دانشگاه ادیان و مذاهب
  ورود به سامانه
نام کاربری
 
وب سایت دانشگاه
سامانه جامع آموزش
سامانه آموزش مجازی
پست الکترونیک
کلمه عبور
AR EN FA
 
آخرین مطالب
حجت الاسلام والمسلمین براتی مطرح کرد؛
خانه کعبه می تواند به تفاهم ملل و صلح جهانی کمک کند
در گفت‌وگو با دکتر غفوری نژاد بررسی شد؛
بهره‌مندی از سیره امام باقر(ع) در تاریخ ادبیات فارسی
یادداشتی از دکتر شریعتمداری؛
در سایه سارِ آفتابِ دزفول
روزنامه ایران منتشر کرد؛
در حریم معبود
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت تصریح کرد؛
حج می‌تواند الهام بخش وحدت و آزادی مسجد الاقصی باشد
مسئول دفتر اجتماعی سیاسی حوزه‌های علمیه بیان کرد؛
حج باید کانون هدایت جوامع باشد
مدیرگروه مطالعات تمدنی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تشریح کرد؛
مناسک اسلامی باید امتداد اجتماعی پیدا کنند
امام‌جمعه اهل‌سنت قازان قایه مطرح کرد؛
اختلاف جایی در حج ندارد
رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیام به حجاج بیت الله الحرام،
غرب مستکبر در منطقه حساس ما و اخیراً در همه جهان روز‌به‌روز ضعیف‌تر شده است
آیت الله مبلغی تاکید کرد؛
مراسم حج؛ یک وحدت خدایی است

ولفسن چینش تاریخ تفکر را تغییر داد

 
تاریخ انتشار: 1398/09/03    

ولفسن چینش تاریخ تفکر را تغییر داد

نشست بررسی آثار و اندیشه ولفسن با معرفی کتاب‌های «فلسفه آبای کلیسا» و «بازتاب‌های کلام اسلامی در فلسفه یهود» برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه، با همکاری انجمن دانش‌آموختگان و انتشارات دانشگاه ادیان و مذاهب، نشست بررسی آثار و اندیشه پروفسور ولفسن با معرفی کتاب‌های «فلسفه آبای کلیسا» و «بازتاب‌های کلام اسلامی در فلسفه یهود» با حضور دکتر علی شهبازی مترجم این آثار روز چهارشنبه 29 آبان‌ماه 1398 در کتاب‌سرای ادیان دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار شد.

دکتر علی شهبازی در ابتدای این نشست گزارشی از زندگی علمی پروفسور ولفسن استاد لیتوانیایی دانشگاه هاروارد ارائه کرد. وی سپس به اندیشه ولفسن پرداخت و گفت: پیش‌فرض ولفسن این است که تاریخ اندیشه‌ها، تاریخ بازسازی‌ها است. بر همین اساس به جای این که مقاطع تاریخ تفکر را به یونان باستان، قرون وسطی، رنسانس و عصر جدید تقسیم کند، تاریخ تفکر را به سه دوره تقسیم می‌کند.

وی در ادامه گفت: فلسفه دینی یعنی دینداران عالمی که در پی تلفیق اندیشه‌های یونان با باورهای کتاب مقدسی بودند و منظور هم این بود که اندیشه‌های فلسفی یونانیان پیش‌فرض‌هایی داشتند که آن‌ها را در کتاب مقدس می‌توانیم پیدا کنیم نه در جای دیگر. کار فیلسوف دینی بازسازی این مبانی است و نشان دادن این مبانی در قالب‌های فلسفی.

دکتر شهبازی افزود: چون فلسفه تاریخ ولفسن متفاوت است، روش او نیز متفاوت است. روشی که برای بررسی تاریخی انتخاب می‌کند، روش فرضی استنتاجی است؛ روشی که در آزمایشگاه‌های علوم تجربی در پیش گرفته می‌شود. فرضیه ارائه می‌شود و بعد سراغ شواهد می‌روند.

این عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب گفت: وی معتقد است که هیچ متفکری در خلأ فکر نمی‌کند. هر نویسنده بزرگی دو عنوان و چهره دارد؛ لذا هر کتابی را که در دست می‌گیرید، در آن سراغ دو نویسنده بروید.

وی افزود: از نظر او سه مقطع تاریخی در تاریخ اندیشه داریم. پیش از فلسفه دینی که فسفه یونانی است. فلسفه دینی از فیلون تا اسپینوزا و فلسفه غیردینی از اسپینوزا به بعد. آغازگر این فلسفه را فیلون اسکندرانی در قرن اول میلادی می‌داند و پایان آن را اسپینوزا در قرن هفدهم میلادی.

شهبازی در اهمیت این کتاب‌ها گفت: کسی که می‌خواهد عصر جدید را در دنیای امروز تنفس کند، ناگزیر است عصر جدید و معماران عصر جدید را از قرن هفده بدین سو بداند و به آن اهمیت دهد. آغازگر این عصر، اسپینوزا است که با نقد شروع کرد. عصر جدید، عصر نقد است. ساختارها با نقدهای بنیانی و شالوده‌شکن، در عصر جدید فرو ریخت. یکی از ساختارشکنان جدی، اسپینوزا است. اولین ساختاری که او به سراغش رفت، کتاب مقدس و نقد تاریخی آن بود.

وی گفت: ولفسن خدمت بزرگی به علم کلام اسلامی کرد. این علم به اسلام اختصاص دارد، لذا در زبان غربیان هم تئولوژوی یا معادلی برای آن وجود ندارد و از واژه کلام استفاده می‌کنند. در این کتاب برخورد مسلمانان با یهودیان و مسیحیان و این‌که چرا علم کلام در اسلام مطرح شد و بالیدن گرفت، به خوبی مطرح شده است.

شهبازی با اشاره به کتاب بازتاب‌های کلام اسلامی در فلسفه یهودی گفت: چرا در عنوان، تأثیر کلام اسلامی در فلسفه یهودی نیامده است؟ او یک تئوری برای این عنوان دارد و آن، این است که اندیشه‌ها به هم سرایت دارند. بحث در تاریخ اندیشه، بحث در سرایت اندیشه‌ها است. اگر این‌گونه است، بحث تأثیر نیست. در باب یهودیان معتقد است که هم‌چنان که عموم مورخان معتقدند که اگر یهودیان در بستر فرهنگ اسلامی در قرون هشتم تا چهاردهم نبودند، شاید نظام فلسفی و الهیاتی یهودی به شکل کنونی شکل نمی‌گرفت، اما آیا به این معنا است که یهودیان این نظام را از مسلمانان گرفته‌اند؟ او معتقد است مسلمانان، یهودیان را به خود یادآور کردند.

گفتنی است در ادامه این نشست، دکتر شهبازی به سؤالات شرکت کنندگان پاسخ گفت.


برچسب ها : ولفسن, علی شهبازی, تاریخ تفکر, دانشگاه ادیان و مذاهب, کتابسرای ادیان

نظرات
نام *
پست الکترونیک *
متن *

دانشگاه ادیان و مذاهب


نشانی: ایران - قم - پردیسان
تلفن: 32802610 25 98+
فکس: 32802627 25 98+
کد پستی: 3749113357
صندوق پستی: 37185 - 178
پست الکترونیکی: info@urd.ac.ir
سامانه پیامکی: 3000135789

دانشکده ها

دانشکده شیعه شناسی
دانشکده ادیان
دانشکده مذاهب
دانشکده فلسفه
دانشکده زن و خانواده
دانشکده عرفان
دانشکده رسانه و ارتباطات
دانشکده دین و هنر
دانشکده علوم و معارف قرآن
دانشکده حقوق
دانشکده زبان و فرهنگ ملل
دانشکده مطالعات ملل
دانشکده تاریخ
واحد مشهد

خدمات فناوری اطلاعات

سامانه جامع آموزش
سامانه آموزش مجازی
سامانه پذیرش دانشجو
سامانه اتوماسیون اداری
پست الکترونیک
جستجو در کتابخانه
کتابخانه دیجیتال

بیانیه رسالت

دانشگاه ادیان و مذاهب، نخستین دانشگاه تخصصی ادیان و مذاهب در ایران، برخاسته از حوزه علمیه، ضمن شناخت ادیان و مذاهب و تعامل و گفت و گو با پیروان آنها با تکیه بر مشترکات، در جهت همبستگی انسانی، تقویت صلح، کاهش آلام بشری، گسترش معنویت و اخلاق و معرفی عالمانه اسلام بر اساس آموزه های اهل بیت علیهم السلام به پژوهش و تربیت نیروی انسانی متخصص اقدام می نماید.