دانشگاه ادیان و مذاهب
  ورود به سامانه
نام کاربری
 
وب سایت دانشگاه
سامانه جامع آموزش
سامانه آموزش مجازی
پست الکترونیک
کلمه عبور
AR EN FA
 
آخرین مطالب
حجت الاسلام والمسلمین براتی مطرح کرد؛
خانه کعبه می تواند به تفاهم ملل و صلح جهانی کمک کند
در گفت‌وگو با دکتر غفوری نژاد بررسی شد؛
بهره‌مندی از سیره امام باقر(ع) در تاریخ ادبیات فارسی
یادداشتی از دکتر شریعتمداری؛
در سایه سارِ آفتابِ دزفول
روزنامه ایران منتشر کرد؛
در حریم معبود
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت تصریح کرد؛
حج می‌تواند الهام بخش وحدت و آزادی مسجد الاقصی باشد
مسئول دفتر اجتماعی سیاسی حوزه‌های علمیه بیان کرد؛
حج باید کانون هدایت جوامع باشد
مدیرگروه مطالعات تمدنی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تشریح کرد؛
مناسک اسلامی باید امتداد اجتماعی پیدا کنند
امام‌جمعه اهل‌سنت قازان قایه مطرح کرد؛
اختلاف جایی در حج ندارد
رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیام به حجاج بیت الله الحرام،
غرب مستکبر در منطقه حساس ما و اخیراً در همه جهان روز‌به‌روز ضعیف‌تر شده است
آیت الله مبلغی تاکید کرد؛
مراسم حج؛ یک وحدت خدایی است

علویان بالکان (تاریخ، عقاید، فرهنگ و ظرفیت‌های تعامل و امامیه)

 
تاریخ انتشار: 1399/07/23    

علویان بالکان (تاریخ، عقاید، فرهنگ و ظرفیت‌های تعامل و امامیه)

جلسه دفاع از رساله دکتری دانشجو محمد قربان‌پور دلاور با عنوان «علویان بالکان (تاریخ، عقاید، فرهنگ و ظرفیت‌های تعامل و امامیه)» روز چهارشنبه 23 مهرماه 1399 در سالن امام موسی صدر دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه، در جلسه دفاع از رساله دکتری دانشجو محمد قربان‌پور دلاور با عنوان «علویان بالکان (تاریخ، عقاید، فرهنگ و ظرفیت‌های تعامل و امامیه)»، حجت‌الاسلام والمسلمین سید ابوالحسن نواب به عنوان استاد راهنما، حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر مهدی فرمانیان به عنوان استاد مشاور و حجج اسلام دکتر حمیدرضا شریعتمداری، دکتر محمد غفوری‌نژاد و دکتر حسین متقی به عنوان استادان داور حضور داشتند.

 

در چکیده این رساله آمده است:

حضور چشمگير علويان در بالکان، مستلزم مطالعه دقيق وضعيت آن‌ها و هم‌چنين شناخت ظرفيت‌هاي آنان در جنبه‌هاي اعتقادي، فرهنگي و اجتماعي است. تحقيق حاضر، يک گام مهم در جهت درک جايگاه اين جمعيت و ايجاد هم‌افزايي و ارتباط مؤثر با آنان به شمار مي‌رود.

 اين رساله دکتري، به پژوهش در تاريخ سرزميني و جغرافياي علويان و نيز تحقيق و تفحص در باورها و مباني اعتقادي برآمده از نصوص اصلي ايشان و نيز فرهنگ رايج و متداول ميان اين جماعت اثرگذار و تأثيرگذاري فرهنگ و آداب و رسوم ايران ميان علويان، پرداخته است و درنهايت ظرفيت‌هاي فرهنگي و وجوه اشتراک علويان و شيعه اماميه و راه‌کارهاي تعاملي با ايشان را بر اساس شيوه تحليلي و توصيفي و با مباني استراتژيک و با بهره‌گيري از منابع کتابخانه‌اي و مطالعات ميداني، بيان نموده است.

علويان و بکتاشيان در آناطولي و بالکان، ريشه در اسلام دارند و جريان فرهنگي بکتاشي علوي، جزو تمدن بزرگ اسلام به شمار مي‌رود؛ چراکه اساس و پيشينه باورهاي ديني آنان، تفاوتي با مسلمانان به‌ويژه شيعيان ندارد. نتايج حاصل از تحقيق، نشان مي‌دهد که علويان و خصوصاً بکتاشيان را بايد مسلمان و شيعه دوازده امامي دانست؛ زيرا آنان به توحيد الهي، نبوت رسول اکرم (ص) و امامت و ولايت اميرالمؤمنين و ساير ائمه طاهرين عليهم السلام اعتقاد دارند. سيره بزرگان متقدم و نيز منابع اصيل آنان خصوصاً ارکان‌نامه‌ها، دلالت بر التزام علويان و بکتاشيان بر اجراي شريعت دارد؛ ولي به جهت قرابت و هم‌جواري‌شان با ساير نحله‌ها و آيين‌ها و نيز فشارهاي سياسي و اجتماعي در طول تاريخ و دوري از علما و عدم ارتباط با مراکز علمي شيعه، باورها و اعتقادات آنان دست‌خوش تغييراتي گشته و به‌خصوص نسبت به احکام ديني، نقصان‌ها و انحراف‌هايي در ميان علويان به وجود آمد و چه‌بسا آیين‌ها و انديشه‌هاي بوميان منطقه در شکل‌گيري فکري آنان کم‌تأثير نبوده است. از اين رو، موجب دوري آنان از اصل و اساس‌شان؛ يعني تشيع گشته که بدين جهت و بر اساس ضرورت‌ها، اين رساله در صدد ايجاد تقريب و تعامل آنان با اماميه مي‌باشد.

اميد است اين حرکت علمي، نقطه آغازي براي توجه بيش از پيش به علويان به عنوان يک ظرفيت شيعي و جمعيت مهم و اثرگذار در بالکان باشد. هم‌چنين اين ناچيز مورد عنايت علوي‌پژوهان و فعالان عرصه بين‌الملل قرار گيرد و در جبران کاستي‌ها و تکميل آن اهتمام ورزند.

 


برچسب ها : رساله دکتری, دانشگاه ادیان و مذاهب, بالکان, بکتاشیه, امامیه, محمد قربانپور دلاور, سید ابوالحسن نواب, مهدی فرمانیان, حسین متقی

نظرات
نام *
پست الکترونیک *
متن *

دانشگاه ادیان و مذاهب


نشانی: ایران - قم - پردیسان
تلفن: 32802610 25 98+
فکس: 32802627 25 98+
کد پستی: 3749113357
صندوق پستی: 37185 - 178
پست الکترونیکی: info@urd.ac.ir
سامانه پیامکی: 3000135789

دانشکده ها

دانشکده شیعه شناسی
دانشکده ادیان
دانشکده مذاهب
دانشکده فلسفه
دانشکده زن و خانواده
دانشکده عرفان
دانشکده رسانه و ارتباطات
دانشکده دین و هنر
دانشکده علوم و معارف قرآن
دانشکده حقوق
دانشکده زبان و فرهنگ ملل
دانشکده مطالعات ملل
دانشکده تاریخ
واحد مشهد

خدمات فناوری اطلاعات

سامانه جامع آموزش
سامانه آموزش مجازی
سامانه پذیرش دانشجو
سامانه اتوماسیون اداری
پست الکترونیک
جستجو در کتابخانه
کتابخانه دیجیتال

بیانیه رسالت

دانشگاه ادیان و مذاهب، نخستین دانشگاه تخصصی ادیان و مذاهب در ایران، برخاسته از حوزه علمیه، ضمن شناخت ادیان و مذاهب و تعامل و گفت و گو با پیروان آنها با تکیه بر مشترکات، در جهت همبستگی انسانی، تقویت صلح، کاهش آلام بشری، گسترش معنویت و اخلاق و معرفی عالمانه اسلام بر اساس آموزه های اهل بیت علیهم السلام به پژوهش و تربیت نیروی انسانی متخصص اقدام می نماید.