دانشگاه ادیان و مذاهب
  ورود به سامانه
نام کاربری
 
وب سایت دانشگاه
سامانه جامع آموزش
سامانه آموزش مجازی
پست الکترونیک
کلمه عبور
AR EN FA
 
آخرین مطالب
حجت الاسلام والمسلمین براتی مطرح کرد؛
خانه کعبه می تواند به تفاهم ملل و صلح جهانی کمک کند
در گفت‌وگو با دکتر غفوری نژاد بررسی شد؛
بهره‌مندی از سیره امام باقر(ع) در تاریخ ادبیات فارسی
یادداشتی از دکتر شریعتمداری؛
در سایه سارِ آفتابِ دزفول
روزنامه ایران منتشر کرد؛
در حریم معبود
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت تصریح کرد؛
حج می‌تواند الهام بخش وحدت و آزادی مسجد الاقصی باشد
مسئول دفتر اجتماعی سیاسی حوزه‌های علمیه بیان کرد؛
حج باید کانون هدایت جوامع باشد
مدیرگروه مطالعات تمدنی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تشریح کرد؛
مناسک اسلامی باید امتداد اجتماعی پیدا کنند
امام‌جمعه اهل‌سنت قازان قایه مطرح کرد؛
اختلاف جایی در حج ندارد
رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیام به حجاج بیت الله الحرام،
غرب مستکبر در منطقه حساس ما و اخیراً در همه جهان روز‌به‌روز ضعیف‌تر شده است
آیت الله مبلغی تاکید کرد؛
مراسم حج؛ یک وحدت خدایی است

اندیشه و نظریه دفاعی ـ امنیتی و نظامی مذهب حنبلی

 
تاریخ انتشار: 1397/11/28    

جلسه دفاع از رساله دکتری دانشجو محسن شریفی با عنوان «اندیشه و نظریه دفاعی ـ امنیتی و نظامی مذهب حنبلی» روز یکشنبه 28 بهمن‌ماه 1397 در سالن شهید بهشتی دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه، در جلسه دفاع از رساله دکتری دانشجو محسن شریفی با عنوان «اندیشه و نظریه دفاعی ـ امنیتی و نظامی مذهب حنبلی»، حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر حسین رجبی به عنوان استاد راهنما، حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر رضا اسلامی به عنوان استاد مشاور و حجج اسلام دکتر حمیدرضا شریعتمداری، دکتر سید جعفر صادقی فدکی و دکتر مجید زجاجی مجرد به عنوان استادان داور حضور داشتند.

 

در چکیده این رساله آمده است:

گروهی از منسوبین به تکفیر و وهابیت برای متحد کردن علما و اتباع دیگر مذاهب اهل تسنن آرائی افراطی در مورد اعتقادات و جهاد و ... نسبت به ارباب آن مذاهب همانند مذهب حنبلی می‌دهند تا این‌گونه وانمود کنند که مذهب حنبلی و یا غیر آن متفق‌القول در جهاد و افراط در امور مختلفه است. تحقیق حاضر با روش کتابخانه‌ای و اسنادی اندیشه و نظریه دفاعی ـ امنیتی و نظامی مذهب حنابله را مورد بحث و  بررسی قرار داده و با توجه به مطالب مذکور می‌توان گفت که: هنگام مراجعه به آراء اهل تسنن و بالخصوص فرقه حنابله تشابه چندانی بین وهابیت و آن‌ها نمی‌بینیم، اگرچه مذهب حق امامی اختلافات متعددی با سائر مذاهب اسلامی در فروع فقهیه دارد و آن را بر حق نمی‌داند لکن افراط شدید که در تکفیری‌ها مشاهده شد و ملموس هست در بین هیچ یک از مذاهب دیگر قابل ملاحظه نیست. دفاع و جهاد در فقه حنابله همانند فقه امامیه جایگاه ویژه‌ای داشته به طوری که فقیهان امامیه و حنابله در مسأله دفع تجاوز مهاجم اتفاق نظر دارند و حرمت جان و ناموس را بزرگ‌ترین حرمت دانسته‌اند و خون مدافع را ضمان‌آور دانسته‌اند. اندیشه و نظریه نظامی هر مذهبی را در دو عنوان اندیشه و نظر دفاعی امنیتی برای ایجاد و حفظ امنیت داخلی و خارجی می‌توان مورد بحث و بررسی قرار داد. نهاد حسبه، ولایت حروب مصالح (فرماندهی جنگ‌های داخلی) مهم‌ترین ابزارهایی است که از طریق آن می‌توان امنیت داخلی را تأمین نمود. در این خصوص فقهای امامیه و مذهب حنابله در اصل نهاد حسبه و ولایت حروب مصالح اتفاق نظر دارند هر چند ممکن است در برخی از عناوین اختلاف‌های جزئی داشته باشند. از منظر فقه حنابله، جهاد دفاعی ارتباط مستقیمی با حفظ امنیت خارجی دارد. باید از قلمرو حکومت اسلامی که دارالاسلام نامیده می‌شود در برابر دارالکفر و تهاجم دفاع نمود و در این خصوص فقه حنابله با فقه امامیه اتفاق نظر دارند و در برخی موارد جزئی مانند حکم وطن گزیدن کافر در دارالاسلام اختلاف دارند که به عقیده فقهای حنابله، غیرمسلمانان نمی‌توانند جزیره العرب را وطن قرار دهند و در آن به صورت دائم سکنا گزینند. اندیشه دفاعی و امنیتی اسلام واجد همه مؤلفه‌های لازم برای ارائه یک نظام می‌باشد.


برچسب ها : محسن شریفی, حنبلی, رساله, دکتری, دانشگاه ادیان و مذاهب

نظرات
نام *
پست الکترونیک *
متن *

دانشگاه ادیان و مذاهب


نشانی: ایران - قم - پردیسان
تلفن: 32802610 25 98+
فکس: 32802627 25 98+
کد پستی: 3749113357
صندوق پستی: 37185 - 178
پست الکترونیکی: info@urd.ac.ir
سامانه پیامکی: 3000135789

دانشکده ها

دانشکده شیعه شناسی
دانشکده ادیان
دانشکده مذاهب
دانشکده فلسفه
دانشکده زن و خانواده
دانشکده عرفان
دانشکده رسانه و ارتباطات
دانشکده دین و هنر
دانشکده علوم و معارف قرآن
دانشکده حقوق
دانشکده زبان و فرهنگ ملل
دانشکده مطالعات ملل
دانشکده تاریخ
واحد مشهد

خدمات فناوری اطلاعات

سامانه جامع آموزش
سامانه آموزش مجازی
سامانه پذیرش دانشجو
سامانه اتوماسیون اداری
پست الکترونیک
جستجو در کتابخانه
کتابخانه دیجیتال

بیانیه رسالت

دانشگاه ادیان و مذاهب، نخستین دانشگاه تخصصی ادیان و مذاهب در ایران، برخاسته از حوزه علمیه، ضمن شناخت ادیان و مذاهب و تعامل و گفت و گو با پیروان آنها با تکیه بر مشترکات، در جهت همبستگی انسانی، تقویت صلح، کاهش آلام بشری، گسترش معنویت و اخلاق و معرفی عالمانه اسلام بر اساس آموزه های اهل بیت علیهم السلام به پژوهش و تربیت نیروی انسانی متخصص اقدام می نماید.