دانشگاه ادیان و مذاهب
  ورود به سامانه
نام کاربری
 
وب سایت دانشگاه
سامانه جامع آموزش
سامانه آموزش مجازی
پست الکترونیک
کلمه عبور
AR EN FA
 
آخرین مطالب
حجت الاسلام والمسلمین براتی مطرح کرد؛
خانه کعبه می تواند به تفاهم ملل و صلح جهانی کمک کند
در گفت‌وگو با دکتر غفوری نژاد بررسی شد؛
بهره‌مندی از سیره امام باقر(ع) در تاریخ ادبیات فارسی
یادداشتی از دکتر شریعتمداری؛
در سایه سارِ آفتابِ دزفول
روزنامه ایران منتشر کرد؛
در حریم معبود
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت تصریح کرد؛
حج می‌تواند الهام بخش وحدت و آزادی مسجد الاقصی باشد
مسئول دفتر اجتماعی سیاسی حوزه‌های علمیه بیان کرد؛
حج باید کانون هدایت جوامع باشد
مدیرگروه مطالعات تمدنی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تشریح کرد؛
مناسک اسلامی باید امتداد اجتماعی پیدا کنند
امام‌جمعه اهل‌سنت قازان قایه مطرح کرد؛
اختلاف جایی در حج ندارد
رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیام به حجاج بیت الله الحرام،
غرب مستکبر در منطقه حساس ما و اخیراً در همه جهان روز‌به‌روز ضعیف‌تر شده است
آیت الله مبلغی تاکید کرد؛
مراسم حج؛ یک وحدت خدایی است

بازخوانی مبانی فلسفی و ارزشی مؤثر بر سیاست‌پردازی حجاب

 
تاریخ انتشار: 1398/09/25    

بازخوانی مبانی فلسفی و ارزشی مؤثر بر سیاست‌پردازی حجاب

کرسی علمی ترویجی «بازخوانی مبانی فلسفی و ارزشی مؤثر بر سیاست‌پردازی حجاب و عفاف در جمهوری اسلامی ایران» روز پنجشنبه 21 آذرماه 1398 در سالن امام موسی صدر دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه، کرسی علمی ترویجی «بازخوانی مبانی فلسفی و ارزشی مؤثر بر سیاست‌پردازی حجاب و عفاف در جمهوری اسلامی ایران» با ارائه حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر حسین بستان عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه و نقد علمی دکتر محمود حکمت‌نیا عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و معاونت مالکیت فکری وزارت دادگستری و دکتر سید مجید امامی عضو هیئت علمی، سرپرست معاونت پژوهشی دانشکده معارف اسلامی و فرهنگ و ارتباطات دانشگاه امام صادق(ع) و دبیری علمی حجت‌الاسلام مهدی بیاتی روز پنجشنبه 21 آذرماه 1398 در سالن امام موسی صدر دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار شد.

حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر حسین بستان در ابتدای این نشست گفت: تأکیدمان روی مبانی فلسفی و ارزشی مؤثر بر سیاست‌پردازی حجاب و عفاف در جمهوری اسلامی ایران است. در هر زمینه‌ای که وارد بحث سیاست‌پردازی یعنی مباحث مربوط به حوزه سیاست می‌شویم، از مجموعه‌ای از عناصر و عوامل دخیل می‌توانیم بهره ببریم. بخشی مبانی فلسفی و ایدئولوژی است و بخشی اصول اخلاقی و فقهی و قانونی و ارزش‌گذاری‌ها است و بخشی هم عناصر مربوط به خود واقعیت می‌شود.

وی افزود: بعضی معتقدند کاهش حجاب یک روند طبیعی است و چاره‌ای نیست. این تلقی که در ذهن بعضی جامعه‌شناسان و حتی سیاست‌مداران هست، به دلیل آن شکل می‌گیرد که نگاه جبرگرایانه به مسئله دارند و نقش اراده و اختیار و این که بشود وضعیت را تغییر داد، نادیده می‌گیرند.

دکتر حسین بستان هم‌چنین گفت: بسیاری از اختلافات و ناکارآمدی‌هایی که در حوزه حجاب و عفاف وجود دارد به دلیل مباحث مبانی مسئله است. گرچه ممکن است مشکلاتی در اجرا و مدیریت نیز داشته باشیم. مبانی ما مبانی منقهی نیست و یا توافقی روی آن صورت نگرفته است و اگر به سمت تقارب آرا پیش برویم به نظر می‌رسد بسیاری از این مشکلات حل می‌شود؛ مانند تعریف از حق آزادی. آزادی را پذیرفته‌ایم ولی تعریف آن را ارائه نکرده‌ایم و این، محل بحث است.

در ادامه این نشست، دکتر محمود حکمت‌نیا به عنوان ناقد نشست گفت: وقتی می‌خواهیم سیاست‌گزاری کنیم باید دو بحث را از هم جدا کنیم. در حوزه حقوق مردم یک بحث مهم وجود دارد که نقطه قابل توجهی است. یکی از مباحث مطرح این است که نسبت دولت با این مقوله یعنی حجاب و عدم حجاب چیست. این‌جا حوزه سیاست‌گزاری است. دو گونه می‌توان در این زمینه بحث است. اول این که نظریه‌پردازی کنیم و بگوییم نظر و دکترین من این است. دوم آن‌که می‌خواهیم ببینیم جمهوری اسلامی چه وظیفه‌ای در این زمینه دارد.

دکتر سید مجید امامی نیز به عنوان دیگر ناقد این نشست گفت: نظریه سیاستی نیازمند مسئله سیاستی است. بسیاری از مشاجرات ما در مورد حجاب بر سر حریم خصوصی و حریم عمومی است. دلیل آشفتگی بحث در عین اتقان آن، این است که موضوع معلوم نیست. وقتی در مورد تولید نظریه سیاستی صحبت می‌کنیم، فقط نظریه به کار ما نمی‌آید. ما فقط با مبانی، دکترین نمی‌دهیم. فقط نظریه مبنایی شما نیست که می‌تواند نظریه سیاستی را تولید کند. گفتمان حاکم بر جامعه، ابزارهای سیاستی، رویه‌های سیاستی هم در این زمینه دخیل هستند.

گفتنی است این نشست از سوی دانشکده زن و خانواده با همکاری معاونت پژوهش دانشگاه ادیان و مذاهب و دبیرخانه کانون‌های دانشجویی مطالعات زن و خانواده به مناسبت هفته پژوهش برگزار شد.


برچسب ها : دانشکده زن و خانواده, کرسی علمی ترویجی, دانشگاه ادیان و مذاهب, حجاب و عفاف, حسین بستان, محمود حکمت نیا, سید مجید امامی

نظرات
نام *
پست الکترونیک *
متن *

دانشگاه ادیان و مذاهب


نشانی: ایران - قم - پردیسان
تلفن: 32802610 25 98+
فکس: 32802627 25 98+
کد پستی: 3749113357
صندوق پستی: 37185 - 178
پست الکترونیکی: info@urd.ac.ir
سامانه پیامکی: 3000135789

دانشکده ها

دانشکده شیعه شناسی
دانشکده ادیان
دانشکده مذاهب
دانشکده فلسفه
دانشکده زن و خانواده
دانشکده عرفان
دانشکده رسانه و ارتباطات
دانشکده دین و هنر
دانشکده علوم و معارف قرآن
دانشکده حقوق
دانشکده زبان و فرهنگ ملل
دانشکده مطالعات ملل
دانشکده تاریخ
واحد مشهد

خدمات فناوری اطلاعات

سامانه جامع آموزش
سامانه آموزش مجازی
سامانه پذیرش دانشجو
سامانه اتوماسیون اداری
پست الکترونیک
جستجو در کتابخانه
کتابخانه دیجیتال

بیانیه رسالت

دانشگاه ادیان و مذاهب، نخستین دانشگاه تخصصی ادیان و مذاهب در ایران، برخاسته از حوزه علمیه، ضمن شناخت ادیان و مذاهب و تعامل و گفت و گو با پیروان آنها با تکیه بر مشترکات، در جهت همبستگی انسانی، تقویت صلح، کاهش آلام بشری، گسترش معنویت و اخلاق و معرفی عالمانه اسلام بر اساس آموزه های اهل بیت علیهم السلام به پژوهش و تربیت نیروی انسانی متخصص اقدام می نماید.