دانشگاه ادیان و مذاهب
  ورود به سامانه
نام کاربری
 
وب سایت دانشگاه
سامانه جامع آموزش
سامانه آموزش مجازی
پست الکترونیک
کلمه عبور
AR EN FA
 
آخرین مطالب
حجت الاسلام والمسلمین براتی مطرح کرد؛
خانه کعبه می تواند به تفاهم ملل و صلح جهانی کمک کند
در گفت‌وگو با دکتر غفوری نژاد بررسی شد؛
بهره‌مندی از سیره امام باقر(ع) در تاریخ ادبیات فارسی
یادداشتی از دکتر شریعتمداری؛
در سایه سارِ آفتابِ دزفول
روزنامه ایران منتشر کرد؛
در حریم معبود
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت تصریح کرد؛
حج می‌تواند الهام بخش وحدت و آزادی مسجد الاقصی باشد
مسئول دفتر اجتماعی سیاسی حوزه‌های علمیه بیان کرد؛
حج باید کانون هدایت جوامع باشد
مدیرگروه مطالعات تمدنی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تشریح کرد؛
مناسک اسلامی باید امتداد اجتماعی پیدا کنند
امام‌جمعه اهل‌سنت قازان قایه مطرح کرد؛
اختلاف جایی در حج ندارد
رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیام به حجاج بیت الله الحرام،
غرب مستکبر در منطقه حساس ما و اخیراً در همه جهان روز‌به‌روز ضعیف‌تر شده است
آیت الله مبلغی تاکید کرد؛
مراسم حج؛ یک وحدت خدایی است

تحليل روش‌شناسي مطالعات ويلفرد مادلونگ در حوزه کلام اماميه

 
تاریخ انتشار: 1397/11/15    

جلسه دفاع از رساله دکتری دانشجو فاطمه رحمتی با عنوان «تحليل روش‌شناسي مطالعات ويلفرد مادلونگ در حوزه کلام اماميه» روز دوشنبه 15 بهمن‌ماه 1397 در سالن شهید بهشتی دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه، در جلسه دفاع از رساله دکتری دانشجو فاطمه رحمتی با عنوان «تحليل روش‌شناسي مطالعات ويلفرد مادلونگ در حوزه کلام اماميه»، حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر محمدتقی سبحانی به عنوان استاد راهنما، دکتر محمد جاودان به عنوان استاد مشاور و حجج اسلام دکتر محسن الویری، دکتر احمد بهشتی‌مهر و دکتر محمدحسن محمدی مظفر به عنوان استادان داور حضور داشتند.

 

در چکیده این رساله آمده است:

پژوهش حاضر درصدد بررسی شیوه‌های مطالعاتی یکی از فرقه‌پژوهان و تاریخ‌پژوهان معاصر غربی در زمینه مطالعات تشیع می‌باشد. اين انديشمند در حدود شصت سال پژوهش و تدريس در  قلمرو شیعه و هم‌چنین نگارش بیش از 375 اثر در این باب، موفق شده است بخش عمده‌ای از تاریخ اندیشه شيعه را مورد بازخوانی قرار داده و به دنیای غرب معرفی کند. از آن‌جا که مطالعات وی، پايه و مبناي بسياري از مطالعات شيعه‌پژوهان غربی و همین‌طور شرقی امروز است، بر آن شدیم تا در ضمن پرداختن اجمالي به آثار علمي او در محور روش‌شناسي، با استفاده از روش توصیفی ـ تحلیلی و کتابخانه‌ای، تصويري از آن‌ها را ارائه نموده و نقاط قوت و ضعف‌شان را نمایان ساخته و در نهایت امر، الگویی نسبتاً منسجم از روش مطالعاتی وی در حوزه کلام ارائه نماییم. بر اساس تحقیقات و نتایج حاصله، وی با تلفیق روش‌های مطالعاتی تاریخ‌نگاری از جمله روش رانکه‌ای و در مواردی روش آنالی و در برخی دیگر از زمینه‌ها، از روش‌های جدید و ابتکاری در پژوهش‌های خود بهره برده ولی در این راستا الگوی اصلی وی در مطالعاتش همان مکتب تاریخ‌نگاری بوده است. به طور کلی اشکال اصلی و عمده روش مادلونگ این است که با نگاه تاریخی به تحلیل مسائل کلامی پرداخته است. همین‌طور نگاه برون‌دینی او به گزاره‌های کلام شیعه باعث رد و یا ناقص جلوه کردن عقاید شیعه می‌شود. با وجود این، مادلونگ تلاش کرده که در اکثر گزارش‌های خود عدالت و انصاف را رعایت نماید؛ اگرچه در موارد متعددی نیز به دليل نارسایي روش تاريخي در حوزه انديشه‌شناسي و حاكميت برخی پيش‌فرض‌هاي نادرست در طرح‌های مادلونگ، خوانش سطحي برخی از آثار كلامي شیعه در قرون ميانه، و عدم ارائه يك تصویر و یا یک تحليل جامع از وضعيت تاريخي شيعه در آن عصر و در مواردی عدم توجه به شیوه‌ها و روش‌های علمي بزرگان تشيع در نگارش‌ها و پژوهش‌هایشان، در طرح اصلي و برخي عناصر آن، تا اندازه‌ای به بيراهه رفته است. نتایج حاصله بیان‌گر برخی واقعیت‌هاست از جمله این‌که، مادلونگ علی‌رغم این‌که از مهارت‌ها و علوم متعددی چون تبارشناسی تاریخی، سیر تطور و تحلیل انتقادی بهره برده است، ولی به دلیل نادیده گرفتن میراث کلامی و حدیثی و نیز شرایط ویژه شیعه به عنوان یک اقلیت فکری، در مواردی به نتایج ناقص دست یافته است. هم‌چنین در مواردی از ملاک‌های روش تاریخ‌نگاری و هم‌چنین ملاک‌های روی‌کرد رانکه‌ای فاصله گرفته است و یا در مواردی نیز بی‌روشی بر آثار او حاکم است. با این وجود در قیاس با سایر مستشرقین و هم‌چنین با در نظر گرفتن حجم و تعداد آثارش، مادلونگ قابل تقدیر است و نمی‌توان تلاش او را در معرفی و شناساندن تشیع به جهان غرب نادیده گرفت.


برچسب ها : رساله, دکتری, ویلفرد مادلونگ, کلام, فاطمه رحمتی, دانشگاه ادیان و مذاهب

نظرات
نام *
پست الکترونیک *
متن *

دانشگاه ادیان و مذاهب


نشانی: ایران - قم - پردیسان
تلفن: 32802610 25 98+
فکس: 32802627 25 98+
کد پستی: 3749113357
صندوق پستی: 37185 - 178
پست الکترونیکی: info@urd.ac.ir
سامانه پیامکی: 3000135789

دانشکده ها

دانشکده شیعه شناسی
دانشکده ادیان
دانشکده مذاهب
دانشکده فلسفه
دانشکده زن و خانواده
دانشکده عرفان
دانشکده رسانه و ارتباطات
دانشکده دین و هنر
دانشکده علوم و معارف قرآن
دانشکده حقوق
دانشکده زبان و فرهنگ ملل
دانشکده مطالعات ملل
دانشکده تاریخ
واحد مشهد

خدمات فناوری اطلاعات

سامانه جامع آموزش
سامانه آموزش مجازی
سامانه پذیرش دانشجو
سامانه اتوماسیون اداری
پست الکترونیک
جستجو در کتابخانه
کتابخانه دیجیتال

بیانیه رسالت

دانشگاه ادیان و مذاهب، نخستین دانشگاه تخصصی ادیان و مذاهب در ایران، برخاسته از حوزه علمیه، ضمن شناخت ادیان و مذاهب و تعامل و گفت و گو با پیروان آنها با تکیه بر مشترکات، در جهت همبستگی انسانی، تقویت صلح، کاهش آلام بشری، گسترش معنویت و اخلاق و معرفی عالمانه اسلام بر اساس آموزه های اهل بیت علیهم السلام به پژوهش و تربیت نیروی انسانی متخصص اقدام می نماید.