دانشگاه ادیان و مذاهب
  ورود به سامانه
نام کاربری
 
وب سایت دانشگاه
سامانه جامع آموزش
سامانه آموزش مجازی
پست الکترونیک
کلمه عبور
AR EN FA
 
آخرین مطالب
حجت الاسلام والمسلمین براتی مطرح کرد؛
خانه کعبه می تواند به تفاهم ملل و صلح جهانی کمک کند
در گفت‌وگو با دکتر غفوری نژاد بررسی شد؛
بهره‌مندی از سیره امام باقر(ع) در تاریخ ادبیات فارسی
یادداشتی از دکتر شریعتمداری؛
در سایه سارِ آفتابِ دزفول
روزنامه ایران منتشر کرد؛
در حریم معبود
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت تصریح کرد؛
حج می‌تواند الهام بخش وحدت و آزادی مسجد الاقصی باشد
مسئول دفتر اجتماعی سیاسی حوزه‌های علمیه بیان کرد؛
حج باید کانون هدایت جوامع باشد
مدیرگروه مطالعات تمدنی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تشریح کرد؛
مناسک اسلامی باید امتداد اجتماعی پیدا کنند
امام‌جمعه اهل‌سنت قازان قایه مطرح کرد؛
اختلاف جایی در حج ندارد
رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیام به حجاج بیت الله الحرام،
غرب مستکبر در منطقه حساس ما و اخیراً در همه جهان روز‌به‌روز ضعیف‌تر شده است
آیت الله مبلغی تاکید کرد؛
مراسم حج؛ یک وحدت خدایی است

تحلیل بازسازی اندیشه دینی از نگاه آیت‌الله مطهری و دکتر سید حسین نصر

 
تاریخ انتشار: 1399/07/22    

تحلیل بازسازی اندیشه دینی از نگاه آیت‌الله مطهری و دکتر سید حسین نصر

جلسه دفاع از رساله دکتری دانشجو علیمردان خطیبی با عنوان «تحلیل بازسازی اندیشه دینی از نگاه آیت‌الله مطهری و دکتر سید حسین نصر» روز سه‌شنبه 22 مهرماه 1399 در سالن شهید بهشتی دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار شد.

در جلسه دفاع از رساله دکتری دانشجو علیمردان خطیبی با عنوان «تحلیل بازسازی اندیشه دینی از نگاه آیت‌الله مطهری و دکتر سید حسین نصر»، دکتر محمدجواد رودگر به عنوان استاد راهنما، حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر مصطفی سلطانی به عنوان استاد مشاور و دکتر محمدرضا مصطفی‌پور، دکتر محمدمهدی علیمردی و دکتر محمدحسن محمدی مظفر به عنوان استادان داور حضور داشتند.

 

در چکیده این پایاننامه آمده است:

تحقیق و تدقیق در خصوص دین و معرفت دینی هماره از اهمیت و ضررور خاصی برخوردار بوده و بازسازی اندیشه و تفکر دینی نیز در قرون اخیر از اهمیت و ضرورتی دوچندان بهره‌ور است. در منظومه فکری استاد شهید مطهری از آن با تعبیر احیای تفکر دینی یاد شده است و آن را دستوری قرآنی خوانده و درس‌های اعتقادی ـ بینشی، اخلاقی ـ عرفانی یا گرایشی ـ منشی و اعمال و رفتار یا کنشی تعمیم داده که بازسازی مفاهیم دینی کاربست کلیدی در نظریه احیای تفکر دینی ایشان دارد. وی بر این باور است که حقیقت اسلام به مرور مسخ شده و بی‌خاصیت در ذهن و ضمیر ما نهادینه شد و نیاز به انقلاب فکری ـ فرهنگی و نوعی رستاخیز معرفتی در قالب «احیاء» دارد. ایشان بین بازسازی دین و بازسازی اندیشه دینی تفاوت مبنایی قائل است و در مسیر احیای تفکر دینی با جریان‌هایی مثل 1. تحجرگرایی 2. تجردگرایی 3. الحاداندیشی 4. انحراف و تحریف ظاهری و باطنی، تفسیر مادی کتاب و سنت به‌خصوص ماتریالیسم منافق مواجه بوده و با آن‌ها به مبارزه عقلانی و درعین حال شجاعانه برخاسته و بر دو عنصر الف) توانایی، جامعیت و کمال 2. خلوص و ناب بودن دین و تفکر دینی تأکید ورزیده‌اند. دکتر سید حسین نصر نیز نسبت به دین و اهمیت تجدد دینی، از حساسیت خاصی برخوردار بوده و از زاویه سنت‌گرایی بدان نگریسته است. ناگفته نماند که منشأ دغدغه نصر نیز مانند سایر اندیشمندان دینی که در بازسازی اندیشه دینی بر آمده‌اند، هجوم اندیشه غربی و به طور خاص مدرنیته بوده است. دکتر نصر بر اساس سنت‌گرایی و حکمت جاوید، بر این باورند که همه ادیان از یک مبدأ ریشه گرفته و دارای جنبه‌ای از حقانیت هستند، هرچند که ممکن است به خاطر حضور بعضی از شرایط جنبه حقانیت دینی مانند اسلام بیشتر باشد. نصر، فجایع دنیای مدرن را نتیجه روی‌آورد انسان‌ها به منطق محاسبه و عقل ابزاری دانسته و بر این باورند که سنت اسلامی، می‌تواند منشأ اول و معیارهای جامعه‌ای متفاوت از جامعه کنونی باشد. بنابراین مسئله‌محوری رساله حاضر معطوف به بازسازی اندیشه دینی است که درمجموع با عنایت به دیدگاه هرکدام از مطهری و نصر نظریه احیای اندیشه و تفکر دینی در برابر نظریه بازسازی دین بر اساس مبانی معرفت‌شناختی، هستی‌شناختی، انسان‌شناختی و دین‌شناختی خاصی است که البته در جزء یا مبانی بین دو متفکر اسلامی یعنی استاد شهید مطهری و دکتر نصر در اکثر موارد تفاوت‌های بنائی و گاهی مبنایی وجود دارد. درنتیجه تبیین آنان از دین، حقانیت و وحدت و کثرت دینی متفاوت و در برخی عرصه‌ها متفاوت بوده و اشتراکاً و افتراقاً فکری هرکدام در عرصه بازسازی اندیشه دینی تبیین شد. روش تحقیق تحلیلی ـ تطبیقی است که با نقل و نقدِ اجمالی تحقق یافته است.


برچسب ها : سید حسین نصر, آیت الله مطهری, پایان نامه, کارشناسی ارشد, اندیشه دینی, دانشگاه ادیان و مذاهب, علیمردان خطیبی, مصطفی سلطانی, محمدجواد رودگر, محمدرضا مصطفی پور, محمدمهدی علیمردی, محمدحسن محمدی مظفر

نظرات
نام *
پست الکترونیک *
متن *

دانشگاه ادیان و مذاهب


نشانی: ایران - قم - پردیسان
تلفن: 32802610 25 98+
فکس: 32802627 25 98+
کد پستی: 3749113357
صندوق پستی: 37185 - 178
پست الکترونیکی: info@urd.ac.ir
سامانه پیامکی: 3000135789

دانشکده ها

دانشکده شیعه شناسی
دانشکده ادیان
دانشکده مذاهب
دانشکده فلسفه
دانشکده زن و خانواده
دانشکده عرفان
دانشکده رسانه و ارتباطات
دانشکده دین و هنر
دانشکده علوم و معارف قرآن
دانشکده حقوق
دانشکده زبان و فرهنگ ملل
دانشکده مطالعات ملل
دانشکده تاریخ
واحد مشهد

خدمات فناوری اطلاعات

سامانه جامع آموزش
سامانه آموزش مجازی
سامانه پذیرش دانشجو
سامانه اتوماسیون اداری
پست الکترونیک
جستجو در کتابخانه
کتابخانه دیجیتال

بیانیه رسالت

دانشگاه ادیان و مذاهب، نخستین دانشگاه تخصصی ادیان و مذاهب در ایران، برخاسته از حوزه علمیه، ضمن شناخت ادیان و مذاهب و تعامل و گفت و گو با پیروان آنها با تکیه بر مشترکات، در جهت همبستگی انسانی، تقویت صلح، کاهش آلام بشری، گسترش معنویت و اخلاق و معرفی عالمانه اسلام بر اساس آموزه های اهل بیت علیهم السلام به پژوهش و تربیت نیروی انسانی متخصص اقدام می نماید.