دانشگاه ادیان و مذاهب
  ورود به سامانه
نام کاربری
 
وب سایت دانشگاه
سامانه جامع آموزش
سامانه آموزش مجازی
پست الکترونیک
کلمه عبور
AR EN FA
 
آخرین مطالب
حجت الاسلام والمسلمین براتی مطرح کرد؛
خانه کعبه می تواند به تفاهم ملل و صلح جهانی کمک کند
در گفت‌وگو با دکتر غفوری نژاد بررسی شد؛
بهره‌مندی از سیره امام باقر(ع) در تاریخ ادبیات فارسی
یادداشتی از دکتر شریعتمداری؛
در سایه سارِ آفتابِ دزفول
روزنامه ایران منتشر کرد؛
در حریم معبود
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت تصریح کرد؛
حج می‌تواند الهام بخش وحدت و آزادی مسجد الاقصی باشد
مسئول دفتر اجتماعی سیاسی حوزه‌های علمیه بیان کرد؛
حج باید کانون هدایت جوامع باشد
مدیرگروه مطالعات تمدنی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تشریح کرد؛
مناسک اسلامی باید امتداد اجتماعی پیدا کنند
امام‌جمعه اهل‌سنت قازان قایه مطرح کرد؛
اختلاف جایی در حج ندارد
رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیام به حجاج بیت الله الحرام،
غرب مستکبر در منطقه حساس ما و اخیراً در همه جهان روز‌به‌روز ضعیف‌تر شده است
آیت الله مبلغی تاکید کرد؛
مراسم حج؛ یک وحدت خدایی است

بیشتر از دین شناسی عقلانی باید بر دینداری عاقلانه تاکید کنیم

 
تاریخ انتشار: 1399/03/07    

بیشتر از دین شناسی عقلانی باید بر دینداری عاقلانه تاکید کنیم

دین‌شناسی عاقلانه امری ممدوح در دستورات دینی است، ولی بدون دین‌داری عاقلانه، دین ثمره اجتماعی و کاربردی نخواهد داشت.

به گزارش ایکنا، حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر حمیدرضا شریعتمداری، عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب، ششم خردادماه در ادامه نشست‌های علمی پژوهشکده اندیشه دینی معاصر با بیان این که عقل، مجوز ورود به توحید و دین‌داری، ابزاری برای استنباط و دفاع از دین است، گفت: در آموزه‌های دینی تأکید زیادی بر عقل، تقوا و حلم شده است؛ در برابر این مفاهیم نیز مفهوم جهل به کار رفته است. در روایات آمده است که جهل، رفتار نابخردانه است و نه لزوماً نادانستن چیزی؛ یعنی فرد ممکن است چیزی را بداند، ولی رفتاری از روی بی‌عقلی انجام دهد.

شریعتمداری با بیان این که انسان با عقل، حلم و تقوا، باوقار عمل کرده و تصمیم می‌گیرد، افزود: چنین انسانی به‌راحتی در برابر برخی جاذبه‌ها تسلیم نمی‌شود و اگر تعصب قومی و جناحی و خویشاوندی پیدا شد، سبب نخواهد شد، سریع تصمیم گرفته و بر طبق این امیال عمل کند.

وی با بیان اینکه امروز هم ممکن است کسی به لحاظ رفتاری در جاهلیت به سر ببرد، اظهار کرد: جاهل بودن به معنای نداشتن دانش و صناعت نبوده است، اعراب قبل از اسلام در شعر و شاعری برجسته و با مطلق دانش‌ها و علوم آشنا بودند و معارف ادیان مختلف در میان آنان مطرح بود، بنابر این جاهلیت قبل از اسلام، تحت تاثیر تعصبات ناروا بوده و در حالی که توحید خالقیت را قبول داشتند، توحید ربوبی را باور نداشتند.

وی با بیان اینکه عقل قرینه معنایی با تقوا و حلم دارد، اضافه کرد: در ادوار مختلف و به خصوص در دهه‌های اخیر دعوت زیادی به دین‌شناسی عقلانی، می‌شود که قابل تحسین است، گرچه بنده بر دینداری عقلانی تاکید دارم، زیرا عقل، ابزاری برای فهم دین است؛ عقل میتواند به عنوان قرینه در ترجیح یک خبر بر خبر دیگر و استنباط و تأویل آیه به کار آید، (تأویل دست برداشتن از ظاهر و رفتن سراغ معنای باطنی آیه و روایت است(.

شریعتمداری بیان کرد: بعد از اینکه دین را شناختیم و قرار است در رفتارهای فردی و اجتماعی و خانوادگی استفاده کنیم، می‌توانیم از نوعی عقلانیت دیگری سخن بگوییم که غیر از عقلانیت در مقام نظر و شناخت است؛ ممکن است ما بخواهیم فهم دین را از قرآن، روایت و یا عقل بگیریم در مقام عمل، سخن از دین‌ورزی و دین‌داری و رفتارهای دینی است، لذا بسیاری از کاربردها ما را به عقلانیت دینی و عقلانیت عام به خصوص در رفتار دعوت می‌کند.

وی افزود: وقتی در نزد امام صادق(ع) از شیعیانی که مؤمن هستند، ولی رفتار عقلانی ندارند، سخن گفته می‌شد امام فرمود که به کسی که عاقلانه رفتار نمی‌کند، اعتنا نشود ولو از شیعیان ما باشد؛ جالب این که این سخن ناظر به متشرعان و متدینین است.

عقل قرین حلم و تقواست

استاد حوزه علمیه اظهار کرد: عقلی که روایات و آیات در مرحله تصمیم‌گیری و اراده انجام کاری بیان شده ناظر به این مرحله است؛ تعبیر حلم و تقوا و عقل در روایات عمدتاً ناظر به همین مرحله است یعنی ما باسواد یا کم‌سواد و بی‌سواد باشیم؛ فقیر و ثروتمند و یا عقل‌گرا و نص‌گرا باشیم در مرحله تصمیم و اراده و عمل نیازمند ترمز و توقف و درنگی هستم که در ادبیات دینی از آن تعبیر به تقوا می‌شود.

وی تأکید کرد: در قرآن بارها بیان شده قرآن، هدایت‌گر متقین و محسنین است یعنی قبل از آن که دین و قرآن بر افراد عرضه شده باشد فرد باید بر اساس فطرت خود، متقی و خویشتن‌دار باشد، یعنی تقوا و خویشتن‌داری عقلی پیشادینی است. از این رو هر حرف تازه‌ای را نمی‌توان به صرف تازه بودن رد کرد و یا پذیرفت.

شریعتمداری تصریح کرد: در مسائل دینی وجهی ندارد ما سراغ آنچه علم می‌گوید برویم؛ مثلا اگر روان‌شناسی به جایی رسید که حجاب و نماز فلان تبعات را دارد، نباید به اعتبار علم از این باورها دست بکشیم؛ بنابر این قبل از آن که تصمیم بگیریم و عمل کنیم باید در تمامی رفتارها چنین ترمزی را داشته باشیم.

وی افزود: داعش به نتایج انحرافی عجیبی رسیده‌ است و این مسئله ماحصل برداشت نادرست از قرآن و روایات و بی‌تقوایی است، از این رو داعیه‌هایی برای خود دارند و دین‌شناسی انحرافی پیش گرفته‌اند.

داعش؛ محصول بی‌تقوایی و بی‌عقلی

وی با بیان اینکه داعش برخورد غیر عقلانی با دین دارند، اظهار کرد: این چه تحلیلی است که به بهانه آن که عده‌ای شیعه رافضی در یک بازار هستند، بمب در این بازار منفجر کنیم؟ چون آنان را بدعت‌گذار می‌دانیم؛ فرض بر اینکه شیعیان رافضی هستند و مهدورالدم آیا این احتمال وجود ندارد که افرادی در این بازار رفت و آمد دارند که منتسب به شیعه نیستند؟ این چه توجیه عقلانی و دینی دارد.

شریعتمداری در پایان تصریح کرد: در روایت داریم که زینت علم به حلم و وقار است، یعنی وقتی فرد به معرفتی رسید باید در کنار آن به خویشتن‌داری و تانی برسد. در روایت داریم که «رُبَ عالمِِ قَتَله جَهلهُ» معنای دقیق این تعبیر آن است که عالم بودن مقوله و عاقل بودن مقوله‌ای دیگر است؛ کسانی هستند که در یک یا چند رشته علمی مسلط هستند ولی عاقل نیستند، زیرا عقل به عمل و علم به معرفت و شناخت مربوط است.

 


برچسب ها : حمیدرضا شریعتمداری, ایکنا, دینداری عاقلانه, دین شناسی عقلانی

نظرات
نام *
پست الکترونیک *
متن *

دانشگاه ادیان و مذاهب


نشانی: ایران - قم - پردیسان
تلفن: 32802610 25 98+
فکس: 32802627 25 98+
کد پستی: 3749113357
صندوق پستی: 37185 - 178
پست الکترونیکی: info@urd.ac.ir
سامانه پیامکی: 3000135789

دانشکده ها

دانشکده شیعه شناسی
دانشکده ادیان
دانشکده مذاهب
دانشکده فلسفه
دانشکده زن و خانواده
دانشکده عرفان
دانشکده رسانه و ارتباطات
دانشکده دین و هنر
دانشکده علوم و معارف قرآن
دانشکده حقوق
دانشکده زبان و فرهنگ ملل
دانشکده مطالعات ملل
دانشکده تاریخ
واحد مشهد

خدمات فناوری اطلاعات

سامانه جامع آموزش
سامانه آموزش مجازی
سامانه پذیرش دانشجو
سامانه اتوماسیون اداری
پست الکترونیک
جستجو در کتابخانه
کتابخانه دیجیتال

بیانیه رسالت

دانشگاه ادیان و مذاهب، نخستین دانشگاه تخصصی ادیان و مذاهب در ایران، برخاسته از حوزه علمیه، ضمن شناخت ادیان و مذاهب و تعامل و گفت و گو با پیروان آنها با تکیه بر مشترکات، در جهت همبستگی انسانی، تقویت صلح، کاهش آلام بشری، گسترش معنویت و اخلاق و معرفی عالمانه اسلام بر اساس آموزه های اهل بیت علیهم السلام به پژوهش و تربیت نیروی انسانی متخصص اقدام می نماید.