چندی پیش حجتالاسلام دکتر سید حسن اسلامی از اعضای هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب حائز رتبه برگزیده یازدهمین جشنواره نقد کتاب در حوزه کلیات و اطلاعرسانی (روش تحقیق) شد.
خبرگزاری ایبنا به همین مناسبت گفتوگوی کوتاهی با این استاد برگزیده به انجام رسانده است که در ذیل میآید:
دکترسید حسن اسلامی، برگزیده یازدهمین جشنواره نقد کتاب در حوزه کلیات و اطلاعرسانی (روش تحقیق) با انتقاد از برخی کتابهای موجود در زمینه روش تحقیق که مصداق سرقت علمی محسوب میشوند، درباره اثرش گفت: در تألیف این مقاله، 70 عنوان کتاب روش تحقیق فارسی از لحاظ محتوا و مباحث آموزشی مورد بررسی قرار گرفت.
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، سید حسن اسلامی، پژوهشگر دین و اخلاق و دانشیار گروه دینشناسی دانشگاه ادیان و مذاهب درباره موضوع مقاله نقد خود به خبرنگار ایبنا گفت: عنوان مقاله ارائه شده «ابرهای تهی: فقر ساختار و محتوا در کتابهای روش تحقیق فارسی» است.
این پژوهشگر دین و اخلاق با اشاره به روند نگارش مقاله خود افزود: برای نوشتن این مقاله در قالب یک پژوهش گسترده، ابتدا تمام کتابهای روش تحقیق که به زبان فارسی نوشته شده، انتخاب و پس از آن بر اساس معیارهای پژوهشی و آموزشی، 70 عنوان از این کتابها از لحاظ محتوا و مباحث آموزشی مورد بررسی قرار گرفت.
کتابهای روش تحقیق و سرقت علمی
اسلامی گفت: همواره در کتابهای روش تحقیق، تأکید بر آن است که دانشجو یا پژوهشگر باید در انتهای پژوهش یا مقاله خود کتابنامه داشته باشد، اما متأسفانه بعضی کتابهای روش تحقیق موجود، فاقد کتابنامه یا دارای کتابنامه ناقص هستند.
برگزیده این دوره از جشنواره نقد کتاب اظهار کرد: متأسفانه محتوای بعضی از کتابهای روش تحقیق، مصداق سرقت علمی محسوب میشوند و در واقع مجموعه رونویسی شده از کار سایر نویسندگان است. بر اساس همین محورها، ارزیابی انتقادی صورت گرفت که در قالب یک مقاله نوشته شد و در دوماهنامه آیینه پژوهش، شماره 142، مهر و آبان 1392 به چاپ رسید.
وی افزود: در طول 20 سال تدریس کتابهای روش تحقیق، بیشتر کتابهای روش تحقیق نوشته شده در زبان فارسی، عربی و انگلیسی مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت.
اسلامی تأکید کرد: از ویژگیهای متمایز این مقاله، این است که این نقد دیدگاه شخصی نیست، بلکه معیارهایی برای نقد پیشنهاد شده که بر اساس آن، تلاش شده تا نقد عینی ارائه شود.
تألیف دو کتاب در حوزه نقد
دانشیار گروه دینشناسی دانشگاه ادیان و مذاهب درباره جایگاه نقد علمی در ایران گفت: گامهای اولیه برای گسترش نقد علمی در ایران برداشته شده و تجلیل از منتقدان برتر در قالب برگزاری جشنوارهها، باعث تشویق و ایجاد انگیزه در منتقدان میشود.
وی با اشاره به نحوه کارکرد و اثرگذاری کتابهای روش تحقیق ادامه داد: در این باره تحقیق دیگری با موضوع «جایگاه اخلاق پژوهش در کتاب روش تحقیق فارسی» انجام شده که به صورت جداگانه به چاپ رسید.
درباره برگزیده یازدهمین جشنواره نقد
سید حسن اسلامی، پژوهشگر دین و اخلاق، تا کنون در حوزه نقد دو کتاب «اخلاق نقد» و «درآمدی بر اخلاق و آیین نقد» را به چاپ رسانده و در حال حاضر نیز کتاب دیگری را در دست تألیف دارد.
وی تا کنون 150 عنوان مقاله و 20 عنوان کتاب دیگر را نیز ترجمه و تألیف کرده و در جشنوارههای متعددی برگزیده شده است.
|
دانشکده ها دانشکده شیعه شناسی |
خدمات فناوری اطلاعات سامانه جامع آموزش |
بیانیه رسالت دانشگاه ادیان و مذاهب، نخستین دانشگاه تخصصی ادیان و مذاهب در ایران، برخاسته از حوزه علمیه، ضمن شناخت ادیان و مذاهب و تعامل و گفت و گو با پیروان آنها با تکیه بر مشترکات، در جهت همبستگی انسانی، تقویت صلح، کاهش آلام بشری، گسترش معنویت و اخلاق و معرفی عالمانه اسلام بر اساس آموزه های اهل بیت علیهم السلام به پژوهش و تربیت نیروی انسانی متخصص اقدام می نماید. |