روز پنجشنبه 23 خردادماه 1398 از نخستین رساله دکتری دانشکده فلسفه با عنوان «مقدمه تحلیلی و تصحیح شرح الاشارات و التنبیهات ابنسینا» در سالن امام موسی صدر دفاع شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه، در جلسه دفاع از نخستین رساله دکتری دانشکده فلسفه با عنوان «مقدمه تحلیلی و تصحیح شرح الاشارات و التنبیهات ابنسینا» حاصل تلاش دانشجو مرضیه نوریصفت، دکتر محمدرسول ملکی به عنوان استاد راهنما، حجتالاسلام والمسلمین دکتر حمیدرضا شریعتمداری به عنوان استاد مشاور و دکتر علی اللهبداشتی، دکتر محمد سوری و دکتر محمد فضلی به عنوان استادان داور حضور داشتند.
در چکیده این رساله آمده است:
ابنکمونه رسالهای با عنوان «الأصول و الجُمل في مهمات العلم و العمل» دارد که در آن به شرح الاشارات والتنبیهات ابنسینا پرداخته است. از آنجا که این شرح یکی از شرحهای متین و مختصر است، برای ارائه در قالب رساله در «مقطع دکتری» انتخاب و به تحقیق و تصحیح علمی آن پرداخته شد. این رساله که بر پایه دو «نسخه بنیادی و سه نسخه غیربنیادی» به روش گزینشی و مقابلهای، تحقیق و تصحیح شده، در سه بخشِ «کلیات، مقدمه و بدنه اصلی رساله» تدوین و تحقیق شده است. در بخش کلیات به مطالب معمول و مرسوم رسالهها اشاره شده و سپس در مقدمه به بررسی «احوال، آثار و افکار» ابنکمونه پرداخته شده که در قسمت افکار، دو مورد از آرای خاص وی، یعنی «شبهه توحیدیه و حدوث و قدم نفس» به تفصیل تبیین شده است؛ و سرانجام اصل رساله که موضوع آن الاهیات خاص فلسفی است، پس از استنساخ نسخه سین و مقابله آن با نسخه دیگر و سه نسخۀ غیربنیادی، به ویرایش آن پرداخته و ضمن تحقیق و تصحیح، تمام استنادات وی استخراج شده است. برای هرچه علمیتر شدن کار تحقیق، موارد دشوار رساله با نگارش تعلیقات توضیحی و گاهی انتقادی، ضمن آسانسازی متن، به غنای کار نیز افزوده شده است، و در همین پانوشتها نیز به آرای خاص و تأثیرپذیر شارح نیز اشاره شده است. افزون بر این تصحیح و تحقیق، نخستین تعلیقه بر الاشارات والتنبیهات نیز پس از استنساخ و تصحیح در پانوشتها آمده است.
|
دانشکده ها دانشکده شیعه شناسی |
خدمات فناوری اطلاعات سامانه جامع آموزش |
بیانیه رسالت دانشگاه ادیان و مذاهب، نخستین دانشگاه تخصصی ادیان و مذاهب در ایران، برخاسته از حوزه علمیه، ضمن شناخت ادیان و مذاهب و تعامل و گفت و گو با پیروان آنها با تکیه بر مشترکات، در جهت همبستگی انسانی، تقویت صلح، کاهش آلام بشری، گسترش معنویت و اخلاق و معرفی عالمانه اسلام بر اساس آموزه های اهل بیت علیهم السلام به پژوهش و تربیت نیروی انسانی متخصص اقدام می نماید. |