دانشگاه ادیان و مذاهب
  ورود به سامانه
نام کاربری
 
وب سایت دانشگاه
سامانه جامع آموزش
سامانه آموزش مجازی
پست الکترونیک
کلمه عبور
AR EN FA
 
آخرین مطالب
حجت الاسلام والمسلمین براتی مطرح کرد؛
خانه کعبه می تواند به تفاهم ملل و صلح جهانی کمک کند
در گفت‌وگو با دکتر غفوری نژاد بررسی شد؛
بهره‌مندی از سیره امام باقر(ع) در تاریخ ادبیات فارسی
یادداشتی از دکتر شریعتمداری؛
در سایه سارِ آفتابِ دزفول
روزنامه ایران منتشر کرد؛
در حریم معبود
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت تصریح کرد؛
حج می‌تواند الهام بخش وحدت و آزادی مسجد الاقصی باشد
مسئول دفتر اجتماعی سیاسی حوزه‌های علمیه بیان کرد؛
حج باید کانون هدایت جوامع باشد
مدیرگروه مطالعات تمدنی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تشریح کرد؛
مناسک اسلامی باید امتداد اجتماعی پیدا کنند
امام‌جمعه اهل‌سنت قازان قایه مطرح کرد؛
اختلاف جایی در حج ندارد
رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیام به حجاج بیت الله الحرام،
غرب مستکبر در منطقه حساس ما و اخیراً در همه جهان روز‌به‌روز ضعیف‌تر شده است
آیت الله مبلغی تاکید کرد؛
مراسم حج؛ یک وحدت خدایی است

بررسی تأثیر ماهیت گفت و گوی ادیان بر تفسیر متون مقدس

 
تاریخ انتشار: 1398/04/10    

بررسی تأثیر ماهیت گفت و گوی ادیان بر تفسیر متون مقدس

جلسه دفاع از رساله دکتری دانشجو محمد حقانی فضل با عنوان «بررسی تأثیر ماهیت گفت و گوی ادیان بر تفسیر متون مقدس» روز دوشنبه دهم تیرماه 1398 در سالن کنفرانس امام موسی صدر دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه، در جلسه دفاع از رساله دکتری دانشجو محمد حقانی فضل با عنوان «بررسی تأثیر ماهیت گفت و گوی ادیان بر تفسیر متون مقدس»، حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر مهراب صادق‌نیا به عنوان استاد راهنما، دکتر محمدحسن محمدی مظفر به عنوان استاد مشاور و دکتر سید محمدعلی ایازی، حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر محمدتقی انصاری‌پور و حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر بهروز حدادی به عنوان استادان داور حضور داشتند.

 

در چکیده این رساله آمده است:

در میان دیدگاه‌ها و الگوهای مختلفی که درباره تعامل بین ادیان وجود دارد، امروزه سکه حامیان گفتگو رونق و مقبولیتی بسیار بیشتر دارد؛ به نحوی که اگر مدعی نشویم دیگر دیدگاه‌ها را مقهور خود کرده‌اند، به‌روشنی فضای رسانه‌ای و عرصه سیاست‌ورزی ادیان را در اختیار گرفته‌اند. در ادیان ابرهیمی نیز اوضاع به همین شکل است و در بین دیدگاه‌های مختلف، غلبه از آنِ حامیان الگوی گفتگو است. با توجه به محوریت متن مقدس در ادیان ابراهیمی، یکی از مهم‌ترین منابعِ حامیان گفتگوی ادیان برای پیشبرد اهداف‌شان استناد و تمسک به متون مقدس است. اما نگاهی به آثار حامیان گفتگو نشان می‌دهد که نحوه استناد آنان به متون مقدس و تفاسیری که از این آیات به دست می‌دهند، تفاوت‌های قابل‌توجهی با حامیان دیگر دیدگاه‌ها دارد. این رساله قصد دارد با تمرکز بر ادیان ابراهیمی به این پرسش بپردازد که تفسیر حامیان گفتگو از متون مقدس تا چه حد تحت تأثیر ارزش‌های حاکم بر فضای گفتگوی ادیان است.

برای رسیدن به این هدف ابتدا لازم بود تا ذهنیت حاکم بر فضای گفتگوی ادیان تحلیل و شناسایی شود. برای این کار پنج سند مسیحی، اسلامی و یهودی انتخاب شد که می‌توان آنها را مهم‌ترین اسناد مربوط به گفتگوی ادیان در دهه‌های اخیر دانست. سپس با استفاده از روش نظریه‌ داده بنیاد، این اسناد بررسی، و مؤلفه‌های اصلی آنها استخراج شد. در تحلیل این مؤلفه‌ها نشان داده شد که ارزش‌های مدرنی چون مطلوبیت ذاتی صلح، کرامت انسان‌ها فارغ از دین و نژاد، و تلاش برای ساختن جهان، ارزش‌ها و ملاک‌هایی هستند که گفتگوی ادیان را راهبری می‌کنند. در گام بعدی و برای بررسی تأثیراتی که گفتگو بر تفسیر متون مقدس گذاشته است، نمونه‌هایی از نحوه تفسیر متون مقدس در آثار طرفداران گفتگوی ادیان ارائه شده است. این نمونه‌ها نشان می‌دهند که طرفداران گفتگو در دو حوزه عمده به ارائه تفاسیر نو دست زده‌اند، اول برای موجه نشان‌دادن مبادی و استلزامات گفتگوی بین ادیان و دوم برای تدراک‌دیدنِ مبانی الاهیاتی برای گفتگوی ادیان. در پایان نیز این تحلیل ارائه شده است که می‌توان تمام این تحولات تفسیری را ناشی از حاکمیت ارزش‌های مدرن بر فضای گفتگوی ادیان دانست که این نیز به نوبه خود، محصول تغییر الاهیات در دوران مدرن است؛ بدین معنا که در دوره مدرن الاهیات بیش از آنکه دل‌مشغول خدا باشد، دغدغه انسان را دارد.

 


برچسب ها : محمد حقانی فضل, رساله, دکتری, دانشگاه ادیان و مذاهب, دانشکده ادیان

نظرات
نام *
پست الکترونیک *
متن *

دانشگاه ادیان و مذاهب


نشانی: ایران - قم - پردیسان
تلفن: 32802610 25 98+
فکس: 32802627 25 98+
کد پستی: 3749113357
صندوق پستی: 37185 - 178
پست الکترونیکی: info@urd.ac.ir
سامانه پیامکی: 3000135789

دانشکده ها

دانشکده شیعه شناسی
دانشکده ادیان
دانشکده مذاهب
دانشکده فلسفه
دانشکده زن و خانواده
دانشکده عرفان
دانشکده رسانه و ارتباطات
دانشکده دین و هنر
دانشکده علوم و معارف قرآن
دانشکده حقوق
دانشکده زبان و فرهنگ ملل
دانشکده مطالعات ملل
دانشکده تاریخ
واحد مشهد

خدمات فناوری اطلاعات

سامانه جامع آموزش
سامانه آموزش مجازی
سامانه پذیرش دانشجو
سامانه اتوماسیون اداری
پست الکترونیک
جستجو در کتابخانه
کتابخانه دیجیتال

بیانیه رسالت

دانشگاه ادیان و مذاهب، نخستین دانشگاه تخصصی ادیان و مذاهب در ایران، برخاسته از حوزه علمیه، ضمن شناخت ادیان و مذاهب و تعامل و گفت و گو با پیروان آنها با تکیه بر مشترکات، در جهت همبستگی انسانی، تقویت صلح، کاهش آلام بشری، گسترش معنویت و اخلاق و معرفی عالمانه اسلام بر اساس آموزه های اهل بیت علیهم السلام به پژوهش و تربیت نیروی انسانی متخصص اقدام می نماید.