دانشگاه ادیان و مذاهب
  ورود به سامانه
نام کاربری
 
وب سایت دانشگاه
سامانه جامع آموزش
سامانه آموزش مجازی
پست الکترونیک
کلمه عبور
AR EN FA
 
آخرین مطالب
حجت الاسلام والمسلمین براتی مطرح کرد؛
خانه کعبه می تواند به تفاهم ملل و صلح جهانی کمک کند
در گفت‌وگو با دکتر غفوری نژاد بررسی شد؛
بهره‌مندی از سیره امام باقر(ع) در تاریخ ادبیات فارسی
یادداشتی از دکتر شریعتمداری؛
در سایه سارِ آفتابِ دزفول
روزنامه ایران منتشر کرد؛
در حریم معبود
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت تصریح کرد؛
حج می‌تواند الهام بخش وحدت و آزادی مسجد الاقصی باشد
مسئول دفتر اجتماعی سیاسی حوزه‌های علمیه بیان کرد؛
حج باید کانون هدایت جوامع باشد
مدیرگروه مطالعات تمدنی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تشریح کرد؛
مناسک اسلامی باید امتداد اجتماعی پیدا کنند
امام‌جمعه اهل‌سنت قازان قایه مطرح کرد؛
اختلاف جایی در حج ندارد
رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیام به حجاج بیت الله الحرام،
غرب مستکبر در منطقه حساس ما و اخیراً در همه جهان روز‌به‌روز ضعیف‌تر شده است
آیت الله مبلغی تاکید کرد؛
مراسم حج؛ یک وحدت خدایی است

اثر «صفاخانه اصفهان» بررسی شد

 
تاریخ انتشار: 1398/09/11    

اثر «صفاخانه اصفهان» بررسی شد

نشست چهارم معرفی آثار انتشارات دانشگاه ادیان و مذاهب با معرفی اثر «صفاخانه اصفهان» به تصحیح دکتر حیدر عیوضی روز چهارشنبه ششم آذرماه 1398 با حضور مصحح اثر در کتاب‌سرای ادیان دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه، دکتر حیدر عیوضی مصحح اثر صفاخانه اصفهان در چهارمین نشست معرفی و بررسی آثار انتشارات ادیان و مذاهب گفت: ماهنامه الاسلام اولین تلاش نظام‌مند حوزه علمیه اصفهان به طور خاص مدرسه صدر در واکنش به دور جدید فعالیت‌های تبشیری در شرق و به طور خاص در ایران و هند است. باید به طور خاص از کتاب ینابیع الاسلام نوشته کشیش کلر کیستال نام ببریم که در سال 1899 در لاهور به زبان فارسی چاپ و به طور گسترده از جمله در ایران توزیع می‌شد. علما به شدت با آن مخالفت می‌کنند و تمام نسخه‌های آن سوزانده می‌شود و چند نسخه از آن باقی مانده است.

وی افزود: این کتاب شش فصل دارد و مدعی است خاستگاه اسلام از یهودیت و مسیحیت و ادیان باستان از جمله ایران است. در میان ردیه‌های متعدد یک فعالیت بسیار نظام‌مند در اصفهان شکل می‌گیرد و شخصی به نام محمدعلی حسنی از طلاب اصفهان که در جریان‌های روز بسیار فعال بوده در محلی به نام صفاخانه گفت‌وگو و مناظره راه می‌اندازد. ماحصل این گفت‌وگوها به صورت مجله الاسلام در خلال سال‌های 1903 تا 1905 به صورت ماهنامه چاپ می‌شود.

وی درباره مشخصات صوری این ماهنامه گفت: از این ماهنامه حدود 38 شماره در اختیار داریم. ماهنامه دو بخش داشته است. بخش اول گفت‌وگوها که متضمن 22 گفت‌وگو است و بخش دوم شامل نامه‌ها، اسناد، اعلامیه‌ها و معرفی کتاب‌ها است. این اسناد سرنخ‌های پژوهشی بسیار خوبی به دست می‌دهد. نسخه‌هایی از آن به صورت ناقص در کتابخانه‌های قم و تهران نگه‌داری می‌شود ولی نسخه کتابخانه دانشگاه تهران یک نسخه کامل است.

عیوضی افزود: رویکرد غالب در الاسلام، گفت‌وگو است نه مناظره و جدل. لذا تقریباً تمام گفت‌وگوها بدون نتیجه‌گیری تمام می‌شود. الاسلام یک گفت‌وگوی علمی در موضوعات مطرح شده است. دو طرف سعی می‌کنند یکدیگر را بفهمند و خودشان را خوب تبیین کنند. این یک تحول در مطالعات بین‌الادیانی در میراث ادیانی ما است و قبل از آن همیشه یک مسیحی ردیه می‌نوشت و علما جوابیه می‌دادند.

این فارغ‌التحصیل دانشگاه ادیان و مذاهب هم‌چنین گفت: بحث دیگر این که آیا این‌ گفت‌وگوها واقعی بوده یا خیالی است. واقعیت این است که هنوز نتوانسته‌ام شواهدی بر علیه آن پیدا کنم ولی شواهدی بر له آن وجود دارد مبنی بر این که این گفت‌وگوها حضوری و عینی بوده است.

مصحح اثر درباره ویژگی‌های این تصحیح گفت: اسم صفاخانه با خوش‌فکری دکتر ناجی انتخاب شد. ایشان پیشنهاد داد که در عنوان اصلی، نام صفاخانه ذکر شود. اثر دو مقدمه دارد. مقدمه اول خودش یک مقاله مفصل است که آقای دکتر ناجی نگاشته‌اند. در مقدمه دوم که به قلم بنده است، سعی کرده‌ام در چند محور مخاطب را در فضای این گفت‌وگو قرار دهم. دوره‌های تبشیر را بر اساس ردیه‌ها و جوابیه‌ها به سه دوره تقسیم کرده‌ام که صفاخانه مربوط به دوره سوم است. این دوره از صفویه شروع می‌شود و تا دوره قاجار ادامه می‌یابد. کار دیگر این بود که گفت‌وگوها را از اسناد تفکیک کردیم. در آن شرایط گفت‌وگوها درون یکدیگر چاپ می‌شد.

وی درباره مباحث مربوط به محتوا گفت: صفاخانه اصفهان متضمن برخی مباحث جدید نسبت به ردیه‌هایی است که پیش از آن نوشته می‌شد. در این ماهنامه مباحث نو در مطالعات تطبیقی دیده می‌شود. داعی اسلام در برخی مباحث وارد بحث‌های زبان‌شناسی تاریخی می‌شود. این مباحث قبل از این دوره وجود نداشته است.

عیوضی افزود: به طور کلی نقدهایی که بر مسیحیت در این کتاب مطرح شده است، پنج محور دارد: تثلیث، الوهیت عیسی مسیح، انتساب گناه به انبیا، اختلاف اناجیل در نسب‌نامه مسیح. مبشران مسیحی نیز با همان ادبیات شرقی سعی می‌کنند پاسخ دهند و چندان وارد بحث‌های الهیاتی نوین مطرح در اروپای آن زمان نمی‌شوند. در طرف مقابل، اشکال‌هایی که داعیان مسیحی دارند، بیشتر بر روی چهار محور تعدد زوجات پیامبر، ازدواج پیامبر با زینب بنت جهش، عدم پیشگویی کتاب مقدس درباره ظهور اسلام و تحریف در قرآن است.

وی در پایان درباره اسناد موجود در این اثر گفت: این اسناد بسیار فوق‌العاده است و تک تک آن‌ها می‌تواند به بخشی از برهه تاریخی یا شخصیت‌های دخیل در اسناد کمک کند. یکی از اهداف صفاخانه، تربیت طلاب زباندان برای تبلیغ دینی در اروپا و آمریکا بود که اسنادی از آن در این اثر موجود است.

گفتنی است در ادامه این نشست، حاضران سؤالات خود را مطرح کردند و دکتر حیدر عیوضی به سؤالات پاسخ گفت.


برچسب ها : حیدر عیوضی, صفاخانه اصفهان, دانشگاه ادیان و مذاهب, انتشارات ادیان و مذاهب

نظرات
نام *
پست الکترونیک *
متن *

دانشگاه ادیان و مذاهب


نشانی: ایران - قم - پردیسان
تلفن: 32802610 25 98+
فکس: 32802627 25 98+
کد پستی: 3749113357
صندوق پستی: 37185 - 178
پست الکترونیکی: info@urd.ac.ir
سامانه پیامکی: 3000135789

دانشکده ها

دانشکده شیعه شناسی
دانشکده ادیان
دانشکده مذاهب
دانشکده فلسفه
دانشکده زن و خانواده
دانشکده عرفان
دانشکده رسانه و ارتباطات
دانشکده دین و هنر
دانشکده علوم و معارف قرآن
دانشکده حقوق
دانشکده زبان و فرهنگ ملل
دانشکده مطالعات ملل
دانشکده تاریخ
واحد مشهد

خدمات فناوری اطلاعات

سامانه جامع آموزش
سامانه آموزش مجازی
سامانه پذیرش دانشجو
سامانه اتوماسیون اداری
پست الکترونیک
جستجو در کتابخانه
کتابخانه دیجیتال

بیانیه رسالت

دانشگاه ادیان و مذاهب، نخستین دانشگاه تخصصی ادیان و مذاهب در ایران، برخاسته از حوزه علمیه، ضمن شناخت ادیان و مذاهب و تعامل و گفت و گو با پیروان آنها با تکیه بر مشترکات، در جهت همبستگی انسانی، تقویت صلح، کاهش آلام بشری، گسترش معنویت و اخلاق و معرفی عالمانه اسلام بر اساس آموزه های اهل بیت علیهم السلام به پژوهش و تربیت نیروی انسانی متخصص اقدام می نماید.