دانشگاه ادیان و مذاهب
  ورود به سامانه
نام کاربری
 
وب سایت دانشگاه
سامانه جامع آموزش
سامانه آموزش مجازی
پست الکترونیک
کلمه عبور
AR EN FA
 
آخرین مطالب
حجت الاسلام والمسلمین براتی مطرح کرد؛
خانه کعبه می تواند به تفاهم ملل و صلح جهانی کمک کند
در گفت‌وگو با دکتر غفوری نژاد بررسی شد؛
بهره‌مندی از سیره امام باقر(ع) در تاریخ ادبیات فارسی
یادداشتی از دکتر شریعتمداری؛
در سایه سارِ آفتابِ دزفول
روزنامه ایران منتشر کرد؛
در حریم معبود
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت تصریح کرد؛
حج می‌تواند الهام بخش وحدت و آزادی مسجد الاقصی باشد
مسئول دفتر اجتماعی سیاسی حوزه‌های علمیه بیان کرد؛
حج باید کانون هدایت جوامع باشد
مدیرگروه مطالعات تمدنی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تشریح کرد؛
مناسک اسلامی باید امتداد اجتماعی پیدا کنند
امام‌جمعه اهل‌سنت قازان قایه مطرح کرد؛
اختلاف جایی در حج ندارد
رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیام به حجاج بیت الله الحرام،
غرب مستکبر در منطقه حساس ما و اخیراً در همه جهان روز‌به‌روز ضعیف‌تر شده است
آیت الله مبلغی تاکید کرد؛
مراسم حج؛ یک وحدت خدایی است

چرا کار سیاسی در دانشگاه مهم است؟

 
تاریخ انتشار: 1395/09/17    

چرا کار سیاسی در دانشگاه مهم است؟

حجت‌الاسلام والمسلمین حمیدرضا شریعتمداری به مناسبت روز دانشجو سخنرانی کرد.

به گزارش مرکز اطلاع‌رسانی و روابط عمومی دانشگاه، جلسه سخنرانی به مناسبت 16 آذرماه روز دانشجو با سخنرانی حجت‌الاسلام والمسلمین حمیدرضا شریعتمداری برگزار شد.

رئیس دانشکده فلسفه در ابتدای سخنان خود به هدف از برگزاری نامیدن 16 آذر به عنوان روز دانشجو اشاره کرد و در ادامه گفت:‌ پس از شهادت سه دانشجو در دانشگاه تهران در آستانه سفر نیکسون رئیس‌جمهور آمریکا به ایران و از سرگیری روابط ایران و انگلستان، هرساله این روز به طور غیررسمی گرامی داشته می‌شد تا این که انقلاب پیروز شد و این روز، با عنوان روز دانشجو مطرح شد. این حادثه دارای دو وجه ضد استکباری و ضد استبدادی است. از یک طرف، امریکا قدرت نوظهور آن زمان کم‌کم جایگزین انگلیسی‌ها در ایران می‌شد، و از طرف دیگر وجه ضد استبدادی یادبود این روز مطرح است، چرا که پس از ملی شدن صنعت نفت و قطع رابطه ایران و انگلستان، کودتای 28 مرداد شکل گرفت و دکتر مصدق دستگیر و محاکمه شد اما پس از چند ماه کم‌کم زمزمه‌های از سرگیری روابط ایران و انگلستان به گوش رسید. به تعبیر روزنامه‌های آن زمان، همان‌طور که در پای میهمان قربانی می‌کنند، سه دانشجوی ایرانی نیز در استقبال از نیکسون قربانی شدند. به هر حال 17 آذرماه نیکسون به دانشگاه تهران آمد و به او دکترای افتخاری اهدا کردند.

وی در ادامه گفت: جریان‌های مختلف با علایق سیاسی مختلف در برخورد با این مناسبت، گاهی یک جنبه را پررنگ‌تر از جنبه‌های دیگر می‌کنند، چنانکه گروهی به دنبال تأکید بر وجه مطالباتی این روز هستند و بر آزادی بیان و آزادی عقیده و فعالیت‌های سیاسی تأکید می‌کنند و برخی دیگر بر جنبه ضد استکباری آن انگشت می‌نهند. به‌واقع هر دو جنبه در متن حادثه وجود داشته و کسانی که می‌خواهند این روز و مناسبت را احیا کنند، باید به هر دو جنبه آن توجه داشته باشند. روز دانشجو واکنش تندی است به قدرت‌های استکباری و در عین حال بیان و تجلی حضور و فعالیت سیاسی و آگاهانه دانشجویان است. این به نظر من یک مزیت است. بر خلاف بسیاری از روزها و مناسبت‌ها که عنوان یک شغل و سمتی در آن مطرح است و جنبه صنفی پیدا می‌کند، هویت صنفی روز دانشجو کم‌تر است و بیشتر هویت سیاسی پیدا کرده است. ما هم باید از زنده بودن این روحیه و هویت سیاسی استقبال کنیم. وقتی فعالیت‌های سیاسی را در دانشگاه‌ها کنترل و محدود کنید، مطمئن باشید این انرژی و نیروی جوانی صرف فعالیت‌های زیرزمینی می‌شود یا به سمت ادیان و عرفان‌های نوظهور می‌رود یا به سمت و سوهای دیگر.

دکتر شریعتمداری در ادامه گفت: خمودی و رکودی که امروزه در دانشگاه‌ها وجود دارد، منشأ اتفاقات ناخوش‌آیندی در محیط‌های دانشگاهی شده است. به نظر می‌رسد اگر فعالیت‌های سیاسی هدایت شده و مدیریت شده وجود داشته باشد، بهتر می‌توان از این انرژی‌ها استفاده کرد. دانشگاهی که در آن فعالیت سیاسی نباشد، معنایش این است که پویایی و حیات ندارد و بیانگر دل‌مردگی جامعه‌ای است که نسل جوان از آن جامعه برخاسته است.

استاد دانشگاه ادیان و مذاهب با اشاره به یادداشتی که درباره سیاسی شدن دانشگاه‌ها در اوایل دهه هفتاد در روزنامه جمهوری اسلامی منتشر کرده، به دانشجویان و اساتید حاضر گفت: آن زمان مقام معظم رهبری در سخنرانی خود ناظر به صحبت کسی که گفته بود فعالیت‌های سیاسی باید توسط مجتهدان صورت گیرد، گفتند که این حرکت خطا و انحرافی است. دانشگاه‌ها باید فعالیت سیاسی کنند. به هر حال سیاسی بودن دانشگاه‌ها یک مزیت است و نشان‌دهنده حیات و پویایی است. کار سیاسی هم لزوماً‌ به معنای مخالفت با نظام حاکم نیست و بالاخره گرایش‌های سیاسی و سلیقه‌های مختلف سیاسی وجود دارد و بعید است با قیودی که در دانشگاه‌ها هست، به تشنج و انحراف بینجامد.

گفتنی است این جلسه سخنرانی روز سهشنبه 16 آذرماه 1395 به همت معاونت فرهنگی بین نماز ظهر و عصر در محل نمازخانه دانشگاه برگزار شد.


برچسب ها : حمیدرضا شریعتمداری, روز دانشجو

نظرات
نام *
پست الکترونیک *
متن *

دانشگاه ادیان و مذاهب


نشانی: ایران - قم - پردیسان
تلفن: 32802610 25 98+
فکس: 32802627 25 98+
کد پستی: 3749113357
صندوق پستی: 37185 - 178
پست الکترونیکی: info@urd.ac.ir
سامانه پیامکی: 3000135789

دانشکده ها

دانشکده شیعه شناسی
دانشکده ادیان
دانشکده مذاهب
دانشکده فلسفه
دانشکده زن و خانواده
دانشکده عرفان
دانشکده رسانه و ارتباطات
دانشکده دین و هنر
دانشکده علوم و معارف قرآن
دانشکده حقوق
دانشکده زبان و فرهنگ ملل
دانشکده مطالعات ملل
دانشکده تاریخ
واحد مشهد

خدمات فناوری اطلاعات

سامانه جامع آموزش
سامانه آموزش مجازی
سامانه پذیرش دانشجو
سامانه اتوماسیون اداری
پست الکترونیک
جستجو در کتابخانه
کتابخانه دیجیتال

بیانیه رسالت

دانشگاه ادیان و مذاهب، نخستین دانشگاه تخصصی ادیان و مذاهب در ایران، برخاسته از حوزه علمیه، ضمن شناخت ادیان و مذاهب و تعامل و گفت و گو با پیروان آنها با تکیه بر مشترکات، در جهت همبستگی انسانی، تقویت صلح، کاهش آلام بشری، گسترش معنویت و اخلاق و معرفی عالمانه اسلام بر اساس آموزه های اهل بیت علیهم السلام به پژوهش و تربیت نیروی انسانی متخصص اقدام می نماید.