشکده شیعه شناسی
دانشکده ادیان
دانشکده مذاهب
دانشکده فلسفه
دانشکده زن و خانواده
دانشکده عرفان
دانشکده رسانه و ارتباطات
دانشکده دین و هنر
دانشکده علوم و معارف قرآن
دانشکده حقوق
دانشکده زبان و فرهنگ ملل
دانشکده مطالعات ملل
دانشکده تاریخ
واحد مشهد

خدمات فناوری اطلاعات

سامانه جامع آموزش
سامانه آموزش مجازی
سامانه پذیرش دانشجو
سامانه اتوماسیون اداری
پست الکترونیک
جستجو در کتابخانه
کتابخانه دیجیتال

بیانیه رسالت

دانشگاه ادیان و مذاهب، نخستین دانشگاه تخصصی ادیان و مذاهب در ایران، برخاسته از حوزه علمیه، ضمن شناخت ادیان و مذاهب و تعامل و گفت و گو با پیروان آنها با تکیه بر مشترکات، در جهت همبستگی انسانی، تقویت صلح، کاهش آلام بشری، گسترش معنویت و اخلاق و معرفی عالمانه اسلام بر اساس آموزه های اهل بیت علیهم السلام به پژوهش و تربیت نیروی انسانی متخصص اقدام می نماید.